Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Rokomet

Norveška v breznu, čas za Nizozemsko?

Za polfinale najboljše kaže Rusiji in Franciji ter Nizozemski in Romuniji. Nemke v zadnji minuti ob zmago in sanje o kolajni. Serijske prvakinje reši le še čudež.
Darja Dmitrijeva je bila najbioljša strelka za Rusinje proti Srbiji. FOTO: AFP
Darja Dmitrijeva je bila najbioljša strelka za Rusinje proti Srbiji. FOTO: AFP
9. 12. 2018 | 20:15
9. 12. 2018 | 20:26
4:57
Že po dobri polovici lahko rečemo, da je 13. evropsko prvenstvo za rokometašice prvenstvo presenečenj. Že v prvem delu so poraz doživele evropske prvakinje iz Norveške, svetovne prvakinje iz Francije ter olimpijske prvakinje iz Rusije. Bomo dobili novo ime na rokometnem Mont Blancu?

Če imajo gostiteljice iz Francije kljub uvodnemu porazu z Rusijo in ima slednja kljub porazu s Slovenijo še vedno lepe možnosti za polfinale, pa so se v velikih škripcih znašle branilke naslova iz Norveške. Skupaj imajo kar sedem naslovov evropskih prvakinj, dobile so šest od zadnjih sedmih turnirjev stare celine, kolajno so osvojile na vseh dosedanjih evropskih prvenstvih razen leta 2000.





Toda že v prvem delu 13. eura so doživele dva poraza (Nemčija, Romunija) in v drugi del niso prenesle niti točke. Čeprav so v petek stresle jezo nad Madžarsko, jim le še čudež prinese polfinalno vstopnico. Vse imajo v svojih rokah Nizozemke in Romunke, Nemke pa ne več, saj so presenetljivo izgubile z Madžarsko (25:26), potem ko so v zadnji minuti in desetih sekundah zapravile zmago.
 

Neagujeva zaustavljena


Nizozemke so v zadnjih letih pravi hit evropskega rokometa, prej neznani reprezentanci se je sistemsko delo obrestovalo, leta 2015 je na SP osvojila srebrno kolajno, leta 2016 na EP prav tako, lani pa je bila na SP bronasta. Je prišel čas za prvo zlato?

Madžarske so se takole veselile zmage proti Nemčiji. FOTO: AFP
Madžarske so se takole veselile zmage proti Nemčiji. FOTO: AFP


Sodeč po včerajšnji predstavi na derbiju skupine II proti Romuniji (29:24) se ponuja pritrdilen odgovor. Nizozemke so si na začetku drugega polčasa strle odpor Romunk in ohranile maksimalen izkupiček. Obramba je dobro zaustavljala najboljšo strelko Cristino Neagu, ki je imela učinek zgolj 4:15!

Rokometašice iz dežele tulipanov se bodo jutri v ponovitvi zadnjega finala iz Švedske pomerile z Norvežankami in bodo lahko zabile zadnji žebelj v njihovo krsto. Tudi poraz ne bi bil tragičen, če bo na koncu padla Nemčija. Druga polfinalna vstopnica se nasmiha Romunkam, ki so v prvem delu ugnale Nemke in jim za napredovanje v Pariz zadošča že sredina zmaga proti Madžarski.

Najboljša Švedinja Isabelle Gullden je blokirala strel Francozinje Alexandre Lacrabere, FOTO: AFP
Najboljša Švedinja Isabelle Gullden je blokirala strel Francozinje Alexandre Lacrabere, FOTO: AFP

 

Rusija prva v Nantesu


V skupini I v Nantesu, kjer so zaradi protestov t. i. rumenih suknjičev sobotne tekme preložili na nedeljo, najboljše kaže slovenskim znankam iz Francije in Rusije, pa čeprav so prve osvojile zgolj točko proti Švedski (21:21). Rusinje ostajajo na vrhu po zmagi nad Srbijo (29:25), ki je bila enakovredna olimpijskim prvakinjam le v prvi tretjini tekme. Ob koncu se je v reprezentanci Jevgenija Trefilova, v kateri se je s 14 obrambami izkazala Ana Sedojkina, poškodovala izkušena Ana Kočetova.

Srbkinje sicer še lahko upajo na polfinale, a bodo morale premagati tako Črno goro kot na koncu Francijo, zlasti slednja naloga bo verjetno pretežka, saj vsi v Franciji pričakujejo, da bo domača reprezentanca blestela tudi na finalnem vikendu v pariškem Bercyju.

Nizozemka Jessy Kramer je dosegla tri gole proti Romuniji. FOTO: AFP
Nizozemka Jessy Kramer je dosegla tri gole proti Romuniji. FOTO: AFP

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine