Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Rokomet

Zormanovim fantom se odpirajo olimpijska vrata

Danska dinastija zasenčila Les Experts, svetovno prvenstvo se je razpletlo ugodno tudi za slovensko reprezentanco. Kako do Pariza 2024?
Danci so pričakali svoje junake. FOTO: Mads Claus Rasmussen/AFP
Danci so pričakali svoje junake. FOTO: Mads Claus Rasmussen/AFP
30. 1. 2023 | 18:01
30. 1. 2023 | 19:28
5:34

V nadaljevanju preberite:

Ker nima hribov (najvišji vrh je na 171 m.n.v.) in je tudi snega bolj malo, Danska za razliko od skandinavskih sosed nima šampionov v zimskih športih, edino kolajno z ZOI ima iz leta 1998 v kerlingu. A je športna dežela in časti svoje junake, kot je poleti Jonasa Vingegaarda, ko je na Touru slekel rumeno majico Tadeju Pogačarju. Na trgu pred mestno hišo v Københavnu se je zbralo na tisoče ljudi, podobno vzdušje je bilo tudi danes ob sprejemu rokometašev, ki so prvi trikrat zapored postali svetovni prvaki.

Vse bolj je verjetno, da bo 10. mesto na SP v rokometu Slovencem zadostovalo za olimpijske kvalifikacije. Izpolniti se morata dva pogoja. Evropski prvak v Nemčiji 2024 mora biti reprezentanca, ki je bila na SP pred Slovenijo, Egipt pa mora osvojiti afriško prvenstvo, ki ga bo gostil. V tej luči je bilo ključno, da je po podaljšku premagal Madžarsko in bil sedmi na SP, s čimer se je sprostilo še eno mesto. Kar je še bolj spodbudno, kot kaže projekcija IHF, bi bila na kvalifikacijskem turnirju marca 2024 ob Sloveniji samo še ena evropska reprezentanca (ter druga afriška in druga južnoameriška). Hipotetično bi lahko skupina izgledala takole: Španija, Slovenija, Tunizija, Argentina, na OI gresta dve. To bi ponudilo lepo priložnost za še četrti ples Slovencev pod petimi krogi.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine