Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Rokomet

S "kemijo" Vujović-Zorman še enkrat na Olimp?

Selektor Veselin Vujović je v kvalifikacijah za EP povabil Deana Bombača, za kapetana predlaga Boruta Mačkovška ali Jureta Dolenca. Novinci Matic Grošelj, Rok Ovniček in Gregor Ocvirk.
Bosta Veselin Vujović in Uroš Zorman spet sodelovala? FOTO: Matej Družnik
Bosta Veselin Vujović in Uroš Zorman spet sodelovala? FOTO: Matej Družnik
10. 10. 2018 | 20:20
10. 10. 2018 | 20:35
9:49
Veliko presenečenje je napovedal selektor Veselin Vujović pred objavo seznama igralcev v prvem ciklu kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Držal je besedo, po več kot dveh letih je v reprezentanco poklical Deana Bombača, ob tem pa dodal še nekaj manjših presenečenj. Eno izmed njih je, da je kot resnega kandidata za kapetansko vlogo izpostavil Boruta Mačkovška.

Z vsemi žavbami je bil v mlajših letih namazan Mačkovšek in zaradi njegovih vragolij sta tako Boris Denič kot Vujović dobila kar precej sivih las. Še dve leti nazaj bi bilo povsem nepredstavljivo, da bi Vujović tedanjega "pacienta št. 1" videl kot resnega kandidata za kapetana slovenske reprezentance. "Mačkovšek ali Jure Dolenec sta igralca, na katera najprej pomislim," je na vprašanje, kdo bo naslednik veteranov Vida Kavtičnika in Marka Bezjaka, ki jima za domačo tekmo z Latvijo v mariborski dvorani Lukna 24. t. m. in gostovanjem v Estoniji (28. 10.) namenil premor, odgovoril Vujović.



Namig, da bi ta čast lahko pripadla tudi Mihi Zarabcu, vodji na igrišču, mu ni bil ravno pri srcu. "Mislim, da nočem imeti kapetana, nižjega od 180 cm," se je pošalil Vujović, ki je na priprave v Zreče (zbor bo 21. t. m.), povabil 20 igralcev. Mačkovšku vloga prvega med enakimi ni povsem tuja, opravljal jo je na dveh prijateljskih tekmah s Črno goro junija 2017, ampak kvalifikacije za EP so vendarle nekaj drugega. "Velika čast je nositi kapetanski trak svoje države. Če bom izbran, bom z velikim ponosom sprejel to vlogo," se je iz Veszprema oglasil Mačkovšek.



Glavna novica dneva, ki to niti ni bila več, je bila, da se vrača Bombač, s katerim Vujović ni bil ravno v idiličnih odnosih, odkar ga ni povabil na svetovno prvenstvo v Francijo leta 2017. Tokrat je požrl ponos in Koprčana poklical. "Pogovor je bil kratek, vprašal sem ga, ali je reprezentant ali ni. Odgovor je bil pritrdilen," je povedal Vujović in razložil, čemu je Bombača tako dolgo pustil na stranskem tiru. "V Kielcah je stagniral in nazadoval, zdaj, ko se je vrnil v Szeged, pa spet postaja stari dobri 'Deki'. Dobil bo priložnost in na njemu je, da jo izkoristi. Ne morem pa mu jamčiti, da bo šel na olimpijske igre. Nikomur ne morem, še sebi ne, samo generalni sekretar RZS Goran Cvijič in direktor reprezentance Uroš Mohorič bosta zagotovo šla, če se le uvrstimo," je bil še naprej zelo dobre volje Vujović.



Ni ga bilo v Sloveniji, odkar je junija zapustil Koper in se preselil v Niš. "Še carinik na meji me je okrcal, kje sem hodil tako dolgo. Res je, dobro se počutim v Sloveniji, kot doma. Morda se sliši čudno iz selektorjevih ust, a vesel sem tudi snidenja z vami novinarji, čeprav imate včasih kar zašiljena peresa in jezike."
 

Povratnika tudi Poteko in Šoštarič


Po daljšem času bosta spet zraven Bombačev soigralec iz Pick Szegeda Mario Šoštarič, ki so se mu odprla vrata zavoljo poškodbe Gašperja Marguča, in Vid Poteko, ki je pri Meškovu končno ujel dobro formo. Poteko je eden od štirih krožnih napadalcev, poleg njega so še Blaž Blagotinšek, Matej Gaber in Matic Suholežnik.

Vratarji so Klemen Ferlin, Urh Kastelic in Urban Lesjak. Presenečenje je tudi, da je Vujović kot tretjega organizatorja igre povabil Roka Ovnička in ne Jake Malusa, ki sicer začenja tekme v Celju. "Ovniček je tipični srednji zunanji, kakršnih smo vajeni v reprezentanci. Malus ima težavo, ker ni niti levi niti srednji zunanji, ampak vsakega malo. Na levi strani je prenizek, v sredini ima premalo kreativnosti. Zanj bi bilo boljše, če bi se specializiral zgolj za eno igralno mesto, sicer ne bo mogel izkoristiti vsega talenta."

Borut Mačkovšek bi utegnil naslediti Vida Kavtičnika v vlogi kapetana na začetku kvalifikacij za EP. FOTO: AFP
Borut Mačkovšek bi utegnil naslediti Vida Kavtičnika v vlogi kapetana na začetku kvalifikacij za EP. FOTO: AFP


Malus se je sicer znašel na razširjenem seznamu, ob njem še Nejc Cehte, Jan Grebenc, Kavtičnik, Tilen Kodrin, Gal Marguč, Matevž Skok in Igor Žabić.

Presenečenji med povabljenimi sta mladi Celjan Matic Grošelj ("je edini desni zunanji, ki lahko kakovostno odigra trojko v obrambi") in Gregor Ocvirk, ki jo je iz Celja ucvrl v Vardar ("glede na to, da je zaznamoval mladinsko EP, si zasluži priložnost, naj pokaže, kakšen top ima v roki").

Da so v reprezentanci sami pravi možje, ne dvomi: "Poglejte, Urh Kastelic ima poroko svoje sestre dvojčice, pa vseeno hoče priti in igrati za Slovenijo, to je odnos do domovine in grba!"

Vid Poteko je spet našel pravo formo. FOTO: Tadej Regent
Vid Poteko je spet našel pravo formo. FOTO: Tadej Regent

 

Tamšetova zamenjava nesmiselna


"Vuja" je sicer v bolj sproščenem pogovoru kasneje namignil možnost, da bi strokovni štab okrepil Uroš Zorman, ki ga nekateri vidijo kot njegovega naravnega naslednika ... "To je za zdaj zgolj zamisel, niti ne vemo, kakšni so njegovi načrti. Treba se bo pogovoriti na najvišji ravni, s predsednikom Franjom Bobincem, Cvijičem in menoj. Zakaj pa ne?" je dejal Vujović, ob tem izrazil presenečenje z zamenjavo Branka Tamšeta v Celju: "Človeka, ki je osvojil toliko naslovov in naredil toliko igralcev, se ne zamenja kar tako čez noč. Ne vem, kdo bo lahko v Celju ponovil njegove uspehe"; na vprašanje, ali trdno verjame, da bo Slovenije prek EP prišla do OI v Tokiu, pa: "Če ne bi, bi takoj odstopil."

Zorman se je iz Poljske, kjer je pomočnik trenerja Talanta Dušebajeva pri Kielcah, že oglasil. V Sloveniji bo med 19. in 28. oktobrom. "Nihče me še ni povabil, ampak sem prost in odprt za pogovore," je povedal. Bi lahko tandem Zorman-Vujović Slovenijo po Riu 2016 še enkrat popeljal na Olimp?



Veselin Vujović je prepričan, do so pred Slovenijo lepi časi. FOTO: Mavric Pivk
Veselin Vujović je prepričan, do so pred Slovenijo lepi časi. FOTO: Mavric Pivk

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine