Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Srbija na nogah: konec je maratonskega čakanja

Izbrancem selektorja Dragana Stojkovića je remi z Bolgarijo zadostoval za uvrstitev na evropsko prvenstvo v nogometu. Štirje goli Lukakuja v 20 minutah.
Srbski nogometaši so uspeh proslavili z napisom Vidimo se v Nemčiji. FOTO: Andrej Isaković/AFP
Srbski nogometaši so uspeh proslavili z napisom Vidimo se v Nemčiji. FOTO: Andrej Isaković/AFP
Š. R., STA
19. 11. 2023 | 17:20
19. 11. 2023 | 23:14
4:35

Srbska nogometna reprezentanca je v zadnjem kolu kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu potrdila vozovnico za Nemčijo. V Leskovcu je remizirala z Bolgarijo (2:2) in si zagotovila drugo mesto v skupini G, iz katere je že v četrtek napredovala Madžarska., ki je danes po zasuku premagala Črno goro (3:1).

Po hitrem zadetku Srbije proti Bolgariji, za katerega je v 17. minuti s svojim prvim golom za reprezentanco poskrbel Miloš Veljković, je bila naloga Črnogorcev le še težja. Ti so sicer proti Madžarom prešli v vodstvo v 36. minuti, ko je zadel Slobodan Rubežić.

V drugem polčasu v Budimpešti je Dominik Szoboszlai z dvema zadetkoma v razmiku minute (67., 68.) Madžarom vodstvo zagotovil zmago, končni izid pa je postavil Adam Nagy tik pred koncem dvoboja.

Tudi Bolgari so v drugem polčasu pripravili preobrat in dvakrat zadeli med 59. in 69. minuto prek Georgija Ruseva in Kirila Despodova. Izbranci Dragana Stojkovića so premoč na zelenici unovčili v 82. minuti, ko je prav tako prvi zadetek za srbsko izbrano vrsto dosegel Srđan Babić in postavil končni izid 2:2.

Madžari so v osmih tekmah v skupini G zbrali 18 točk, Srbi 14, Črnogorci pa so ostali pri 11. Litva in Bolgarija sta zasedli četrto in peto mesto s šestimi oziroma štirimi točkami.

Če je Madžarom preboj na EP uspel tretjič zapovrstjo, so v Srbiji na to čakali vse od leta 2000. Takrat se je ZR Jugoslavija v skupinskem delu EP na Nizozemskem in v Belgiji pomerila tudi s Slovenijo (3:3).

Belgijec Romelu Lukaku je med 17. in 37. minuto štirikrat zatresel mrežo Azerbajdžana. FOTO: John Thys/AFP
Belgijec Romelu Lukaku je med 17. in 37. minuto štirikrat zatresel mrežo Azerbajdžana. FOTO: John Thys/AFP

Razpoloženi Lukaku

Danes so bile na sporedu še tekme v treh drugih skupinah, v katerih pa so bili potniki v Nemčijo znani že prej. To so Španija in Škotska iz skupine A, Belgija in Avstrija iz skupine F ter Portugalska in Slovaška iz skupine J.

Španci so v skupini A doma proti Gruziji slavili zmago s 3:1 in potrdili prvo mesto. Za gostitelje sta zadela Robin Le Normand (4.) in Ferran Torres (55.), avtogol pa je dosegel Luka Ločošvili (72.). Za goste je v 10. minuti edini zadetek v pravo mrežo dosegel Hviča Kvaračelia. V prvem polčasu si je koleno poškodoval vezist Barcelone Gavi.

V isti skupini so se Škoti in Norvežani v Glasgowu razšli brez zmagovalca s 3:3. Gosti so izenačili v 86. minuti, čeprav zaradi poškodb nista igrala zvezdnika Manchester Cityja in Arsenala Erling Haaland in Martin Oedegaard.

V skupini F so si prvo mesto v skupini zagotovili Belgijci, ki so doma s 5:0 premagali Azerbajdžan. Štiri gole, vse v prvem polčasu med 17. in 37. minuto, je dosegel Romelu Lukaku, ki ima po 113 tekmah v reprezentanci ob svojem imenu 83 zadetkov. Zadnji gol na tekmi je dosegel Leandro Trossard (90.). Švedi so v tej skupini na domači zelenici z 2:0 ugnali Estonijo.

V skupini J so se zmag veselili Portugalci, Slovaki in Luksemburžani. Prvi so za popoln izkupiček 30 točk po desetih tekmah proti Islandiji doma zmagali z 2:0, Slovaki so bili po preobratu z 2:1 v gosteh boljši od BiH, Luksemburg pa je kljub igralcu manj v gosteh za doslej najboljši izkupiček 17 točk ugnal Lihtenštajn z 1:0.

Kazen za češke ponočnjake

Pred jutrišnjo odločilno tekmo z Moldavijo v Olomoucu pa je završalo v češki reprezentanci. Vladimir Coufal, Jakub Brabec in Jan Kuhta so si zaradi obiska nočnega kluba prislužili izključitev iz moštva. V skupini E si je pot v Nemčijo že priigrala Albanija. Češka ima 12 točk, Poljska 11 (ob tekmi več)  in Moldavija 10. Povsem na repu so Ferski otoki, ki so doslej zbrali tri točke.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine