Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Pariz 2024

Tina Šutej gre v Pariz: Imela sem srečo, prvi cilj je finale, potem pa ...

Tina Šutej je po uspešni prvi tekmi po skoraj dveh mesecih zaradi poškodbe potrdila nastop na olimpijskih igrah v Parizu, ki se bodo z odprtjem začele v petek.
Tina Šutej se je vrnila. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
Tina Šutej se je vrnila. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
STA
21. 7. 2024 | 19:12
21. 7. 2024 | 19:13
6:13

Tina Šutej (Kladivar) je drugi dan atletskega pokala Slovenije v Mariboru zmagala v skoku s palico s 4,50 metra. Ker dobitnica štirih medalj z velikih tekem v zadnjih treh letih ni čutila bolečin, je po uspešni prvi tekmi po skoraj dveh mesecih zaradi poškodbe potrdila nastop na olimpijskih igrah v Parizu, ki se bodo z odprtjem začele v petek.

»V zadnjem tednu nisem sicer imela več bojazni, da na OI ne bi mogla nastopiti. Prejšnji petek sem naredila prvi trening s krajšega zaleta in je roka zdržala in odtlej vem, da je roka dobro. Potrebovala sem še tekmovalno potrditev in jo dobila,« je povedala Šutejeva.

Varovanka trenerja Milana Kranjca je pred današnjo tekmo zadnjič tekmovala 19. maja. »Občutek danes je zelo dober. To so bili moji prvi skoki s tekmovalnega šestnajst koračnega zaleta po več kot dveh mesecih. Prej sem imela le dva treninga z zaletom iz 10 in 12 korakov. Sem zelo zadovoljna, roka je ostala cela in lahko nemoteno uspešno skačem. Malo strahu sem imela pred tekmo le zaradi prvega polnega zaleta pred vbodom palice v korito, drugega pa ne.«

FOTO: Blaž Samec
FOTO: Blaž Samec

Šutej je brez težav začela na 4,20 metra, tudi na 4,30 in 4,40 m pa je bila v konkurenci zgolj še dveh tekmovalk, ki sta končali veliko prej, uspešna v prvih skokih. Na 4,50 m je bila prvič neuspešna. V drugem poskusu je sredi zaleta končala in se znova postavila na začetek, potem pa je letvico za malo podrla. Uspešna je bila tretjič, na 4,60 m pa je končala s tremi neuspešnimi skoki.

»Imela sem možnost, da bi v soboto tekmovala na diamantni ligi v Londonu, a sem se odločila, da grem na tekmo v Maribor, kjer sem lahko naredila veliko skokov. Manjka mi treningov, ker dva meseca nisem skakala s tekmovalnega zaleta. To moram sedaj le še nadgraditi na naslednjih dveh tednih do kvalifikacij na OI. Nimam še pravega občutka na sami palici, a vem, da lahko hitro dodam 20, 30 cm. Tudi na 4,60 tokrat nisem bila daleč od uspeha. Naredila sem zelo veliko skokov na ogrevanju, nato sem začela že na 4,20 m in višala letvico po 10 cm. Tega sicer na tekmah nikoli ne počnem. Vroče je bilo in mi je na koncu malo zmanjkalo moči in tudi občutkov.«

Šutejeva je 8. junija odpovedala nastop v kvalifikacijah na EP v Rimu. Članica celjskega Kladivarja se je poškodovala pred odhodom na prvenstvo na treningu v Celju. Pri prijemu palice je zgornja roka zdrsnila in vrh palice se ji je zarinil v mišico na roki.

»V teh dveh mesecih sem morala marsikaj prilagoditi na treningu. Morala sem hitreje priti na polni zalet, ni bilo postopnosti in zato mi manjka občutkov za skok. A menim, da imam dovolj kilometrine, da občutke obudim. Dobro je, da je atletika v drugem delu OI in lahko naredim še nekaj treningov. Časa ni veliko, a glede na potek poškodbe sem imela kar srečo, da se je poškodba zacelila ob pravem času,« je menila Šutejeva.

FOTO: Denis Balibouse/Reuters
FOTO: Denis Balibouse/Reuters

Petintridesetletna atletinja bi v Rimu branila bronasto medaljo s prejšnjega EP pred dvema letoma v Münchnu. »Rim je bil zame zelo žalosten, sem komaj čakala, da grem domov. A je bila obenem to tudi dobra izkušnja. Videla sem, koliko mi pomeni, da lahko tekmujem. Zato sem se potem še bolj borila, da pridem v Pariz na OI.«

Sredi maja je zadnjič nastopila. Tedaj je na diamantni ligi v Marakešu in po hudih prebavnih težavah zasedla šesto mesto s 4,45 m. Po prihodu v domovino pa so ugotovili, da je bila še pozitivna na novi koronavirus.

»Letošnje leto mi res ni naklonjeno, edino prvo tekmo sem imela v Dohi na diamantni ligi v začetku maja, potem je prišel Marakeš. Ko sem se pozdravila pa je sledila poškodba. Veliko negativnih stvari je bilo, a smo vse obrnili v pravo smer s pravimi odločitvami. Če bi šla denimo v London namesto v Maribor, bi izgubila dva dni s potovanji. Na tekmi so se višine hitro vzpenjale, sama pa sem potrebovala veliko skokov. Tudi veliko fizioterapij, s katerimi mi še pomagajo, imam sedaj več,« je pojasnila.

Ocenila je, da bo konkurenca na OI zelo močna in široka. »Težko rečem, katera tekmovalka bo odstopila, a se lahko vmešam mednje. Prvi cilj sicer bo nastop v finalu, saj se ob vseh težavah nisem ubadala s cilji, ampak sem vso energijo in ostalo vlagala v to, da na OI sploh nastopim.«

FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters

V zadnjih letih je vedno pred velikimi tekmami dejala, da je njen cilj pred velikimi tekmami zmagovalni oder. »Vsi vemo, kaj si želim v Parizu. A si bom lahko realne cilje postavila tik pred finalom. Treba bo preživeti kvalifikacije, ki so včasih bolj stresne od finala. Mislim, da bo za bronasto medaljo treba skočiti toliko kot na OI pred tremi leti v Tokiu, 4,85 m, za zmago pa 4,90 in več,« je še napovedala.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine