Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Zmagovalcu ene nogometne tekme kar 329 milijonov evrov

Finale angleške 2. lige nogometni derbi z najvišjo nagrado na svetu. ManCity že danes po trojno krono.
Frank Lampard je nekoč blestel v majici Chelseaja, zdaj na klopi Derbyja. Ukanil je tudi Marcela Bielso (Leeds). FOTO: Reuters
Frank Lampard je nekoč blestel v majici Chelseaja, zdaj na klopi Derbyja. Ukanil je tudi Marcela Bielso (Leeds). FOTO: Reuters
18. 5. 2019 | 10:00
6:47
Pozabite finale lige prvakov, španski clasico med Realom in Barcelono ali katerikoli drug nogometni derbi na svetu: tekma z največjim donosom krasi angleško – 2. ligo. To je finale kvalifikacij za preboj v premier league; ponedeljkov spektakel na Wembleyju je razprodan, akterja pa klasična otoška kluba Derby County in Aston Villa.

Težko si je misliti, da bo današnji (18) spektakel na londonskem Wembleyju, ko se bosta za lovoriko v pokalu FA merila Manchester City in Watford, le »uvertura« v veliko »pomembnejši« dogodek na istem objektu z 90.000 sedeži. Še težje bi si to predstavljali navijači Cityja in Watforda. Zasedba Pepa Guardiole se nahaja pred zgodovinskim izzivom: prav nihče v domovini te igre z žogo še ni osvojil vseh treh lovorik v isti sezoni. ManCity si je že pripel dve: še nikdar tako izenačen devetmesečni šov v premier league je končal s točko prednosti pred Liverpoolom, že prej je bil najboljši tudi v ligaškem pokalu. Guardiola bo v času popoldanske čajanke krenil po tretjo trofejo, nad Londončane bo poslal svojo elitno konjenico na čelu z Agüerom, Sterlingom in De Bruynejem.

Pep Guardiola je v tej sezoni dvignil že dve lovoriki, nazadnje najbolj cenjeno za naslov angleškega prvaka. FOTO: AFP
Pep Guardiola je v tej sezoni dvignil že dve lovoriki, nazadnje najbolj cenjeno za naslov angleškega prvaka. FOTO: AFP


Čeprav je pokal FA nogometno tekmovanje z najdaljšo tradicijo na svetu (od leta 1871), otoški navijači še težje pričakujejo spopad Aston Ville in Countyja; kluba iz Birminghama in Derbyja sodita med klasične otoške, nadaljevala bosta tradicijo predhodnih udeležencev tovrstnih vrhuncev, kakršni so bili Ipswich, Sheffield Wednesday, Leeds, West Bromwich ali Preston.


Angleži bodo še močnejši




Nagrada za zmago bo resda vse prej kot klasična: najmanj 170 milijonov funtov (195 mio €)! Najslabši član premier league namreč prejme 108 mio €, nato pa v naslednjih dveh letih igranja v 2. ligi še 87 milijonov € »tolažilne« nagrade za lažji pristanek … Če bi Villi ali Countyju uspelo ostati med angleško elito več kot eno sezono, bi njun zaslužek od prodaje TV pravic presegel 288 milijonov funtov (329 mio €), kar je nepredstavljiva vsota za vse tekmece Angležev na stari celini. Enake številke seveda veljajo za Norwich in Sheffield United, ki sta si napredovanje iz lige championship v premier league zagotovila s 1. in 2. mestom v tej sezoni druge angleške lige.

Angleška premier league premore daleč najdražji igralski kader. Foto Delova Infografika
Angleška premier league premore daleč najdražji igralski kader. Foto Delova Infografika


Najbrž je razumljivo, zakaj tudi angleška 2. liga sodi med najbogatejša nogometna tekmovanja na svetu. Skupna tržna vrednost igralcev v ligi championship znaša 1,28 milijarde evrov, to vsoto denimo presegajo le prvoligaši iz elitne evropske peterice (glej tabelo). Ob tem je treba poudariti, da tekmuje v angleški 2. ligi 24 klubov, v portugalski 1. ligi pa denimo šest manj. A tudi v prihodnje bo konkurenca na celini le stežka lovila korak z Otočani: uveljavitev novega triletnega cikla v premier league (2019-2022) bi namreč lahko še povečala prihodke tamkajšnjih klubov iz naslova prodaje TV pravic. Mimogrede: novo sezono premier league bodo odprli 10. avgusta, končali pa 17. maja.


Pivo, viski, vodka, ...


O tem, da bosta zaznamovala ponedeljek stereotipna angleška kluba, priča tudi slavje v taboru Derbyja po sladki zmagi nad favoriziranim Leeds Unitedom. Trener Frank Lampard – nekdanji zvezdnik Chelseaja – je svoje izbrance odpeljal v pub, na računu za 3200 funtov, ki je zaokrožil po družbenih omrežjih, pa je bilo 209 kozarcev piva, 75 enot grenčice, 65 enot vodke, 54 »kamikaz«, 38 šilcev tekile, 29 kozarcev viskija in ena dietna kola …


Bayern, Benfica, Galatasaray?


Tudi v nekaterih drugih prvenstvih navijači čakajo na številne odgovore. V boju za šampionski krožnik v Nemčiji kaže bolje Bayernu kot Dortmundu (75:73 v točkah); prvi doma resda gosti Eintracht, ki bo lovil tri točke za ligo prvakov, drugi bo gostoval v Mönchengladbachu, ki ima enak cilj kot Eintracht … Zadnje kolo bodo igrali tudi na Portugalskem, kjer se nasmiha lovorika Benfici, in v Turčiji, kjer sta poravnana Galatasaray in Istanbul Bašakšehir (66). O prvaku bo odločal kar derbi med klasičnim gigantom Galatasarayem in Bašakšehirjem, ki je najtesneje povezan s predsednikom Erdoganom


Iličić po točko k Juventusu


V Španiji (zadnje kolo) in Italiji (predzadnje) sta prvaka znana, udeleženci lige prvakov še ne. Dve vstopnici na »škornju« si bosta razdelila najboljša od naslednje četverice: Inter 66, Atalanta 65, Milan in Roma po 62. Josip Iličić in soigralci pri Atalanti bodo lovili nujno točko na gostovanju pri Juventusu, saj Milan krasi boljši medsebojni izkupiček, še vedno pa se lahko zaplete Interju. Ta bo v nedeljo zvečer gostoval v Neaplju, teden pozneje pa gostil nebeško motivirani Empoli, ki krčevito lovi točke za obstanek v serie A.

Josip Iličić (levo) bo sprejel velik izziv na gostovanju v Torinu. FOTO: Reuters
Josip Iličić (levo) bo sprejel velik izziv na gostovanju v Torinu. FOTO: Reuters


Španija? Za en položaj med Uefino elito se borijo Valencia (58), Getafe (58) in Sevilla (56), le Valencia pa sama odloča o svoji usodi. Gostovala bo pri Valladolidu, ki si je že zagotovil obstanek v ligi.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine