Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Rokomet

V boj za euro 2026 s precej spremenjeno reprezentanco

Selektor slovenskih rokometašev na novembrskih tekmah z Litvo in Estonijo ne bo računal na več igralcev, ki so nastopili na OI, a jih ni prekrižal za SP.
Uroš Zorman računa na mlade sile. FOTO: Cathrin Mueller/ Reuters
Uroš Zorman računa na mlade sile. FOTO: Cathrin Mueller/ Reuters
24. 10. 2024 | 15:18
24. 10. 2024 | 15:37
2:58

Po zelo uspešnem nastopu na olimpijskih igrah, kjer se jim je za las izmuznila kolajna, bodo slovenski rokometaši lovili odličje na svetovnem prvenstvu, ki bo januarja na Hrvaškem, Danskem in Norveškem. Slednji bosta poleg Švedske gostili tudi evropsko prvenstvo leta 2026, selektor Uroš Zorman pa je določil 23 igralcev, na katere bo računal na prvih dveh kvalifikacijskih tekmah. Slovenija bo 7. novembra v Velenju gostila Litvo, tri dni kasneje pa gostovala v Estoniji. V skupini A je še Severna Makedonija. 

«««

Zorman je precej spremenil zasedbo, manjka kaj nekaj igralcev iz Pariza 2024, med njimi Dean Bombač, Jure Dolenec, Borut Mačkovšek, Miha Zarabec in Matej Gaber. Vsaj na nekatere bo morda računal januarja, ko bo Slovenija nastopala v Zagrebu. 

Zorman je ob odsotnosti nekaterih osrednjih igralcev v ekipo poklical celjski dvojec Tadej Mazej-Uroš Miličević, iz tujih klubov pa Tima Cokana, Domna Tajnika, Matic Grošlja, Aleksa Kavčiča, Tadeja Kljuna in Miho Kavčiča. Ti bodo ob preostalih igralcih, ki so Slovenijo zastopali na olimpijskem turnirju, napadali dvojček zmag proti baltskima tekmecema novembra.

»Logično je, da je v reprezentanci potrebna menjava generacije. Najboljši čas je sedaj, ko vstopamo v nov olimpijski ciklus. Na svetovno prvenstvo v januarju smo že uvrščeni. Okrog postave v Zagrebu še potekajo pogovori o nastopanju nekaterih izkušenih posameznikov. Medtem je ekipa, s katero bomo nastopili v tokratnih kvalifikacijah, tista, ki bo tvorila ogrodje ekipe do naslednjih olimpijskih iger,« je na novinarski konferenci povedal Zorman.

Brata Blaž Janc in Mitja Janc predstavljata prihodnost reprezentance. FOTO: RK CPL
Brata Blaž Janc in Mitja Janc predstavljata prihodnost reprezentance. FOTO: RK CPL

V prvem delu kvalifikacij za euro 2026 Slovenijo čakata tekmeca, ki rokometnim navdušencem nista tako zelo poznana. »Na papirju tekmeca morda izgledata nezahtevna. A kot sem večkrat dejal, danes vsakdo igra rokomet. Če ne pristopiš k obračunu resno, potem imaš hitro težave in se ti lahko porušijo vsi načrti,«​ se je na novembrska izziva ozrl Zorman.

Na seznamu Zormana za novembrski tekmi z Litvo in Estonijo so:

vratarji: Jože Baznik (Pauc), Klemen Ferlin (Erlangen), Urban Lesjak (Trimo);

krilni igralci: Tim Cokan (Wisla Plock), Blaž Janc (Barcelona), Tilen Kodrin (Gummersbach), Tadej Mazej (Celje Pivovarna Laško), Domen Novak (Wetzlar), Staš Slatinek Jovičič (LL Grosist Slovan);

zunanji igralci: Nejc Cehte, Domen Tajnik (oba Eurofarm Pelister), Matic Grošelj, Nik Henigman (oba Chartres), Mitja Janc (Wisla Plock), Aleks Kavčič (Zagreb), Tadej Kljun (Balatonfüred), Domen Makuc (Barcelona), Uroš Miličević (Celje Pivovarna Laško), Aleks Vlah (Aalborg);

krožni napadalci: Blaž Blagotinšek (Flensburg), Kristjan Horžen (Gummersbach), Miha Kavčič (Vojvodina), Matic Suholežnik (St. Loiret).

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine