Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Pariz 2024

Evenepoel olimpijski prvak, Tratnik s težavami 27.

Slovencu se je med vožnjo odlomilo krmilo in je moral zamenjati kolo.
Janu Tratniku se je med vožnjo odlomilo krmilo in je moral zamenjati kolo. FOTO: Ben Stansall/AFP
Janu Tratniku se je med vožnjo odlomilo krmilo in je moral zamenjati kolo. FOTO: Ben Stansall/AFP
Š. R., STA
27. 7. 2024 | 18:34
27. 7. 2024 | 19:05
4:35

Belgijski kolesarski as Remco Evenepoel je zmagal v moškem kronometru na olimpijskih igrah v Parizu. Srebrno kolajno v 32,4 km dolgi vožnji na čas v okolici francoske prestolnice je z zaostankom 14,92 sekunde osvojil Italijan Filippo Ganna. Edini Slovenec Jan Tratnik je po težavah s kolesom končal na 27. mestu.Tudi moški so vožnjo na čas odpeljali v zahtevnem deževnem vremenu in kolesarji so imeli nekaj težav. Izstopala je četverica na čelu z Evenepoelom, ki je za slabih 15 sekund ugnal Ganno in Belgiji privozil prvo medaljo na letošnjih igrah.

Še drugo medaljo Belgiji je s tretjim mestom dodal Wout van Aert, ki je zaostal 25,63 sekunde. Slednji je v cilju s prednostjo minute prevzel vodstvo, nato pa ga je prvi z mesta vodilnega sklatil Ganna, ki je v zadnjih kilometrih pospešil, a premalo za Evenepoela, ta je z visokim ritmom vozil skozi celoten kronometer. Edini, ki je na vse bolj deževnem kronometru zaostal še manj kot minuto, je bil četrti Britanec Josh Tarling. Edini Slovenec Tratnik se je na deževne pariške ceste pognal že kot drugi izmed 34 kolesarjev. A izkušeni 34-letni kolesar iz Idrije je imel tehnične težave in moral zamenjati kolo, izgubil pa je kar nekaj dragocenih sekund.

Remco Evenepoel si med vožnjo ni imel časa ogledati pariških znamenitosti, zanimalo ga je le zlato. FOTO: Dimitar Dilkov/AFP
Remco Evenepoel si med vožnjo ni imel časa ogledati pariških znamenitosti, zanimalo ga je le zlato. FOTO: Dimitar Dilkov/AFP

To, na kar so opozarjali kolesarji na ogledu in treningu po trasi, se je pripetilo prav Tratniku. Na progi je namreč zapeljal v eno od zloveščih globokih lukenj in zlomil del karbonskega krmila. »Naletel sem na luknjo in zlomil krmilo. Na srečo nisem padel, kar je bil kar čudež. Ni bilo druge, kot zamenjati kolo. Izgubil sem še kar nekaj sekund v teh vremenskih pogojih,« je razlagal 34-letni Idrijčan. Hitro pa je iskreno dodal: »Noge ne delujejo najboljše in nisem dobil najboljšega ritma, potem je, kar moram povedati po pravici, malo popustila še psiha. Nič kaj prijeten dan.«

Delodajalce ne zanima, če bo utrujen

Preizkušnja v kronometru je zanj prišla v nepravem trenutku, saj po zahtevnih dirkah po Italiji in Franciji forma ni najboljša. »Ni lahko zame. Ob Giru in Touru me ni bilo nič doma. Poskušaš se 100-odstotno pripraviti in dati vse od sebe, potem so pa še tehnični problemi. To nič ne pomaga. Želel sem si, da bi bilo kronometra čim prej konec,« je pristavil Tratnik.

Obenem je bil tudi malce bolan. »Včeraj sem se še zbudil malo bolan, grlo me je bolelo. Ta kronometer ni ravno v primernem trenutku, tik po dirki po Franciji. To niso ravno poletne temperature, bolj se počutim kot na spomladanskih klasikah,« je izpostavil član ekipe Visma-Lease a Bike.

Tratnik je vozil v dežju in nič prav poletnih temperaturah. FOTO: Piroschka van de Wouw/Reuters
Tratnik je vozil v dežju in nič prav poletnih temperaturah. FOTO: Piroschka van de Wouw/Reuters

Pogled je nato usmeril še na sobotno cestno preizkušnjo, ko se bo pridružil Mateju Mohoriču, Luki Mezgecu in Domnu Novaku v lovu na presenečenje. Kaj sledi do te tekme? »Spet večinoma počitek. Že dan pred tekmo sem čutil, da nisem spočit, da sem kar izmozgan. Nikakor ne morem priti k sebi. Ni neke matematike, počitek in upati na najboljše,« je dejal Tratnik, ki bo zdaj šel domov in se v Pariz vrnil v sredo.

Za olimpijske igre pravi, da mu pomenijo več kot dirka po Franciji, a je kolesar, ki ga plačuje Visma-Lease a Bike. »Če rečejo, da moram iti na Tour in biti tam 100-odstoten, jih ne zanima, če bom potem 'zmatran'. Tudi osebno bi se rajši pripravil na Tour de France,« dodaja slovenski kolesar, ki je za Evenepoelom zaostal za skoraj tri minute in pol.

Zlate kolajne iz Tokia v Parizu ni branil slovenski as Primož Roglič, ki se je že pred časom odpovedal pariškemu nastopu.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine