Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Pariz 2024

Katie Ledecky s 13. kolajno najuspešnejša plavalka

Američanka je do rekordne kolajne na olimpijskih igrah prišla kot članica štafetne ekipe v 4 x 200 m prosto. Zlate kolajne so si sicer veselile Avstralke.
Katie Ledecky je bila le srebrna, a je vseeno z nasmeškom sprejela svojo 13. kolajno zna olimpijskih igrah. FOTO: Oli Scarff/Afp
Katie Ledecky je bila le srebrna, a je vseeno z nasmeškom sprejela svojo 13. kolajno zna olimpijskih igrah. FOTO: Oli Scarff/Afp
Š. R., G. N.
2. 8. 2024 | 11:29
2. 8. 2024 | 11:29
3:22

Plavalna tekmovanja so v četrtek spet postregla z zgodovinskimi dosežki, med katerimi je znova izstopala Katie Ledecky, ki je postala najtrofejnejša plavalka vseh časov. Nekaj posebnega je bila zmaga Kanadčanke Summer McIntosh, ki je 40 let po nastopu svoje matere na igrah v Los Angelesu izboljšala njen rezultat v paradni disciplini.

Sedemnajstletna McIntosh je osvojila že tretjo medaljo v Parizu po zlati na 400 metrov mešano in srebru na 400 metrov prosto.

Tokrat je z olimpijskim rekordom dve minuti in 3,03 sekunde razveselila mati Jill McIntosh, ki jo je spremljala s tribun. Jill McIntosh, rojena Horstead, je bila pred štirimi desetletji na OI v ZDA na 200 metrov delfin deveta.

Summer McIntosh je po tekmi za kanadsko javno radiotelevizijo CBC dejala, da je prepričana, da je mati izjemno ponosna nanjo, glede napete preizkušnje pa povedala, da je ob koncu črpala moč iz navijanja občinstva.

Kanadska najstnica se je kljub mladosti že zapisala v olimpijsko zgodovino svoje države.

Medtem je plavalno zgodovino sosednjih ZDA isti večer pisala deset let starejša Ledecky, ki je bila del srebrne ekipe v finalu 4 x 200 metrov prosto. S skupno 13 odličji, od tega osmimi zlatimi, je postala najtrofejnejša plavalka vseh časov na OI in hkrati najuspešnejša ameriška olimpijka vseh časov, nastope v Parizu pa še ni končala.

Zlato v štafeti je sicer pripadlo Avstralkam.

Za resnično navdušenje med ameriškimi navijači pa je v četrtek poskrbela Kate Douglass, ki je v zadnjih metrih plavalnega finala na 200 metrov prsno zadržala nalet olimpijske prvakinje iz Tokia Tatjane Smith in osvojila svojo prvo zlato olimpijsko medaljo.

Kot je po tekmi pojasnila srebrna Južnoafričanka, je bila to za njo zadnja preizkušnja, saj da želi raziskati svoje strasti zunaj športa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za ameriški nasmešek je minuli večer poskrbel tudi madžarski plavalec Hubert Kos, varovanec legendarnega trenerja Boba Bowmana. Kos je z izjemnim zaključkom osvojil zlato medaljo v finalu na 200 metrov hrbtno in s tem svoji državi priboril prvo zlato Pariza 2024.

Bowman, ki je treniral tudi znamenitega Michaela Phelpsa, se je na letošnjih igrah že podpisal pod tri zlate medalje ljubljenca domačega občinstva, Francoza Leona Marchanda. »Ne dovoli nam, da bi bili drugi (...). To iz nas izvleče najboljše,« je o svojem trenerju dejal Kos, ki je prepričan, da bi brez Bowmana bil daleč od plavalnega Olimpa.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine