Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   SP v nogometu 2022

Usnjarji so ob Kajuhovi poetiki skrojili neuničljiv klub

Nogometni klub Šoštanj, nekdaj tudi NK Usnjar, je ostal zvest sebi ne glede na vpliv klubov iz soseščine.
Šport klub Šoštanj leta 1930 ob 10. obletnici delovanja kluba Foto Arhiv NK Šoštanj
Šport klub Šoštanj leta 1930 ob 10. obletnici delovanja kluba Foto Arhiv NK Šoštanj
24. 1. 2024 | 12:00
24. 1. 2024 | 12:03
10:01

V nadaljevanju preberite

Ko je govora o nogometu v Šaleški dolini, slovenski ljubitelji nogometa najprej pomislijo na velenjski Rudar. Glede na uspehe knapov je to prav gotovo razumljivo. Manj znano pa je, da je precej časa pred velenjskim klubom že deloval nogometni klub v neposredni soseščini – v Šoštanju. Na pobudo delavcev in vodstva Vošnjakove usnjarne so že leta 1920 ustanovili nogometni klub, ki je bil v prvi vrsti namenjen rekreaciji in sproščenemu preživljanju prostega časa delavcev usnjarne.

Prvoten namen klubskega vodstva torej ni bilo tekmovanje, in kot da se je ta začetna miselnost globoko zasidrala v genski zapis šoštanjskega kluba, saj je po rezultatih po drugi svetovni vojni vselej gledal v hrbet najbližjih nogometno razvitih sosedov, Velenjčanov in nogometašev iz Šmartnega ob Paki.

Vseeno pa so bili zametki organiziranega igranja nogometa vznemirljivi za lokalno skupnost, med glavnimi akterji pri postavljanju temeljev kluba je bil tudi pesnik Karel Destovnik Kajuh, saj so predvsem študentje radi izkazali pri novostih, kot je bil športni klub.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine