Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Za žogo, s katero je Maradona zabil slavni gol, pričakuje bogastvo

Prodaja jo Tunizijec Ali Bin Naser, sodnik z razvpite nogometne tekme med Argentino in Anglijo.
Znamenita »božja roka« Diega Maradone je del nogometne zgodovine in krasi tudi enega od zidov v Riu de Janeiru. FOTO: Sergio Moraes/Reuters
Znamenita »božja roka« Diega Maradone je del nogometne zgodovine in krasi tudi enega od zidov v Riu de Janeiru. FOTO: Sergio Moraes/Reuters
Š. R., STA
13. 10. 2022 | 12:25
13. 10. 2022 | 12:49
2:06

Žoga, s katero je sloviti argentinski nogometni virtuoz Diego Maradona zabil Angliji gol v četrtfinalu svetovnega prvenstva 1986 s pomočjo , bo naslednji mesec na voljo na dražbi. Po prvih ocenah naj bi zanjo zahtevali med 2,9 in 3,4 milijona evrov.

Komaj 165 cm visoki Maradona je na štadionu Azteca v Ciudad de Mexicu slavno preskočil angleškega vratarja Petra Shiltona in žogo z roko nad glavo potisnil v njegovo mrežo. Kontroverznemu zadetku je štiri minute pozneje sledil še en njegov gol, ki je postal znan kot gol stoletja, Argentina pa je na poti do šampionskega naslova premagala Anglijo z 2:1. Maradona, ki je umrl novembra 2020, je po četrtfinalni tekmi  izjavil, da je prvi gol dosegel malce z »božjo roko«, malce pa s svojo glavo.

Lastnik žoge s četrtfinalne tekme je tunizijski sodnik Ali Bin Naser, ki ni opazil igre z roko in je gol priznal na veliko ogorčenje Angležev. Takrat se je branil, da sta bila tako Maradona kot Shilton obrnjena proti njemu s hrbtom. Zdaj sodnik meni, da je pravi čas, da ta dragocen košček nogometne zgodovine deli s svetom. Žoga bo šla na dražbo v sredo, 16. novembra, prodajala pa jo bo avkcijska hiša Graham Budd v Veliki Britaniji.

Na dražbi bo poleg žoge in podpisanega dresa, ki ga je tunizijski sodnik kasneje prejel od Maradone, na voljo tudi Bin Naserjeva sodniška majica s tekme Anglija – Argentina.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine