Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Nogomet

Vzponi in padci od Korotana do Triglava

Zgodovina nogometa v Kranju je od leta 1920 pisana kot paleta klubskih imen in barv dresov.
Moštvo Korotana iz Kranja, ki je leta 1953 osvojilo naslov prvaka v zahodni skupini slovenske lige, pred tem pa je bilo v letih 1950 in 1951 dvakrat prvak enotne slovenske lige. FOTO: Arhiv NK Triglav
Moštvo Korotana iz Kranja, ki je leta 1953 osvojilo naslov prvaka v zahodni skupini slovenske lige, pred tem pa je bilo v letih 1950 in 1951 dvakrat prvak enotne slovenske lige. FOTO: Arhiv NK Triglav
20. 3. 2024 | 10:00
0:23

V nadaljevanju preberite.

Za uradni začetek organiziranega igranja nogometa v gorenjski prestolnici velja leto 1920, čeprav je že devet let prej dijaško moštvo iz Kranja odigralo prijateljsko tekmo z ljubljansko Ilirijo in izgubilo z 2:5. Leta 1914 je bil tik pred začetkom 1. svetovne vojne ustanovljen Sport klub Sava, toda moštvo zaradi morije ni začelo s tekmovanjem. Danes je Triglav iz Kranja drugoligaš, ki z novim klubskim vodstvom napoveduje vrnitev v 1. slovensko nogometno ligo.

Smeli so bili tudi načrti Kranjčanov s prvim kolektivom SK Sava, ki se je čez leto dni preimenoval v Triglav, čeprav niso imeli ustreznega igrišča za sodelovanje v ligaškem tekmovanju, primanjkovalo pa jim je tudi kakovostnih igralcev. Že kmalu je v Kranju zrasel Nogometni klub Korotan, ki je čez tri leta premogel moštvo za tekmovanje v nižjih ligah.

Kakor piše v klubskih arhivih, so bili pionirji uveljavitve kranjskega nogometa Drago in Janez Ažman, Anton Blaznik, Otmar Čolnar, Rudolf Hlebš, Božidar Kern, Alojzij Možina, Franjo Potočnik, Mirko Plut, Ivan Pečenko, Oskar Rebolj, Mirko Slabe, Viktor Sorgo, Anton Vreček, Valentin Zebre, Stanko Plut, Miha Potočnik, Franc Pristov, Slavko Ošabnik, Ivan Bucek in Albin Janša.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine