Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Vombergar se bo odločil danes

Olimpija po petih tekmah še brez zmage v pripravljalnem obdobju. V Turčiji kljub dvema porazoma pohvale za igro nogometašev Maribora.
Kapetan Nejc Vidmar (levo) spomladi morda ne bo več vodil Andreja Vombergarja. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo
Kapetan Nejc Vidmar (levo) spomladi morda ne bo več vodil Andreja Vombergarja. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo
12. 2. 2019 | 06:00
5:14
Čeprav je na turški obali ob Sredozemskem morju v Antaliji šele konec minulega tedna prvič res sijalo sonce in ogrelo ozračje, Olimpijine pripravljalne tekme ostajajo »hladne« in v »temi«. Tudi na tretji v Beleku slovenski prvak ni zmagal, bil pa je bliže njej kot tekmec iz Ukrajine, iz Donjecka izgnani klub Olimpik. Danes se bo Olimpija pomerila z moštvom Lokomotiv iz Taškenta, jutri pa se bo vrnila v Ljubljano.

Dvajsetletni Antonio Lukanović gola še ni zabil, a je eden iz mlajšega rodu zeleno-belih, na katere stavi športni direktor. FOTO NK Olimpija/SPS
Dvajsetletni Antonio Lukanović gola še ni zabil, a je eden iz mlajšega rodu zeleno-belih, na katere stavi športni direktor. FOTO NK Olimpija/SPS


Ob predstavi brez golov (Olimpijina bilanca v pripravljalnem obdobju je tako 2:2, 1:1, 2:3, 0:2 in 0:0) nihče v spremljevalnem delu zeleno-belih s predsednikom Milanom Mandarićem na čelu ni poskakoval od sreče, a tudi posebej zaskrbljenih obrazov ni bilo videti. Vidno zadovoljen je bil predvsem vijolični trener Darko Milanič, ki je spremljal zeleno-bele in obenem od kolegov iz drugih klubov sprejemal čestitke za Mariborovo igralno podobo. Ki da je izjemno organizirana in taktično dovršena. O čemer pri Olimpiji zaenkrat še ne morejo govoriti.


Formo brusijo za Krško


Športni direktor Fabijan Komljenović je pojasnil, da pripravljalno obdobje ni tekmovanje, marveč je namenjeno uigravanju moštva in pripravi, da bo v najboljši formi takrat, ko se bo začelo zares.

»Vsak trening in vsaka tekma je priprava za prvo ligaško tekmo naslednji konec tedna proti Krškemu. Takrat moramo biti v formi, potem se bomo ustrezno pripravili za naslednjo tekmo. In tako tekmo za tekmo,« je precej bolj umirjeno razmišljal 51-letni Zagrebčan pred in po tekmi kot med njo.

Milan Mandarić (levo) je v Fabijanu Komljenoviću morda našel moža, ki lahko ustavi vsiljive menedžerje. FOTO: NK Olimpija/SPS
Milan Mandarić (levo) je v Fabijanu Komljenoviću morda našel moža, ki lahko ustavi vsiljive menedžerje. FOTO: NK Olimpija/SPS


Bivši »dinamovec«, ki je v različnih vlogah petnajst let sodeloval pri razvoju in vzgoji nadarjenih igralcev, poskuša tudi v Olimpiji vzpostaviti zgledno klubsko piramido podobno Dinamovi, pri čemer to počenja z nasprotnega konca. Pri Olimpiji je na vrhu pri članskem moštvu, hkrati postavlja red in temelje v mladinskem in kadetskem moštvu.

»Želim, da imamo čim več mladih domačih igralcev, reprezentantov,« je poudaril Komljenović, ki je v Turčijo odpeljal deset najstnikov, a tam ni zadnjih novincev Roka Kidrića in Almirja Alića. V trenerju Robertu Pevniku ima tudi odličnega slušatelja. Pri Olimpiji ni dvoma o tem, da je športni direktor prvi mož moštva, trener Pevnik pa marljivi delavec in dosledni izvajalec navodil.


Panike še ni, je le zamuda


Kako bo deloval strokovni dvojec v prvenstvu in do konca sezone, bo v veliki meri odvisno tudi od tega, kdo bo tvoril udarno moštvo. Da šepa v napadu in manjkajo goli, ker ni Andreja Vombergarja, je bilo vidno v vsakem napadu. Antonio Lukanović in Jucie Lupeta njegovi vlogi nista kos. Da je Rok Kronaveter znova pripravljen, da prevzame breme na svoja pleča, prav tako. Da je Asmir Suljić še v malonogometnem ritmu, Stefan Savić samo marljiv, Tomislav Tomić pa še nekoliko okoren, tudi ni bilo mogoče spregledati. Da bo igra stekla in da bodo zadovoljni navijači, pa bo treba do naslednjega konca tedna dvigniti raven igre še za najmanj dve stopnji.

Jucie Lupeta v zimskih pripravah še ne kaže učinkovite podobe. FOTO: NK Olimpija/SPS
Jucie Lupeta v zimskih pripravah še ne kaže učinkovite podobe. FOTO: NK Olimpija/SPS


»V dinamični tekmi nismo prejeli gola. V prvem polčasu smo bili bojazljivi in nekonkretni v pravočasnih odločitvah. Drugi je bil po mojem okusu, napadalnejši, zanesljiv v obrambi in tudi kombinatoren. Imeli smo globino, manjkal je le gol,« je Pevnik videl predzadnjo tekmo v Beleku, kjer bodo Ljubljančani danes igrali še z Lokomotivo iz Taškenta. Generalko za Krško bodo igrali naslednji v torek v Spodnji Šiški proti banjaluškem Borcu.


Se bo Vombergar vdal?


Danes zvečer naj bi bilo konec neznank o tem, kje bo kariero nadaljeval Vombergar. Na štiri oči se bosta sestala Mandarićev in Vombergarjev štab. Predsednik ne skriva, da bi najboljšega strelca rad prodal najboljšemu ponudniku, klubu Ufi, argentinski Slovenec pa morda želi od "rdečih" Rusov iztržiti še kakšen evrov več. Moštvo, v katerem je kapetan slovenski reprezentant Bojan Jokića, mu ponuja 400.000 € letne plače. V Rusijo zunaj Moskve si sicer napadalec zlepa ne želi, Olimpiji pa bi spomladi tudi prišel zelo prav. Zaenkrat v moštvu še ni korenjaka, ki bi ga lahko kolikor toliko nadomestil in za seboj povlekel druge igralce.

Da še ni čas za paniko, kot se je izrazil Komljenović, po malem drži. Olimpija je v luksuznih pripravljalnih razmerah, ki jih lahko skazi zgolj res hudo neurje ali silovite padavine, le v manjši zamudi, kot je v njeni navadi.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine