Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Vsaj 3,9 milijarde evrov škode za evropske nogometne klube

Če sezone ne bodo dokončali, bi lahko znašala celo 6,9 milijarde evrov.
Manchester United bo utrpel ogromno izgubo zaradi pandemije. FOTO: Reuters
Manchester United bo utrpel ogromno izgubo zaradi pandemije. FOTO: Reuters
STA
17. 5. 2020 | 13:54
17. 5. 2020 | 14:09
3:46
London – Tudi če bodo v elitnih evropskih nogometnih ligah nadaljevali in dokončali prvenstva na igriščih, bodo klubi še vedno utrpeli ogromno finančno škodo, ki bi lahko znašala 3,9 milijarde evrov, danes poroča britanska radiotelevizija BBC.

Gre za številke, ki so jih minuli teden predstavili deležnikom nogometnega posla, lastnikom klubov in drugim zainteresiranim stranem. Obstajajo celo izračuni, ki kažejo, da bi bila škoda še večja, če se bodo vodstva nacionalnih lig odločila za predčasen konec prvenstev, kot so to naredili v Franciji, na Nizozemskem in v Belgiji.

Če klubi v zaradi pandemije novega koronavirusa ne bodo več igrali in bodo prvake razglasili za zeleno mizo, se bo izguba povečala na več kot 6,2 milijarde funtov oziroma 6,9 milijarde evrov, poroča BBC. Zaskrbljujoče vsote pojasnjujejo, zakaj je toliko govora o nujnosti dokončanja vseh tekmovanj, tudi pred praznimi tribunami, in začetku prihodnje sezone kljub logističnim težavam.
 

Borussia brez 2,9 milijona na tekmo


Vodilnim predstavnikom Evropske nogometne zveze UEFA dodatne razloge za glavobol povzročajo zapleti s koledarjem mednarodnega nogometa. Ena od največjih ovir za začetek mednarodnih tekmovanj 2020/21 bodo medicinski protokoli. Dr. Tim Meyer, vodja zdravstvenega odbora UEFA, je odgovoren tudi za protokole, ki jih je uvedla Nemčija za vnovičen zagon nogometa ta konec tedna. Vsi se zavedajo, da bo vpliv covida-19 dolgotrajen.

Borussia Dortmund je v soboto ugnala Schalke s 4:0 ob žalostnem razpoloženju na štadionu. FOTO: AFP
Borussia Dortmund je v soboto ugnala Schalke s 4:0 ob žalostnem razpoloženju na štadionu. FOTO: AFP


Tudi če se bodo lige nadaljevale, ostaja dejstvo, da v bližnji prihodnosti na tekmah ne bo gledalcev. Ta okoliščina ni zanemarljiva. Kot so ocenili pri Borussii iz Dortmunda, jih bo odsotnost gledalcev in navijačev na tribunah stala 2,9 milijona evrov na tekmo.

Poslovni analitiki ocenjujejo, da bodo klubi angleške premier league izgubili 878 milijonov funtov (982 milijonov evrov), če bodo morali tekme odigrati za zaprtimi vrati stadionov do konca sezone 2020/21. Večji klubi bodo utrpeli največje izgube, Manchester United bo v višini 157 milijonov evrov, Arsenal pa 137 milijonov evrov. Prihodek Bournemoutha pa bi se zmanjšal za 7,5 milijona evrov.
 

Kot halo učinek


»Trenutno je tako, da klubi sploh niso vključili prihodkov od tekem v svoje poslovne načrt , v tem trenutku je v celotni industriji, nogometu, oglaševanju, marketingu prisotno veliko negotovosti in strahu, kaj bo prinesla prihodnost,« meni Charlie Marshall, izvršni direktor združenja evropskih klubov. »To je finančno uničujoče za vse klube –  zlasti za tiste, ki se bolj zanašajo na veliko število navijačev na tekmah,« je prepričan.

»Bolj priljubljeni klubi v Evropi so glavni dejavniki na trgih prestopov in kolektivnih medijskih pravic, kar kot 'halo učinek' vpliva na celoten nogometni ekosistem. Gospodarsko gledano, dlje kot se bo kriza nadaljevala, manjša bo sposobnost tako imenovanih večjih klubov, da ustvarijo svoj celotni obseg prihodkov, in resnejši bodo tržni učinki teh razmer,« ocenjuje Marshall.
 
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine