Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Solze so stekle tudi Mauru Camoranesiju

V včerajšnjih tekmah 13. kola 1. SNL prva Celje ni bil kos raznovrstnemu Celju, Tabor in Domžale neodločeno, jutri igra še Olimpija proti Aluminiju.
Maribor je v 101. štajerskem derbiju zanesljivo in prvič po trinajstih mesecih premagal prvaka Celje ter si povrnil vodstvo na lestvici. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Maribor je v 101. štajerskem derbiju zanesljivo in prvič po trinajstih mesecih premagal prvaka Celje ter si povrnil vodstvo na lestvici. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
25. 11. 2020 | 21:10
25. 11. 2020 | 21:17
8:16
Ne le Koper, tudi Maribor je z zmago v 101. štajerskem derbiju, prvo po 13 mesecih proti prvaku Celju in vrnitvijo na vrh lestvice izzval Olimpijo, ki bo morala v današnji zadnji tekmi 13. kola 1. SNL proti Aluminiju v Stožicah (17) zlepa ali zgrda še nadgraditi lepo zmago iz Murske Sobote. Popoldanski dvoboj v Sežani med CB24 Taborom in Domžalami se je razpletel brez zmagovalca z 1:1.

Maribor je bil v še nikoli tako premešani zasedbi preprosto predober, da bi Celje lahko preprečilo poraz, za katerega je v veliki meri glavni krivec spretni strelec Aljoša Matko. Dvakrat je bil na pravem mestu v pravem trenutku. Ni bil virtuozen, zgolj iznajdljiv. Tudi trener Mauro Camoranesi se ni mogel izogniti čestitki za svojega varovanca.

»Veliko sva se pogovarjala, formo je stopnjeval in zaslužil si je priložnost. Izkoristil jo je,« v krajšem pogovoru za nacionalno televizijo ni skrival zadovoljstva Argentinec. A tudi čustev in solz, ko je beseda nanesla na včeraj preminulega Diega Maradone.
Maribor je bil raznovrsten. Po dveh zmagah v slogu revolverašev je nanizal dve pragmatični. Prva v Ljubljani je bila brez sijaja, včerajšnja pa domala šampionska. Taktično odlična, saj je Camoranesi na igralsko obrambne težave odgovoril s spremembo v postavitvi, namesto treh branilcev je izbral postavitev s štirimi. Na desnem bočnem položaju je bil dodana vrednost Santos, tudi Alexandru Cretu se je držal discipline in se ni prevečkrat spustil v nenadzorovane izlete. Spredaj je bil trojček Rudi Požeg Vancaš, Jan Mlakar, Matko nenehno nevaren.

Aljoša Matko (levo) je dosegel oba mariborska gola, a marljiv in discipliniran je bil tudi v obrambnih nalogah. FOTO: Uroš Hočevar
Aljoša Matko (levo) je dosegel oba mariborska gola, a marljiv in discipliniran je bil tudi v obrambnih nalogah. FOTO: Uroš Hočevar


»Zelo sem zadovoljen. Vse smo imeli pod nadzorom, igra je tekla kljub težavam. Bili smo motivirani proti prvakom,« je razpredal mariborski trener, ki ima zdaj v rokah rekordni niz zmag v tej sezoni, štiri.

Celje je bilo preslabo, niti enega neposrednega strela proti vratarju Ažbetu Jugu niso zmogli. »Maribor je bil kakovosten, mi smo bili tudi brez sreče. Izpadlo je slabo. Želeli smo se približati vrhu, a pride tudi takšna tekma,« je med drugim ocenil celjski trener Dušan Kosić.


Brez strelca ni golov in je premalo zmag


Kdor zna, zna. Pri 36 letih je Dare Vršič pokazal mlajšim, kaj ga loči od drugih, in nalil čistega vina vodilnim ustvarjalcem sicer všečne nogometne nogometne zgodbe iz Spodnje Šiške. Sporočilo, vključno z načinom, kako je Bravo izgubil in igral, je bilo jasno: brez primernega vložka lahko pride tudi črn scenarij. Selitev v 2. SNL za Bravo, kot pravijo v taboru kluba enega od najbogatejših Slovencev Darka Klariča, ne bi bila nikakršna tragedija.

Ustanovitelj in častni predsednik NK Bravo Darko Klarič ne slovi kot mož, ki se zateka k denarnim rešitvam. FOTO: Jure Eržen/Delo
Ustanovitelj in častni predsednik NK Bravo Darko Klarič ne slovi kot mož, ki se zateka k denarnim rešitvam. FOTO: Jure Eržen/Delo


Bravo je na tekmovalnem in deloma tudi evolucijskem razpotju. Predvsem ustanovitelj in še vedno glavni mož kluba (častni predsednik) Klarič bo tisti, ki bo odločil, ali bo šel Bravo naprej po zastavljenem načrtu in brez vidnejših denarnih vložkov ali pa bo poskušal upočasniti krivuljo drsenja navzdol ali jo celo ustaviti. To pa pomeni, da bodo morali pri Bravu seči v blagajno in pripeljati okrepitev ali dve ob zavedanju, da ni nujno, da bo učinek na igrišču boljši.

Bravo je močno odvisen od Klaričevega poslovnega stanja. Resda deluje v realnih okvirih in po načelu raje evro manj kot več, pa vendarle.

Finančno stabilnost njegovega poslovnega portfelja narekuje pandemija. Prevozništvo (Nomago), oglaševanje (Publikum), trgovina (Big Bang) so najvidnejše panoge, v katerih je v minulih letih največ investiral, in prav vse so žrtve zdravstvene in gospodarske krize.

Zakaj je jeseni Bravo drugoligaški, potem ko je bil spomladi domala šampionski, ni težka uganka. Trener Dejan Grabić pogreša strelca ali dva. Spomladi je imel na voljo Aljošo Matka in Roka Baturino, ob katerih sta bila boljša tudi Mustafa Nukić in Martin Kramarič. Spomladi je Bravo zabil gol več, zdaj enega premalo. V prejšnji sezoni je dosegel 50 golov oziroma 1,39 na tekmo, v tej enega. V kakovosti igre ni bistvene razlike.

Pa še razlika med 1. SNL in 2. SNL. Vrednost igralca (vidnega) v 1. SNL je 10 enot, 2. SNL (stran od oči) pa pet. Za klub, ki je odvisen tudi od prodaje igralcev, strokovni štab in obetavne nogometaše tako le ni vseeno, kje tekmujejo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine