Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Uefa bo pospešila igro v ligi prvakov

Evropska nogometna zveza bo od skupinskega dela lige prvakov naprej uporabljala polavtomatski sistem za določanje ofsajda.
Sodniki v ligi prvakov bodo lahko hitreje sprejeli odločitev za morebiten razveljavljen gol zaradi ofsajda. FOTO: Massimo Rana/Reuters
Sodniki v ligi prvakov bodo lahko hitreje sprejeli odločitev za morebiten razveljavljen gol zaradi ofsajda. FOTO: Massimo Rana/Reuters
Š. R., STA
3. 8. 2022 | 18:15
3. 8. 2022 | 18:20
1:52

Evropska nogometna zveza (Uefa) bo od skupinskega dela lige prvakov naprej uporabljala polavtomatski sistem za določanje prepovedanega položaja. Sistem bodo uporabili tudi prihodnji teden na tekmi evropskega superpokala. Optični sledilni sistem so preizkušali na klubskem svetovnem prvenstvu in na lanskem arabskem pokalu. Svetovna nogometna zveza Fifa je tudi že potrdila, da bo sistem za določanje prepovedanega položaja uporabljala na letošnjem svetovnem prvenstvu v Katarju.

Rosetti: Hitrejši tok tekme in pomoč sodnikom

Tehnologija sledi udom nogometašev ob pomoči kamer za televizijske prenose in drugih specializiranih kamer, ki skupaj določajo točen položaj igralcev na igrišču. To sodnikom v nekaj sekundah prinese točne informacije.

image_alt
Malta ima tri, Ferski otoki in Islandija po dva, Slovenija brez kluba

»Ta inovativni sistem bo omogočil ekipam VAR, da določijo prepovedan položaj hitreje in natančneje, kar bo pripomoglo k toku tekme in konsistentnosti pri odločitvah,« je dejal Uefin šef za sodniške zadeve Roberto Rosetti. Pri Uefi so pojasnili, da so od leta 2020 izvedli 188 testov sistema.

Ta bo v Evropi prvič v uporabi 10. avgusta, ko se bosta v Helsinkih na superpokalu merila zmagovalec lige prvakov Real Madrid in zmagovalec evropske lige Eintracht Frankfurt.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine