Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Rokomet

Na Japonskem bodo stisnile zobe še za nesrečno Aljo

Lazović, Irman, Omoregie ...?  Selektor Uroš Bregar nikogar ne bo rotil na kolenih.
Slovenke so si nastop na svetovnem prvenstvu priigrale z zanesljivima zmagama proti Severnim Makedonkam. FOTO: Tomi Lombar
Slovenke so si nastop na svetovnem prvenstvu priigrale z zanesljivima zmagama proti Severnim Makedonkam. FOTO: Tomi Lombar
19. 11. 2019 | 07:00
5:31
Srečanje slovenskih rokometašic na sončni terasi hotela Betnava, nedaleč od podivjane Drave, bi bilo veliko prijetnejše, če se ne bi vsem v glavah še vedno vrtel prizor objokane Alje Varagić, ki si je na zadnji tekmi Krima Mercatorja poškodovala koleno in bo izpustila še drugo veliko tekmovanje zapored.

Ampak šport je pač takšen, včasih krut, Slovenke pravijo, da bodo na svetovnem prvenstvu na Japonskem stisnile zobe tudi za nesrečno kolegico.

Najbolj pretresena je bila Nataša Ljepoja. Dobro ve, kako dolgo se vlečejo tedni in meseci na bolniški, potem ko je po poškodbi in operaciji izgubila prejšnjo sezono. Čeprav ni bila nič kriva, ko je v boju za žogo priletela v koleno soigralke, je imela slabo vest.



Selektor Uroš Bregar ji je nastavi ramo v tolažbo. Ampak čas najboljše celi rane. »Aljina poškodba me je tudi osebno prizadela. Gre za stransko vez v kolenu, izpustila bo vsaj dva meseca, namesto nje smo poklicali Jasmino Pišek. Ostali smo samo z eno levičarko, Ano Gros. Zdaj bomo morali najti nove rešitve na desnem krilu, spremembe bodo tudi v osrednjem obrambnem bloku. Velika škoda,« se bo Bregar moral znajti brez igralke, ki je po poroki (prej se je pisala Koren) zablestela in je prva strelka Krima.

Alja Varagić je najboljša strelka Krima v tej sezoni. FOTO: Uroš Hočevar
Alja Varagić je najboljša strelka Krima v tej sezoni. FOTO: Uroš Hočevar


Po sinočnjem edinem treningu v Mariboru je Bregar 17 igralk še pred svitom odpeljal proti Dunaju, nakar bodo poleteli na Japonsko. Najprej se bodo nastanili v Tokiu, kjer bodo odigrali pripravljalne tekme z Japonsko (četrtek), Brazilijo (sobota) in Francijo (nedelja).

Na prizorišče SP, 1000 km oddaljeni Kumamoto, bodo prišli na predvečer prve tekme z Nizozemsko (30. t. m.). V skupini A bodo še Norveška, Angola, Kuba in Srbija, naprej bodo šle le tri najboljše. Težko delo za Slovenke.
 

Brez bele zastave


»Kljub šoku zaradi izgube Varagićeve cilji ostajajo isti, preboj v drugi del,« ostaja odločen Bregar, ki je reprezentanco popeljal že na četrto veliko tekmovanje zapored, na vseh prejšnjih so Slovenke vzele mero enemu od favoritov. Tokrat sta to Nizozemska in Norveška, Angola je realno slabša, Kuba avtsajder, vse kaže, da bo o tretjem mestu odločala zadnja tekma s Srbijo ...

Uroš Bregar je Slovenke popeljal na četrto veliko tekmovanje zapored. FOTO: Mavric Pivk
Uroš Bregar je Slovenke popeljal na četrto veliko tekmovanje zapored. FOTO: Mavric Pivk


»Vsi mislijo tako, ampak nikdar ne veš. Tudi Angole ne bi odpisal. Želimo spet zagreniti življenje enemu od velikanov, tudi Nizozemke so oslabljene, morda presenetimo njih,« nikomur premoči vnaprej ne priznava »Bregi«, ki se mu obraz zresni ob vprašanju, čemu v kriznih trenutkih na pomoč ne priskočijo igralke, kot so levoroke Barbara Lazović, Neli Irman, Dominika Mermolja, ali pa naturalizirana Elizabeth Omoregie.

»To vprašajte njih. Vsaka bi bila dobrodošla, ampak se žal ne vidijo v reprezentanci. Ne bom jih rotil na kolenih, tudi brez njih bomo zmogli. V ženskem rokometu je ključno vprašanje za dekleta, kje se vidijo in kaj so za to pripravljena storiti,« je z glavo zmajeval Bregar, ki mora črpati iz zelo majhne baze, a kljubuje in dela čudeže tako s Krimom kot reprezentanco.
 

Nosilke igre odločne


Vsaj igralke v udarni zunanji vrsti, kapetanka Grosova, Tjaša Stanko in Nina Zulić imajo na »podstrešju« red. »Vesela sem, da smo spet skupaj. Ni lahko, ko se igralka poškoduje zadnji dan pred pripravami, gledala sem tekmo Krima in me je kar zmrazilo. Žal je šport tudi tak, ampak ne bomo tarnali, gremo na Japonsko naredit dober rezultat,« je odločna Grosova, ki ji gre s francoskim Brestom vse po maslu v ligi prvakinj.

Ana Gros je najmočnejši adut Slovenk na SP. FOTO: Jure Eržen
Ana Gros je najmočnejši adut Slovenk na SP. FOTO: Jure Eržen


S 40 goli je Velenjčanka druga strelka, visoko je z 29 Zulićeva (Varagićeva jih je zbrala 32). »Hudo mi je za Aljo, ampak tudi brez nje bomo zmogli. Ne greš vsak dan na Japonsko, zato bomo dali maksimum, da priložnost čim bolje izkoristimo,« pravi Zulićeva.



Stankova je bila kot rojena Mariborčanka najbolj oblegana na novinarski konferenci. »Želimo razviti našo prepoznavno igro, zato nam bodo dobro dele tri težke pripravljalne tekme. Na SP bo naporno, ritem bo hud, vendar nas je dovolj, imamo željo, znanje in izkušnje za nov odmeven dosežek,« pravi Stankova, ki je za Podravko dosegla 27 golov v LP.

Nobena reprezentanca razen Slovenije in Norveške nima v ligi prvakinj treh strelk med top 20 v ligi prvakinj. Če bi bila zraven še Varagićeva, bi bila slovenska edina s štirimi ...

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine