Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Velika predstava Liverpoolovih ​»j****o nadarjenih velikanov«

Liverpool je na povratni tekmi polfinala lige prvakov pripravil senzacijo, s 4:0 premagal Barcelono in se uvrstil v veliki finale, ki bo v Madridu. 
Georginio Wijnaldum, Jordan Henderson, Trent Alexander-Arnold in drugi rdeči bojevniki so na Anfieldu čarali. FOTO: Reuters
Georginio Wijnaldum, Jordan Henderson, Trent Alexander-Arnold in drugi rdeči bojevniki so na Anfieldu čarali. FOTO: Reuters
G. N., N. Gr.
8. 5. 2019 | 07:15
8. 5. 2019 | 10:43
7:59
Večer presežkov v Liverpoolu, večer, ob katerem ni bilo ravnodušnih, pa čeprav so bili navijači Barcelone po zmagi v prvi tekmi s 3:0 prepričani, da bodo 1. junija zasedli Madrid. Povratna polfinalna tekma lige prvakov med Liverpoolom in Barcelono je bila ena od čarobnih in za Liverpool ter angleški klubski nogomet znova zgodovinska. S 4:0 je padla Barcelona, Liverpool pa s skupnim izidom 4:3 potuje na veliki finale v Madrid. 

»Po porazu v Španiji smo bili prepričani, da lahko doma zabijemo štiri gole. Verjeli smo od prve minute. Vsi drugi so rekli, da je nemogoče izpeljati čudež, ampak mi smo ga vseeno pripravili,« je povedal junak št. 2, rezervist Georginio Wijnaldum in priznal, da je bil jezen, ker ni začel v prvi enajsterici. »Jezen sem bil na trenerja, ker me je posadil na klop, toda moral sem nekaj narediti, da bi pomagal moštvu,« je dodal naključni joker Jürgena Kloppa. V igro je vstopil le zaradi poškodbe Andrewa Robertsona.



Četrti gol je bil čudovit, a hkrati uganka. Razrešil jo je podajalec Trent Alexander-Arnold. »Mislim, da je bila akcija instinktivna. To je bil eden od trenutkov, ko vidiš priložnost,« je povedal najboljši šahist med Liverpoolovimi nogometaši. Tudi kapetan Jordan Henderson, ki je junaško končal tekmo in igral eno od svojih najboljših tekem nasploh, ni mogel skriti navdušenja.

»Poseben moštveni duh je bil ključen za neverjetno tekmo. Ne verjamem, da nam je veliko ljudi dajalo možnosti. Vedeli smo, da bo težko, ampak še vedno mogoče. Prepričanje, da zmoremo, je bilo izjemno. Hoteli smo začeti s hitro igro. Hiter prvi gol nam je veliko pomagal, ni bil samo gol, pomenil je, da smo tekmeca dali pod pritisk. Vedeli smo, da če bomo pokazali osebnost in srčnost, da imamo veliko možnosti,« je bil v transu Henderson, ki mu je v prvem polčasu grozilo, da bo tekmo zaradi poškodbe predčasno končal.

Jürgen Klopp si je dal duška, nasmeh se je raztegoval okoli ušes. FOTO Reuters
Jürgen Klopp si je dal duška, nasmeh se je raztegoval okoli ušes. FOTO Reuters


Klopp si je dal duška


»To je bila predstava za oceno deset od deset. Vem, da je večina otrok zdaj v postelji, ampak tile fantje so j....o nadarjeni velikani. Kaznujte me, če hočete. Nisem Anglež, zato ne najdem boljše besede. Vsa tekma, celotna predstava je bila izjemna. Veliko tekem sem gledal v mojem življenju, ampak ne spominjam se, da bi videl kakšno podobno. Zmagovati je težko, ampak zmagati brez prejetega gola? Igrali smo proti verjetno najboljšemu moštvu na svetu. Ne vem, kako je igralcem uspelo,« se je valilo iz ust najbolj priljubljenega Nemca v Liverpoolu, ki je stresal in stresal misli. Med njimi ni mogel uiti oceni o igralcema, ki sta bila večji del sezone debelo v senci.

»Divock in Shaqiri nista igrala veliko. Toda uprizoriti predstavo, kot sta jo, je zelo pomembno. Pokazala je, kaj je mogoče narediti v nogometu. To je bilo lepo, res lepo.«


Valverde ni našel odgovora


Barcelono je še drugič zapored popeljal do naslova španskega prvaka, toda trener Ernesto Valverde je v ligi prvakov še drugič zapored prejel nokavt v izločilnih dvobojih. »Vse je šlo narobe po hitrih dveh golih v drugem polčasu. Nismo se pobrali in tekmeci so nas pošteno zasukali. To je klavrn izid za za navijače in za nas. Res, res nesreča, ampak Liverpool si zasluži vse čestitke. Po četrtem golu nismo imeli več odgovora,« je začel komentar Valverde in se nato dotaknil svoje usode na trenerskemu stolčku. »Ne vem, kako bo ta poraz vplival na mojo prihodnost. Tukaj smo, trener mora prevzeti odgovornost,« ni bil čisto potolčen umirjeni strokovnjak, ki ni imel rezervnega načrta. Že drugo leto zapored. 

Ernesto Valverde je še drugič zapored v ligi prvakov obtičal pred finalom in ogrozil svoj obstoj na klopi španskega prvaka. FOTO: AFP
Ernesto Valverde je še drugič zapored v ligi prvakov obtičal pred finalom in ogrozil svoj obstoj na klopi španskega prvaka. FOTO: AFP


Razočaranje je bilo veliko v katalonskem taboru. Hitro po tekmi je odgovornost nase, na igralce prevzel Sergio Busquets:
»Opravičujem se navijačem, da so po Romi doživeli še eno razočaranje. Res težko sprejeti takšen padec po odličnem rezultatu iz prve tekme.«

Mohamed Salah je tolažil Sergia Busquetsa, ki se je takoj opravičil navijačem. FOTO: AFP
Mohamed Salah je tolažil Sergia Busquetsa, ki se je takoj opravičil navijačem. FOTO: AFP


Izkušeni zvezni igralec je pojasnil, zakaj je šlo vse narobe: »Bili so boljši, šli so na vse ali nič. Trpeli in borili smo se proti njihovemu pritisku, še posebej v začetkih obeh polčasov.. Ne morem povedati, kaj več, kot le to, da se opravičujem navijačem,« ni skrival obupa Katalonec.
 

Madridski tisk posmehljivo nad Katalonce


Madridska Marca ugotavlja, da gre za zgodovinski polom, ki bo imel posledice in o katerem se bo govorilo še leta. Na naslovnici je fotografija iz Anfielda, v ozadju semafor s 4:0, na igrišču pa le en nogometaš - Lionel Messi. Pod naslovom 'Zgodovinski polom' je Marca zapisala: Po 3:0 na prvi tekmi ..., S poškodovanimi zvezdniki Liverpoola ..., Z že osvojenim španskim prvenstvom ..., Z lansko izkušnjo iz Rima ..., S finalom na Wandi ..., Brez Real Madrida ... in Z najboljšim igralcem na svetu ...

Novinarji Asa, prav tako iz Madrida, so si še posebej dali duška. Njihov najbolj prepoznavni obraz, Tomas Roncero, je tekmo spremljal s šalom Liverpoola, po tekmi je Twitter preplavil s hudomušnimi sporočili igralcem in privržencem FC Barcelone, na koncu pa je priznal, da je to zanj najbolj srečen večer v življenju. "Naučiti se boste morali spoštovati Real Madrid," je zapisal v kolumni po tekmi ter pristavil: "Če bi Messi igral v Real Madridu, bi imel precej več naslovov v ligi prvakov."



Precej bolj evforični so bili razumljivo angleški mediji. ​Anglija je na nogah in mediji ne skrivajo navdušenja nad doživetim na sinočnji tekmi. 'Čudež na Merseysidu' je zapisal The Daily Telegraph, 'Čudež na Anfieldu' se glasi naslovnica Daily Mirroryja, enako o čudežu pišeta The Guardian in The Time, ki izpostavlja trenerja Jürgena Kloppa - 'Klopp jih je prepričal, da lahko storijo nemogoče'.

Razplet iz Anfielda je na naslovnicah tudi večine evropskih časnikov in to ne samo športnih. Med slednjimi je francoski L'Equipe zapisal 'Senzacionalno', italijanski Tuttosport 'Legendarni Liverpool', nemški Spiegel 'Absolutni velikani', portugalska Abola pa piše o 'Čudežu iz Anfielda'. 
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine