Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Tenis

Federer že ima načrte, kaj vse bo počel po koncu blesteče športne poti

Z novo operacijo kolena želi »kralj Roger« ohraniti vsaj kanček upanja za vrnitev v svetovni vrh. Pripravljen tudi na črni scenarij, mika ga veliko stvari.
Roger Federer še ne namerava vreči loparja v koruzo. FOTO: Glyn Kirk/AFP
Roger Federer še ne namerava vreči loparja v koruzo. FOTO: Glyn Kirk/AFP
17. 8. 2021 | 06:00
4:20
Eden najbolj znanih Švicarjev na svetu Roger Federer je 8. avgusta, torej pred devetimi dnevi, upihnil že 40. svečko na torti za rojstni dan. Toda okrogel jubilej ga ni obdaril z lepimi novicami. Ravno nasprotno; minuli dnevi so mu prinesli precej novih skrbi.

Potem ko je Federer pred dobrim mesecem v četrtfinalu teniškega spektakla v Wimbledonu klonil pred Poljakom Hubertom Hurkaczem in nato izpustil olimpijske igre v Tokiu, je pred dnevi odpovedal še nastop na odprtem prvenstvu ZDA, nad katerim se bo zastor dvignil 30. avgusta. K temu so ga slednjič prisilile neprijetne bolečine v kolenu, ki mu že dalj časa kradejo spanec.

»Po Wimbledonu ni bilo preprosto. Zaradi težav s kolenom, ki me mučijo že vse od začetka sezone na travnatih igriščih, sem opravil več pregledov. Z zdravniki smo nato skupaj prišli do zaključka, da tako ne gre več naprej. Če se želim srednjeročno in dolgoročno počutiti bolje, moram na operacijo. Zato sem se tudi odločil, da bom šel spet pod kirurški nož,« je švicarski teniški as sporočil v videu, med ogledom katerega se ni mogoče znebiti občutka, da je bil na robu solza.



Zvezdnik iz Basla, ki v Valbelli na vzhodu Švice živi v vili za 16 milijonov frankov (14,82 milijona evrov), se še kako dobro zaveda, kakšna borba ga čaka v prihajajočih mesecih. Poseg, ki ga je imel na kolenu februarja lani, ga je, denimo, oddaljil od igrišč za več kot leto dni. Vrnitev v karavano je bila brutalna, nadvse kamnita in trnova.

»Težko bo v več pogledih. A vem, da je to edina pravilna odločitev. Želim si biti zdrav in obenem ohraniti vsaj še kanček upanja, da se prebijem nazaj v svetovni vrh,« je poudaril Federer, ki o tem, da bi svoj lopar vrgel v koruzo, kljub letom (še) ne razmišlja. Vsaj na glas ne.

Verjame, da še ni rekel zadnje. FOTO: Sumaya Hisham/Reuters
Verjame, da še ni rekel zadnje. FOTO: Sumaya Hisham/Reuters

 

Rad bi pritisnil tipko za ponovitev


»Zavedam se, kaj pri mojih letih pomeni še ena operacija, vendar pa mi cilj, da bi spet igral tenis na najvišji ravni, vliva energijo za težko okrevanje,« je Federer razkril, od kod bo v prihodnjih mesecih črpal moč. Spogleduje se s tem, da bi se na teniška igrišča vrnil spomladi prihodnje leto. Bolj kot za svojo kariero, v kateri je tako ali tako osvojil že vse, kar se je osvojiti dalo, se bo zdaj boril za prihodnost brez bolečin. Osvajanje velikih lovorik zdaj pri njem ni več na prvem mestu. Že (vnovična) vrnitev v karavano bi bila za švicarskega šampiona največja zmaga.

Čeprav bo naredil vse za uresničitev velikega cilja, pa je pripravljen tudi na črni scenarij, po katerem se mu po operaciji ne bi izšlo po željah. Za eno od švicarskih revij je namreč nedavno razkril, kaj vse bo počel, ko bo enkrat sklenil športno pot. »Po zaslugi tenisa sem veliko doživel in ogromno videl. Toda zdaj bi rad pritisnil tipko za ponovitev in vse izkusil še enkrat – brez vseh obveznosti in stresa, ki spremljajo turnirje,« je poudaril »kralj Roger« in med največjimi željami izpostavil ogled cvetočih japonskih češenj v Tokiu ter katerega od velikih finalov v severnoameriških ligah NBA, NHL ali NFL.

»Včasih sem malo igral klavir, zdaj bi se rad naučil še igranja saksofona. Zelo si želim tudi enkrat smučati po globokem snegu, po katerem bi rad tudi deskal. Mika me tudi potapljanje,« je razkril Federer, ki si je na dolgi in izjemno uspešni športni poti priigral 103 turnirske lovorike, od teh dvajset za grand slam. Na vrhu svetovne lestvice je kraljeval kar 310 tednov, ta čas pa v točkovanju ATP drži deveto mesto. Zgolj z nagradami je sicer zaslužil neverjetnih 130,594.339 dolarjev.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine