Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Pariz 2024

Potočar ostal brez finala

Slovenski plezalec Luka Potočar je končal nastopi na OI. Po drugem delu olimpijske kombinacije ni med vodilno osmerico, ki bo nastopila v finalu.
Luka Potočar ne bo nastopil v petkovem finalu v olimpijski kombinaciji. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Luka Potočar ne bo nastopil v petkovem finalu v olimpijski kombinaciji. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
T. E., STA
7. 8. 2024 | 11:05
7. 8. 2024 | 11:46
4:10

Slovenski športni plezalec Luka Potočar je že končal nastope na poletnih olimpijskih igrah v Parizu. Jeseničan se ob ognjenem krstu na največji športni prireditvi v plezalnem centru Le Bourget ni uvrstil v petkov finale najboljše osmerice in je s tem ostal brez bojev za odličja. V paradni disciplini težavnosti se na steni ni prebil v zgornji del smeri. »Malo sem jezen. Moral sem se sprostiti, zato sem boksnil v steno,« je takoj po nastopu dejal Potočar, posledice udarca so bile na njegovi roki dobro vidne.

Potočar je za veliki uspeh poskrbel že z uvrstitvijo na olimpijske igre. Postal je prvi Slovenec v moški konkurenci na olimpijskih igrah v športnem plezanju.

Tekmovalni del pa se za 22-letnega svetovnega podprvaka v težavnosti leta 2021 ni izšel po načrtih. V prvem delu polfinala olimpijske kombinacije na balvanih je med 20 nastopajočimi osvojil 17. mesto. Potočar na nobenem od štirih balvanov ni osvojil vrha. Zahtevne postavitve so bile pretežke za Slovenca. Osvojil je 19,6 točke od 100 možnih.

Danes se plezalci merijo še v težavnostnem plezanju. Po koncu drugega dela polfinala pa bo znanih osem tekmovalcev, ki se bodo merili za kolajne. Težavnost je močnejša disciplina Potočarja, a razlike ni nadoknadil. Za mladega plezalca se je prva olimpijska preizkušnja zelo hitro končala. Padel je že na oprimku 27, višina mu je prinesla 24 točk, kar je bilo premalo za uvrstitev med osmerico najboljših.

»Kot specialistu mi bi morala načeloma vsaka smer ustrezati. Tudi po ogledu sem mislil, da mi bo. Toda srednji del me je vendarle presenetil. Tam sta se mi zgodila dva zdrsa, menim, da je bil že prvi odločilen. Po njem mi je padla zbranost, porabil sem veliko energije, malo pozneje pa sem padel. Razočaran sem, saj menim, da po balvanih ni bilo takih razlik, da se ne bi dalo v finale. Tudi v kvalifikacijah v balvanih nisem bil dober, pa sem se nato vendarle prebil v polfinale. Tokrat mi na žalost to ni uspelo,« ni bil zadovoljen s svojim plezanjem Potočar.

Prepričan pa je, da je z nastopom v Parizu pridobil dragoceno izkušnjo. »S plezanjem ne morem biti zadovoljen, a je, kar je. Zagotovo to niso bile moje zadnje olimpijske igre. Želel bi si, da bi imeli v Los Angelesu na voljo tri komplete kolajn. Da se lahko povsem posvetim težavnosti,« je svoje želje predstavil Gorenjec.

Janja Garnbret je po balvanskem delu polfinala kombinacije v vodstvu. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Janja Garnbret je po balvanskem delu polfinala kombinacije v vodstvu. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP

S skupnim izkupičkom 43,6 točke od 200 možnih je že po sedmih nastopajočih izpadel iz osmerice. Osem finalistov, ki se bodo merili za kolajne v sestavljeni disciplini kombinacije balvanov in težavnosti, se bo v finalu merilo v petek.

V športnem plezanju ima Slovenija z Janjo Garnbret prvo favoritinjo za zlato odličje. Garnbret je pred tremi leti v Tokiu postala prva olimpijska šampionka v tem športu.

Garnbret je v torek balvanski del polfinala opravila z odliko in je pred težavnostjo, ta bo za ženske na sporedu v četrtek, vodilna z izkupičkom 99,6 točke. Branilka olimpijskega naslova iz Tokia je v polfinalu balvanov edina vse štiri balvanske izzive preplezala do vrha. Mia Krampl po prvem delu tekmovanja zaseda 17. mesto.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine