Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Uefa razmišlja o desetih tekmah za vsak klub v ligi prvakov

Evropska nogometna zveza bi reforme v najelitnejšem nogometnem tekmovanju uvedla od leta 2024 naprej.
Po novem predlogu UEFA bi vsi udeleženci lige prvakov odigrali po 10 tekem skupinskega dela. FOTO: Phil Noble Pool/Reuters
Po novem predlogu UEFA bi vsi udeleženci lige prvakov odigrali po 10 tekem skupinskega dela. FOTO: Phil Noble Pool/Reuters
M. Ž., STA
2. 12. 2020 | 08:44
2:06
Evropska nogometna zveza (Uefa) razmišlja o tem, da bi spremenili skupinski del lige prvakov tako, da bi imela vsaka ekipa zagotovljenih vsaj deset tekem, poroča britanski Times.

Reforme lige prvakov sicer načrtujejo od leta 2024 naprej, s čimer naj bi se pri Uefi obranili groženj z ustanovitvijo tako imenovane superlige, v kateri bi igrali največji evropski klubi.

Times poroča, da bi po novem vse ekipe v ligi prvakov igrale v eni ligi in bi igrale proti desetim različnim tekmecem, ki bi jih določil žreb. Ta sistem naj bi zagotovil to, da bi bilo manj tako imenovanih tekem, ki ne odločajo o ničemer, in več tistih med največjimi celinskimi klubi.

Po desetih tekmah bi se najboljših 16 uvrstilo v izločilne boje. Najboljši po prvem delu bi se meril s 16., drugi s 15. in tako naprej, podobno, kot igrajo končnico v severnoameriški košarkarski ligi NBA. Ekipe, ki bi zasedle mesta od 17. do 24., pa bi igrale v izločilnih bojih evropske lige.

Zdaj je v skupinskem delu 32 ekip, ki so razdeljene v skupine po štiri, po dve najboljši se prebijeta v osmino finala, tretjeuvrščene pa v evropsko ligo.

Prejšnji predlog, da bi sestavili štiri skupine po osem ekip, s čimer bi zagotovili vsakemu klubu 14 tekem, so zavrnili.

Lars-Christer Olsson, predsednik združenja evropskih lig, ki vključuje 29 držav, pravi, da ima novi predlog večje možnosti za dogovor: »Pomembno pa je zaščititi dostopnost v vsa evropska tekmovanja in zagotoviti, da se ne bo povečala razlika pri finančni distribuciji med ligo prvakov, evropsko ligo in konferenčno ligo,« je še dejal Olsson.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine