Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Rokomet

Zadnji bronasti Slovenec iz Celja ne vihti bele zastave v Parizu

Jutri ob 17. uri bodo rokometaši Celja Pivovarna Laško gostovali pri zvezdniškem Paris Saint-Germainu. Možnosti so majhne, ampak obstajajo. Brez rezultatskega pritiska je ekipa Branka Tamšeta še posebej nevarna.
Tilen Kodrin čaka na priložnost z levega krila. FOTO: Uroš Hočevar
Tilen Kodrin čaka na priložnost z levega krila. FOTO: Uroš Hočevar
22. 9. 2018 | 09:00
5:49
Če ne moreš doma premagati Skjerna, kako se boš meril z najbogatejšo rokometno ekipo na planetu? Na srečo Celja Pivovarne Laško v športu stvari le niso tako enostavne in igralci Branka Tamšeta verjamejo, da bodo, če nič drugega, drago prodali svojo kožo, ko bodo jutri ob 17. uri gostovali pri zvezdniškemu Paris Saint-Germainu v drugem kolu lige prvakov.

Že lani so se serijski slovenski prvaki v skupini srečali s PSG, v dvorani Pierre de Coubertin so domači asi v tekmo krenili s precejšnjo mero podcenjevanja, kar bi se jim lahko hitro maščevalo. Osem minut pred koncem so vodili zgolj s 27:26, nakar so le strnili vrste in zmagali z 31:27. Na revanši v razprodanem Zlatorogu tudi ni bilo enosmernega prometa, končalo se je z dostojnih 26:30.


 

PSG še okrepljen


Celjani so od takrat doživeli precej več sprememb kot francoski prvaki. Ekipo je zapustilo sedem igralcev, prišlo je pet novih. V Parizu je igralsko kariero sklenil legendarni Daniel Narcisse, glavne okrepitve so Viran Morros iz Barcelone, Henrik Toft Hansen iz Flensburga in Kim Ekdahl du Rietz iz Rhein-Neckarja.

Paris SG neuradno razpolaga s 17 milijoni evrov proračuna. FOTO: Uroš Hočevar
Paris SG neuradno razpolaga s 17 milijoni evrov proračuna. FOTO: Uroš Hočevar


Najpomembnejša sprememba se je zgodila na trenerski klopi, nekdanjega celjskega in slovenskega stratega Zvonimirja Serdarušića je zamenjal Raul Gonzalez, ki je Vardar predlani popeljal k naslovu evropskega prvaka. Celje je bilo njegova redna stranka v LP in ligi SEHA, Slovence pa je kot selektor Makedonije premagal na prvi tekmi letošnjega EP na Hrvaškem. Španec, ki je bil svojčas tudi kandidat za slovenskega selektorja, zelo dobro pozna nedeljskega tekmeca.
 

Sproščenost adut Celja


Že dolgo v ligi prvakov ni bilo tako očitnega favorita, kot je v tej sezoni PSG, na stavnicah ima količnik za končno zmago zgolj 2,25, daleč za njim je Veszprem (6), Celje je pri 801!, samo Kristianstad je še nižje v t. i. zgornjem domu lige prvakov (skupini A in B), kjer imajo Celjani najmlajšo in bržčas najcenejšo ekipo med vsemi. V zadnjih štirih sezonah, ko se jim ni uspelo uvrstiti v osmino finala, so praviloma najboljše predstave pokazali, ko na njih ni bilo nobenega rezultatskega pritiska. Tako so denimo lani ugnali Kiel v gosteh. V Parizu od njih nihče ne pričakuje zmage, dober odpor in srčno igro pač.

Gostitelji, ki jih poganja katarski denar (proračun je ocenjen na 17 milijonov evrov, kar je več kot desetkratnik celjske mošnje), imajo zares imenitno zasedbo, od vratarjev Thierryja Omeyerja in Rodriga Corralesa pa najprej do največjih rokometnih zvezdnikov tega časa: Nikole Karabatića, Mikkela Hansna, Uweja Gensheimerja, Sanderja Sagosena, Nedima Remilija in Luca Abaloja, če izpostavimo samo najbolj znane.

Pri Celjani je veliko talenta, a zelo malo izkušenj. Z njimi se lahko ponašajo zgolj Igor Anić (svetovni prvak s Francijo in zmagovalec lige prvakov s Kielom), Draško Nenadić (prvak s Flensburgom) in kapetan David Razgor, morda tudi Klemen Ferlin in Tilen Kodrin.

Kristiana Bećirija proti Parizu čaka težko delo na šestmetrski črti. FOTO: Uroš Hočevar
Kristiana Bećirija proti Parizu čaka težko delo na šestmetrski črti. FOTO: Uroš Hočevar


Slednji ima na mesto luči zelo lepe spomine, saj je edini "preživeli" iz celjske ekipe, ki so se lani okitili z bronom na svetovnem prvenstvu. "To bo pa držalo," se rad pohvali Kodrin. "Veselimo se tekme, ki jo jemljemo kot dobro priložnost, da se izkažemo proti najbolj zvezdniški zasedbi v Evropi. PSG kaže dobro formo, v sredo je brez Gensheimerja zanesljivo ugnal Saint-Raphael. Ima zelo hitro igro, nevaren je z vseh položajev. Mi moramo čim bolj trdno stopiti skupaj v obrambi in se hitro vračati, ob tem pa zelo pametno igrati v napadu, ker Pariz prav zares vsako napako kaznuje z lahkim golom," opozarja levokrilni igralec, ki se strinja, da je bila zmaga Zagreba v Flensburgu potrditev, da vnaprejšnjih zmagovalcev v ligi prvakov ni: "Sigurno, pred nobeno tekmo se ne vdajamo, že lani smo dokazali, da znamo presenetiti tudi v gosteh. Recept je enostaven: v vsakem segmentu igre moramo biti na svojem maksimumu, hkrati pa biti sproščeni in prikazati čim boljšo igro."
 

Tamše: Igrajmo svoj rokomet


Trener Branko Tamše je bil lahko zadovoljen s sredino predstavo Celja proti Mariboru, če odštejemo padec v prvem polčasu, kakršnega si v Parizu njegovi fantje ne bodo smeli privoščiti. "V Parizu moramo gledati nase in igrati svoj rokomet, ne smemo riniti z glavo skozi zid. S prihodom Raula Gonzalesa se je nekoliko spremenila igra Pariza, ki igra enostaven in hiter rokomet, s prihodom Morrosa je trdnejša tudi obramba. PSG upravičeno meri na naslov evropskega prvaka," tekmeca spoštuje Tamše, ki si želi dobro popotnico za tekmi v Ribnici in potem doma s Flensburgom.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine