Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
SP v nogometu 2022

Neverjetno, nepozabno: Argentina po 11-metrovkah svetovni prvak!

Argentina je po remiju s 3:3 po izvajanju enajstmetrovk premagala Francijo in tretjič v zgodovini stopila na svetovni prestol.
Lionel Messi je v svojem zadnjem poskusu le dočakal tako želeno lovoriko. FOTO: Franck Fife/AFP
Lionel Messi je v svojem zadnjem poskusu le dočakal tako želeno lovoriko. FOTO: Franck Fife/AFP
Š. R., STA
18. 12. 2022 | 11:51
18. 12. 2022 | 23:05
8:52

Argentina je po prepričljivi zmagi nad Hrvaško s 3:0 v polfinalu tekmo začela z le eno spremembo v začetni enajsterici, v kateri je prednost pred bolj obrambno naravnanim vezistom Leandrom Paredesom dobil krilni napadalec Angel Di Maria. Francoski selektor Didier Deschamps je kljub težavam z boleznijo sestavil najmočnejšo enajsterico, v katero sta se v primerjavi s polfinalno zmago nad Marokom (2:1) vrnila branilec Dayot Upamecano in vezist Adrien Rabiot.

Argentinci so dvoboj v Lusailu začeli bolj podjetno in francoski kapetan Hugo Lloris je moral v prvih minutah posredovati kar dvakrat – prvič je bil sicer Julian Alvarez že tako v prepovedanem položaju, dlani Llorisa pa je že precej bolj konkretno v enem naslednjih napadov ogrel Alexis Mac Allister. Resno je zapretil tudi Rodrigo De Paul, toda njegov poskus je po uspešnem francoskem bloku končal v kotu.

Prva resnejša akcija Francozov se je odvila po slabih 15 minutah igre, ko sta kombinirala Rabiot in Kylian Mbappe, toda Emiliano Martinez ni imel večjih težav. Veliko težav je branilcem naslova v prvem delu tekme povzročal sveži Di Maria, še en nekdanji član Paris Saint-Germaina, čigar bivši in sedanji člani so zaznamovali letošnji mundial. V 17. minuti so Argentinci lepo izigrali nasprotno obrambo po Messijevi podaji v prostor, nato je po predložku s strani zelo slabo s sicer svojo slabšo desno nogo meril Di Maria, ki je ostal sam na robu 16-metrskega prostora. V 20. minuti je sledil nevaren prosti strel z roba argentinskega kazenskega prostora, potem ko je De Paul s prekrškom ustavil prodor Thea Hernandeza, toda po predložku Antoina Griezmanna je z glavo prek vrat meril Olivier Giroud, po mnenju sodnika pa je storil tudi prekršek v napadu.

Kylian Mbappe (desno) je v finalu dosegel dva gola pred iztekom 90 minut, enega v podaljšku in še enega pri streljanju enajstmetrovk obeh moštev, a je po tekmi razočarano obsedel na klopi. FOTO: Carl Recine/Reuters
Kylian Mbappe (desno) je v finalu dosegel dva gola pred iztekom 90 minut, enega v podaljšku in še enega pri streljanju enajstmetrovk obeh moštev, a je po tekmi razočarano obsedel na klopi. FOTO: Carl Recine/Reuters

Dvojna menjava Francije še pred polčasom

Nato pa 22. minuta in prekršek Ousmana Dembeleja nad Di Mario v kazenskem prostoru, po katerem je poljski sodnik takoj pokazal na belo piko. Sodniški VAR-kolegi se kljub upravičenim pritožbam Francozov niso vmešali, žogo je vzel Messi in mirno matiral Llorisa, ki je krenil v napačno smer in gavči so povedli z 1:0. Odziva modrih ni bilo, v 36. minuti pa je sledil drugi argentinski udarec, ko je žogo v prostor do Mac Allisterja z zunanjim delom nogometnega čevlja spet mojstrsko poslal Messi, Mac Allister pa je idealno na oddaljenejši vratnici zaposlil osamljenega Di Mario, ki je matiral Llorisa. Deschamps ni čakal in že pred polčasom opravil dvojno menjavo: Marcus Thuram in Randal Kolo Muani sta zamenjala Girouda in Dembeleja, toda kljub skoraj osmim minutam sodnikovega podaljška prvega polčasa Francozom niti enkrat ni uspelo pomeriti v okvir argentinskih vrat.

Lionel Messi je v finalu zadel dvakrat. FOTO: Kiril Kudrjavcev/AFP
Lionel Messi je v finalu zadel dvakrat. FOTO: Kiril Kudrjavcev/AFP

Argentinci so se zelo odločno podali tudi v drugi polčas in De Paul je že v eni prvih akcij pomeril v okvir vrat, a je bil Lloris na mestu. V 59. minuti je poskušal Llorisa na njegovi bližnji vratnici presenetiti Alvarez, a je bil francoski kapetan spet na mestu. Slabih pet minut kasneje je v kazenskem prostoru padel Mac Allister, ki ga je s hrbta po podaji s strani osamljenega pred Llorisom zrušil Upamecano, toda sodniki se niso oglasili. Kmalu je Di Mario, do tedaj nespornega junaka finala, Scaloni zamenjal z Marcosom Acuño.

Mbappe poskrbel za neverjeten preobrat

Deschamps je po prvem nevarnem poskusu do tedaj povsem nevidnega Mbappeja, ki je v 71. minuti preletel argentinska vrata, v boj poslal še ​Eduarda Camavingo in Kingsleyja Comana. Navidez lagodno plovbo Argentine je nato močno pretresla enajstmetrovka v korist Francije v 79. minuti, ko je Nicolas Otamendi zrušil Kolo Muanija in kljub temu, da je Martinez skočil v pravo smer, zadel za 2:1. Že v praktično naslednjem napadu je žogo na sredini igrišča ob Comanu izgubil Messi, sledila pa je francoska akcija za izenačenje – volej Mbappeju je pripravil rezervist Thuram in na semaforju je nenadoma pisalo 2:2!

Drama se tu še ni končala, v 87. minuti je v 16-metrskem prostoru padel Thuram in ko se je že zdelo, da bo to nova enajstmetrovka za Francijo, je Marciniak pokazal rumeni karton Thuramu (simuliranje) in Rabiotu (protestiranje). Nogometaši so imeli v izogib že tretjemu podaljšku na zadnjih štirih finalnih tekmah SP na voljo kar osem minut podaljška. V njem se je Martinez izkazal z enim izvrstnim posredovanjem po strelu Rabiota, Francozi pa so zapravili še en bliskovit protinapad prek Mbappeja in Kolo Muanija. Toda kmalu bi imel zadnjo besedo Messi, ki je z roba kazenskega prostora udaril z vso silo, toda v 97. minuti našel zgolj čvrsti roki Llorisa pod francosko prečko.

Na štadionu Lusail Iconic so zelenico najprej zasedli plesalci in pevci. FOTO: Kirill Kudrjavcev/AFP
Na štadionu Lusail Iconic so zelenico najprej zasedli plesalci in pevci. FOTO: Kirill Kudrjavcev/AFP

V podaljšku so bili Francozi bolj konkretni, Argentina pa se je vedno bolj krčevito branila, tik pred premorom v podaljšku pa sta v igro prišla še argentinska aduta Lautaro Martinez in Leandro Paredes, medtem ko sta že prej pri Franciji priložnost dobila Youssouf Fofana (namesto Rabiota), pri Argentini pa Gonzalo Montiel. Lautaro Martinez je bil takoj nevaren in po podaji Messija je osamljen v 16-metrskem prostoru meril v blok, nato je pred svojimi vrati po akrobatskem strelu Montiela z razdalje njegov poskus z glavo pred Llorisom moral blokirati še Raphaël Varane. Lautaro Martinez je nato še enkrat pobegnil francoski obrambi, a tudi tokrat ni uspel nevarneje pomeriti proti golu.

V podaljšku na pragu zmage obe moštvi

Lloris se s prvim posredovanjem, ko je zapustil vrata, da bi preprečil nevaren napad Argentine, ni najbolj izkazal, toda že v naslednjem napadu je posredoval odlično po strelu z razdalje Messija. A že čez nekaj sekund je bil nemočen, ko je najprej sicer odlično ustavil Lautara Martineza, Messi pa je kljub posredovanju Koundeja spravil žogo prek črte vrat za novo argentinsko vodstvo. A tudi to ni obstalo, potem ko je po kotu francoske reprezentance strel z roko blokiral Montiel in Mbappe je izkoristil novo enajstmetrovko v 118. minuti za 3:3! Kolo Muani je imel na glavi morda celo zmago, toda v 120. minuti je bil za las prekratek ob predložku Mbappeja. Lautaro Martinez je že globoko v sodnikovem podaljšku prišel pred Llorisa, toda ni zadel, bil pa je tudi v prepovedanem položaju. Veliko večjo priložnost je imel Kolo Muani, ki ga je v situaciji iz oči v oči ustavil Emiliano Martinez, nato je v protinapadu z glavo podobno lepo priložnost z zelo slabim strelom zapravil Lautaro Martinez.

In spet so v finalu mundiala odločale enajstmetrovke: Francija je streljala prva, Mbappe pa je kljub dotiku Martineza uspel spet zatresti mrežo. Sledil je Messi, ki je spet povsem mirno zadel mimo Llorisa. Drugi strelec Francije, Coman, pa je že naletel na Martineza, ki je bil argentinski junak že v četrtfinalu proti Nizozemski. Argentinski vratar je udaril prvi, gavče pa je obljubljeni deželi še približal na tem mundialu povsem nevidni Paulo Dybala, ki je vstopil tik pred koncem podaljška zgolj kot specialist za strele z bele točke. Francozi so zapravili tudi tretji strel, pod katerega se je podpisal Tchouameni, ki je meril povsem mimo vrat. Leandro Paredes nato ni grešil in Argentinci so imeli po njegovi zaslugi dve »match« žogi. Kolo Muani je svoj strel izkoristil z močnim poskusom po sredini vrat in znižal zaostanek na 2:3, nato pa je imel naslov Argentine v svojih rokah Montiel. Tudi on ni grešil in poslal Llorisa v napačno smer za naslov svetovnega prvaka.

FOTO: Carl Recine/Reuters
FOTO: Carl Recine/Reuters
FOTO: Bernadett Szabo/Reuters
FOTO: Bernadett Szabo/Reuters
FOTO: Kiril Kudrjavcev/AFP
FOTO: Kiril Kudrjavcev/AFP
FOTO: Franck Fife/AFP
FOTO: Franck Fife/AFP
FOTO: Adrian Dennis/AFP
FOTO: Adrian Dennis/AFP
FOTO: Peter Cziborra/Reuters
FOTO: Peter Cziborra/Reuters
FOTO: Odd Andersen/AFP
FOTO: Odd Andersen/AFP
FOTO: Anne-Christine Poujoulat/AFP
FOTO: Anne-Christine Poujoulat/AFP
FOTO: Anne-Christine Poujoulat/AFP
FOTO: Anne-Christine Poujoulat/AFP
FOTO: Paul Ellis/AFP
FOTO: Paul Ellis/AFP

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine