Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Pariz 2024

Janja Garnbret razred zase na balvanih

Slovenska šampionka Janja Garnbret je edina plezalka, ki je v uvodnem delu tekmovanja na olimpijskih igrah v Parizu osvojila vse štiri vrhove.
Janja Garnbret je izvrstno opravila z vsemi štirimi balvanskimi izzivi. FOTO: Benoit Tessier/Reuters
Janja Garnbret je izvrstno opravila z vsemi štirimi balvanskimi izzivi. FOTO: Benoit Tessier/Reuters
T. E.,STA
6. 8. 2024 | 12:30
6. 8. 2024 | 12:53
2:54

Branilka olimpijskega zlata iz Tokia Janja Garnbret je z odliko opravila uvodni del tekmovanja v športnem plezanju na olimpijskih igrah na prizorišču v Le Bourgetu. V balvanski preizkušnji polfinala kombinacije balvani in težavnost je od možnih 100 osvojila 99,6 točke. Druga Slovenka Mia Krampl je bila 17. (28,4 točke).

V športnem plezanju ima Slovenija z Janjo Garnbret vročo kandidatko za zlato kolajno, ki jo je osvojila že pred tremi leti v Tokiu, kjer je postala prva olimpijska šampionka v tem športu.

Korošica je na prizorišče šla kot zadnja na štartnem seznamu v zadnji rotaciji ter igraje v svojem slogu v prvem poskusu osvojila vrh prvega balvana. Enako je v prvem poskusu osvojila vrh tudi drugega balvana. Za tretji vrh je potrebovala nekoliko več časa, že takoj na začetku ji je zdrsnilo, kar jo je stalo odbitka 0,10 točke. A je nato v drugo splezala do vrha.

Janja Garnbret v Parizu brani zlato olimpijsko kolajno iz Tokia. FOTO: Benoit Tessier/Reuters
Janja Garnbret v Parizu brani zlato olimpijsko kolajno iz Tokia. FOTO: Benoit Tessier/Reuters

Za zadnji balvan je potrebovala več poskusov, a je na koncu vendarle splezala povsem do vrha. Edina med 20 tekmovalkami je zmogla vse štiri balvane.

Med tekmovalkami, ki so se merile v polfinalu na balvanih, je nastopila tudi Mia Krampl. Golničanka je po štirih balvanih osvojila 28,4 točke. Vrhu smeri je bila še najbližje na drugem in tretjem balvanu, ko je prišla do druge cone, na prvem in četrtem se je borila za prvo cono.

Na drugem mestu je pristala domača favoritinja Oriana Bertone (84,5 točke), tretja je bila Američanka Brooke Raboutou (83,7 točke).

Mia Krampl je osvojila 17. mesto. FOTO: Jonathan Nackstrand/AFP
Mia Krampl je osvojila 17. mesto. FOTO: Jonathan Nackstrand/AFP

Moški so balvanski polfinale kombinacije opravili včeraj. Med 20 nastopajočimi je bil tudi Luka Potočar, ki je ob olimpijskem ognjenem krstu v prvi tekmovalni rundi dosegel 17. mesto. Osem finalistov, ki se bodo v petek merili za sveženj odličij, bo znanih jutri po težavnostni preizkušnji polfinala.

Osem finalistk bo znanih v četrtek po tekmovanju v težavnosti polfinala kombinacije. Moški finale najboljše osmerice bo na sporedu v petek, ženski finale pa v soboto.

Na prvih tekmovalnih preizkušnjah na letošnjih olimpijskih igrah se je zbrala lepa množica navijačev. Boje športnih plezalk si je ogledala tudi Tina Maze, slovenska kraljica smučarskega športa.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine