Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Španci so se v prvem polčasu ogrevali, v drugem zadevali

V prvih dvobojih skupine B na evropskem prvenstvu do 21 let v nogometu je Slovenija izgubila z 0:3, Italija in Češka sta igrali 1:1.
Slovesnka nogometna reprezentanca je evropsko prvenstvo do 21 let začela s porazom. FOTO: Jure Eržen/Delo
Slovesnka nogometna reprezentanca je evropsko prvenstvo do 21 let začela s porazom. FOTO: Jure Eržen/Delo
24. 3. 2021 | 22:20
25. 3. 2021 | 00:57
5:47
Po obetavnih prvih 45 minutah otvoritvene tekme 23. evropskega prvenstva za nogometaše do 21 let in upanju, da lahko Slovenija že takoj pripravi senzacijo v Ljudskem vrtu, so se na začetku drugega polčasa razblinile vse neznanke v razmiku slabih dveh minut. Branilka evropskega naslova Španija je z golom Javija Puade v 53. minuti in Gonzala Villara v 54. minuti dosegla dva na las podobna gola – v kazenskem prostoru s približno 13 m. Dvoboj neenakovrednih reprezentanc je bil odločen. Tretji gol za zmago s 3:0 je dosegel Juan Miranda v predzadnji minuti.

Slovenski fantje so se ob visokem porazu morda tudi veliko naučili, v soboto jih čaka še njihova »tekma prvenstva«: v Celju se bodo pomerili s Češko, ki je z Italijo iztržila neodločen izid (1:1).

Selektorski tekmovalni debut Milenka Aćimovića ni bil uspešen, toda puške zlepa ne velja vreči v koruzo. Španija je bila vendarle previsoka začetna ovira za neizkušene slovenske igralce. Prav to podrobnost je po tekmi izpostavil kapetan moštva Timi Max Elšnik, ki je v 70. minuti zapravil najlepšo priložnost za gol.

Najbližje prvemu slovenskemu golu je bil Timi Max Elšnik. FOTO: Jure Eržen/Delo
Najbližje prvemu slovenskemu golu je bil Timi Max Elšnik. FOTO: Jure Eržen/Delo


»Najbolj je prišla do izraza izkušenost zaradi težkih tekem, ki jih imajo Španci v državnem prvenstvu. Kaj se je zgodilo na začetku drugega polčasa? Res smo stopili višje in poskusili stisniti tekmece, a je prišlo do trenutka nezbranosti. In seveda do odlično izpeljanih akcij Špancev,« je povedal kapetan.


Španci panični ob prekinitvah


Aćimovićeva nekoliko presenetljiva začetna enajsterica je dala vedeti, da si v našem taboru seveda niso zamislili odprtega dvoboja s tehnično dovršenimi Španci. Vendar so vseeno preveč stali »za žogo«, tekali okoli nje in trošili preveč moči. Obrambno so bili dokaj uspešni, Špancem zadnja podaja ni šla od nog, dvakrat, trikrat je uspešno posredoval vratar Igor Vekić.

Andraž Žinić je nepričakovano dobil priložnost v začetni enajsterici, a ni bil kos najboljšemu Špancu in kapetanu Marcu Cucurelli (desno). Foto Jure Eržen
Andraž Žinić je nepričakovano dobil priložnost v začetni enajsterici, a ni bil kos najboljšemu Špancu in kapetanu Marcu Cucurelli (desno). Foto Jure Eržen


Slovenija je v valovih poskušala z visoko postavitvijo onemogočiti razvoj igre osrednjih španskih branilcev, ki sta imela največ žogo v svojih nogah in bila tudi najbolj nevarna sama sebi. Po prvem spodrsljaju Guillamona Sanmartina se je Žanu Celarju ponudila ena od lepših priložnosti, da bi s samostojno akcijo položil na zadnjico še drugega Španca in morda izsilil kaj več, kot je. In res ni veliko, niti strela.



Naši fantje, sicer tekaško razpoloženi in vselej blizu žogi, so bili napadalno pričakovano šibkejši, a si ne bodo mogli očitati, da so bili povsem brezzobi. S še več (pre)drznosti in iz dveh, treh podaj po prekinitvah, ki so Špance prisilile v panične obrambne rešitve, bi lahko iztržili tudi sanjski gol.
 


Bliskovito in učinkovito za konec slovenskih sanj


Še ne povsem ogreti in prepričljivi Španci so bili dolžniki iz prvega polčasa in to so najbolj krut način potrdili v drugem polčasu. Kot najbolj izurjeni konkvistadorji na osvajalskih pohodih po drugih celinah so tudi pod Pohorjem prišli do plena, ki so ga ves prvi polčas neuspešno lovili v zanko. Vloga prvega osvajalca je pripadla kapetanu Marcu Cucurelli, ki je z leve strani posla oba »smrtna« predložka. Pri prvem je strelcu Puadi v kazenskem prostoru spustil žogo Milanov zvezni igralec Brahim Diaz, pri drugem pa je nasprotni napad in kapetanovo podajo s prvim dotikom spremenil v gol Villar.

Slovenska nogometna reprezentanca ni bila kos prvim favoritom prvenstva Špancem, ki so Dejanu Petroviću in drugim našim igralcem pripravili tudi učno uro za drugo tekmo s Češko. Foto Jure Eržen
Slovenska nogometna reprezentanca ni bila kos prvim favoritom prvenstva Špancem, ki so Dejanu Petroviću in drugim našim igralcem pripravili tudi učno uro za drugo tekmo s Češko. Foto Jure Eržen


Škoda, Slovenija je na hitro in naivno izpustila priložnost za vsaj manjše presenečenje. Vidno neuigrani Španci so bili namreč na trenutke zelo nespretni, pa čeprav je bil vratar Vekić na koncu vendarle prvi mož med slovenskimi nogometaši, saj je preprečil višji poraz.

»Prvi polčas je bil zelo dober, imeli smo tudi priložnosti. Če bi dosegli gol, bi se lahko tekma zavrtela nekoliko drugače. Španci, ki so pokazali kakovost, so kaznovali vse naše napake, a fantom ne moremo ničesar očitati. Garali so, samo tako lahko igrajo. Glave gor, turnir se je šele začel in na voljo je še šest točk,« je piko na i po ognjenem krstu na velikih tekmovanjih v vlogi selektorja postavil ne preveč razočarani Aćimović.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine