Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Velik izziv za Matjaža Keka: po šahovsko 7:4 za Avstrijce

Izbrani vrsti selektorjev Matjaža Keka in Franca Fode smo ocenjevali in točkovali po šahovsko.
Matjaž Kek bo drevi opravil le še generalko na štadionu ob Vrbskem jezeru. FOTO: Mavric Pivk
Matjaž Kek bo drevi opravil le še generalko na štadionu ob Vrbskem jezeru. FOTO: Mavric Pivk
6. 6. 2019 | 07:30
6. 6. 2019 | 08:25
6:39
Slovenski nogometaši bodo jutri zvečer poskušali opraviti čim več na gostovanju v Celovcu. Vloga favorita tekme pripada Avstriji, čeravno severni sosedi po marčevskih prvih kolih boja za euro 2020 nimajo niti točke. Izbrani vrsti selektorjev Matjaža Keka in Franca Fode smo ocenjevali in točkovali po šahovsko, primerjava pa pričakovano – s 7 proti 4 – pripada Avstrijcem.

Oblak : Lindner 1:0: Na položaju št. 1 ni dileme: Jan Oblak sodi med najboljše vratarje na svetu in velja na trgu 80 milijonov evrov (njegova odkupna klavzula znaša 120 milijonov €), za Lindnerja, ki je prejel v Izraelu štiri gole, so slišali le redki. Atletico sodi v evropski vrh, Grasshoppers je celo izpadel v 2. švicarsko ligo … Škofjeločan je največja pridobitev Slovenije v primerjavi z lansko prijateljsko tekmo v Celovcu.

Jan Oblak sodi med najboljše vratarje in velja na trgu 80 milijonov evrov. FOTO: Jure Eržen
Jan Oblak sodi med najboljše vratarje in velja na trgu 80 milijonov evrov. FOTO: Jure Eržen


Jokić : Ulmer 0,5:0,5: Če Foda v zadnjem hipu ne bo vrnil v obrambo Alabe, bo igral na levem boku adut Salzburga, ki je v tej sezoni nanizal 15 podaj za gol! Pri 33 letih ima na računu le 9 tekem za Avstrijo. Njegov vrstnik Bojan Jokić je zbral v 22 tekmah ruskega DP dve podaji za gol, toda sodi med najbolj izkušene na stari celini.

Mevlja : Hinteregger 0:1: Interni dvoboj levih štoperjev pripada branilcu Eintrachta, ki je odigral 41 tekem za klub iz Frankfurta in zabil 4 gole. Na trgu ne velja zaman 10 milijonov evrov … Miha Mevlja je resda dovolj izkušen, da bo nadoknadil manko tekem, toda zares je igral le avgusta lani (Zenit) in marca letos (Rostov).



Struna : Dragović 0,5:0,5: Dragović igra v močnejšem klubu kot Aljaž Struna (Leverkusen : Houston) in močnejši ligi, prav tako ima v nogah že 70 tekem za Avstrijo (v tej sezoni pa le 18 za Bayer). Pirančan sodi med boljše branilce v ameriški MLS (v letu 2019 je igral že 19 tekem), ob tem nenehno daje vtis, da je podcenjen.

Stojanović : Lainer 0:1: Eden najdražjih asov Salzburga (26 let; 13 mio) je bil med najbolj zaslužnimi za odlično sezono rdečih bikov. Tri leta mlajši Ljubljančan na delu v Zagrebu sodi med standardne člane Dinama, v tej sezoni je zbral tri podaje manj kot Lainer (6:9). Oba sta se tesno poslovila od Evrope šele v 1/8 finala evropske lige.

Jaka Bijol resno kandidira za nastop v zvezni vrsti. FOTO: Voranc Vogel
Jaka Bijol resno kandidira za nastop v zvezni vrsti. FOTO: Voranc Vogel


Bijol : Baumgartlinger 0,5:0,5: Nekdanji član Rudarja deluje brezkompromisno, v zahtevnem ruskem prvenstvu se ne boji nikogar, enako uspešno je igral kot vezist in drugi napadalec, ob tem je šest cm višji od člana Leverkusna (190:184). Baumgartlinger je igral polovico minut za Bayer, 11 let mlajši Bijol je zbral v 27 tekmah za CSKA 4 gole in 3 podaje.



Kurtić : Ilsanker 0,5:0,5: Vrstnika pri 30 letih sta lahko potegnila črto pod uspešno klubsko sezono. Ilsanker (189 cm) je bil s 34 tekmami standardni član močnega Leipziga, Kurtić (186 cm) je v 30 tekmah za Sassuolo zbral tudi 6 golov in 5 podaj za gol. Belokranjec ima v nogah več tekem za reprezentanco (50:34).

Jasmin Kurtić je v 30 tekmah za Sassuolo v tej sezoni zbral 6 golov in 5 podaj za gol. FOTO: Voranc Vogel
Jasmin Kurtić je v 30 tekmah za Sassuolo v tej sezoni zbral 6 golov in 5 podaj za gol. FOTO: Voranc Vogel


Bohar : Alaba 0:1: S tržno vrednostjo 55 milijonov evrov in svojim statusom v Bayernu je daleč najboljši, najbolj izkušen in vpliven avstrijski reprezentant. Po izobrazbi je bočni branilec, toda vse pogosteje ga selijo na krilo in bližje vratom. V odlični formi je tudi Bohar, če bo dobil priložnost: v nogah ima 10 golov in 7 podaj v poljskem prvenstvu.

Iličić : Sabitzer 1:0: Sabitzer je odličen nogometaš, pri 25 letih in ceni 25 milijonov evrov med boljšimi v Leipzigu (4 goli, 5 podaj). S Kevinom Kamplom gradi prijateljstvo še iz časov v Salzburgu. Toda Josip Iličić je zbral v majici Atalante 13 golov in 9 podaj (12+7 v serie A) in sodi med najboljše na »škornju«. Italija kotira višje kot Nemčija, oba fanta pa sta udarni sili 3. ekip serie A in bundeslige.

Domen Črnigoj (levo, desno Žan Majer) bi bil lahko jutri zvečer odgovoren za najdražjega avstrijskega asa Davida Alabo. FOTO: Voranc Vogel
Domen Črnigoj (levo, desno Žan Majer) bi bil lahko jutri zvečer odgovoren za najdražjega avstrijskega asa Davida Alabo. FOTO: Voranc Vogel


Črnigoj : Lazaro 0:1: Če bi upoštevali le Transfermarkt, bi dvoboj krilnih adutov gladko pripadel grško-angolskemu Avstrijcu (17:1 v milijonih €). Oba štejeta po 23 let, napadalec Herthe ima v nogah deset tekem več za izbrano vrsto (19:9), ob tem je za njim zelo dobra sezona v bundesligi: primaknil je 3 gole in 7 podaj.

Šporar : Arnautović 0:1: Ljubljančan je bil na Slovaškem natančen kot Rajmond Debevec v Sydneyju 2000, v 36 tekmah za Slovan je zbral neverjetnih 34 golov in 9 podaj za gol. Toda samozavestni in pet let starejši Dunajčan je vendarle ena od zvezd angleške premier league, v majici West Hama je zbral dvomestno število golov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine