Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Rokomet

Slovenci našli krila in zlomili žilave Poljake (VIDEO)

Vranješevi borci so premagali Poljsko in si priigrali lepo popotnico za olimpijske kvalifikacije. Blesteli bivši igralci Celja na čelu z Gašperjem Margučem.
Slovenci (na fotografiji Matej Gaber) so se morali pošteno potruditi za zmago. FOTO: Leon Vidic
Slovenci (na fotografiji Matej Gaber) so se morali pošteno potruditi za zmago. FOTO: Leon Vidic
9. 3. 2021 | 21:47
9. 3. 2021 | 23:34
6:14
Slovenski rokometaši so z 32:29 premagali Poljsko in zasedli prvo mesto v skupini 5 kvalifikacij za evropsko prvenstvo. To je lepa popotnica za še veliko bolj pomemben izziv, ki jih čaka konec tedna, ko bodo v Berlinu odigrali kvalifikacije za olimpijske igre.

V praznem Zlatorogu so se najbolj izkazali bivši igralci Celja Pivovarne Laško na čelu z Gašperjem Margučem, ki je ob vrnitvi v izbrano vrsto dosegel osem golov. Prve tri zadetke je dosegel Tadej Mazej.



Poljaki niso več velesila, kakršna so bili med letoma 2007 in 2015, ko so Slawomir Szmal, Karol Bielecki, brata Marcin in Krzystof Lijewski, brata Bartosz in Michal Jurecki ter Grzegorz Tkaczyk in Mariusz Jurasik osvojili tri kolajne na SP. Po domačem EP 2016 so se lotili prenove reprezentance, ki naj bi vrhunec doživela na SP 2023, ko bo Poljska sogostiteljica s Švedsko. Na lanskem euru, kjer je izgubila s Slovenijo s 23:26, še ni bila konkurenčna, že na letošnjem mundialu v Egiptu pa je bil viden napredek. Osvojila je 13. mesto, premagala Brazilijo in Tunizijo, remizirala z Nemčijo in za gol izgubila s Španijo. Selektor Patryk Rombel je upravičil zaupanje vodstva poljske rokometne zveze.

Na Blaža Janca se lahko Slovenija vedno zanese. FOTO: Leon Vidic
Na Blaža Janca se lahko Slovenija vedno zanese. FOTO: Leon Vidic


Njegov kolega Ljubomir Vranješ je že pred zborom izgubil poškodovana Boruta Mačkovška in Nika Henigmana, na tribunah praznega Zlatoroga pa pustil Tilna Kodrina, Darka Cingesarja in Dragana Gajića. Edini levokrilni igralec je bil mladi Mazej, na desni strani se je vrnil Marguč, v postavi sta bila po daljšem času Jaka Malus in Gregor Potočnik.



Slovenske težave iz Egipta so se še povečale. Brez strelca z razdalje so bili gostitelji prebrana knjiga. Poljaki so prevzeli pobudo, vodili za dva gola (1:3, 2:4, 3:5) in imeli napade za plus 3, ampak Slovenci so se po zaslugi kapetana Jureta Dolenca zbrali, po prvem reprezentančnem zadetku celjskega igralca Mazeja je Matej Gaber izenačil na 5:5.

Tadej Mazej napreduje z velikimi koraki. FOTO: Leon Vidic
Tadej Mazej napreduje z velikimi koraki. FOTO: Leon Vidic

 

Dolenec in Ferlin držala ravnotežje


Dolenec je s četrtim golom ravno ob izteku prve četrtine poskrbel za prvo domače vodstvo (7:6), toda gostje so bili organizirani in se vrnili v vodstvo (12:11, 14:13), Slovenci niso znali izkoristiti obramb razpoloženega Klemna Ferlina, so pa s hitro igro nadoknadili pomanjkljivosti in si do odmora po drugem Mazejevem zadetku priigrali minimalno prednost. Kako izenačen je bil prvi polčas, ponazarja podatek, da niti ena ekipa po uvodnih 3:5 ni vodila za več kot zadetek.





Standings provided by SofaScore LiveScore


To se je hitro spremenilo, Marguč je zadel za 16:14, Mazej za 17:15 in Potočnik za 18:16. Sledil je manjši padec, v katerem je slovensko mrežo paral dvometraš Szymon Sićko (strel 8:8). Ravno ko je Ferlina v vratih zamenjal nepričakovani junak mundiala v Egiptu Urban Lesjak, sta levičarja na desnem krilu Marguč s šestim golom in Blaž Janc končala status quo in po 25:21 se je ob vstopu v zadnjo četrtino poljski odpor vendarle zlomil. Nekdanji celjski igralci, razigral se je tudi Miha Zarabec (28:24), so potegnili voz in niso pogrešali vzdušja polnega Zlatoroga. Po zadetku Gabra je bilo pri 31:26 jasno, da bosta točki ostali doma.



Ljubomir Vranješ ima rezervne rešitve ob odsotnosti visokih igralcev. FOTO: Leon Vidic
Ljubomir Vranješ ima rezervne rešitve ob odsotnosti visokih igralcev. FOTO: Leon Vidic


Slovenci se bodo jutri zvečer odpravili na Dunaj, kjer bodo prespali, v četrtek zjutraj pa odpotovali v Berlin, kjer jih v dvorani Maxa Schmellinga v petek čaka tekma z Alžirijo, v soboto z Nemčijo in v nedeljo s Švedsko. Če bodo vsaj drugi, bodo poleti v Tokiu četrtič nastopili na olimpijskih igrah. V kvalifikacijah za euro 2022 pa bo Slovenija naslednjo tekmo igrala 27. aprila, ko bo gostovala v Turčiji. Dva dni kasneje se bo v gosteh pomerila s Poljsko, 2. maja pa bo gostila Turčijo.


 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine