Neomejen dostop | že od 9,99€
Zanimivo zgodbo s svetovnega prvenstva v nogometu 1930 je prinesel beograjski dnevnik Sportski žurnal. Na prvem mundialu, ki ga je gostil Urugvaj, pozneje tudi svetovni prvak, je odpotovalo nekaj evropskih reprezentanc, med njimi tudi Jugoslavija. Jugoslovani – tedaj brez nogometašev iz Slovenije – so potovali v Montevideo dobra dva tedna na ladji, na kateri so bile še izbrane vrste Romunije, Francije in Belgije. Jugoslavija je končala v skupini pred Brazilijo in Bolivijo, v polfinalu jo je zmlel Urugvaj z izidom 6:1.
Kot je razkril vratar Milovan Jakšić, je bil padec gostov v igri povezan tudi z nezdravim prehranjevanjem vse od začetka poti proti Južni Ameriki. »V hotelu smo imeli hrane v izobilju, točili so tudi šampanjec. Jedli smo zajtrk, kosilo, večerjo in dve zajetni malici. Najhuje se je resda zgodilo že prej, pred tekmo z Urugvajem je bila reprezentanca v seštevku za 140 kilogramov težja kot ob zadnjem tehtanju v domovini pred odhodom na mundial,« je razkril Jakšić.
Potovanje na ladji, kjer nogometaši niso mogli ustrezno trenirati, jedli pa so enako kot prej, je torej pustilo velike posledice. Po tem izračunu se je vsak reprezentant v povprečju zredil za 12 kilogramov v mesecu dni.
Hvala, ker berete Delo že 65 let.
Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.
NAROČITEObstoječi naročnik?Prijavite se
Komentarji