Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Slovenci po veliki točki na Dunaju že na evropskem prvenstvu

Slovenski nogometaši do 21 let bi na Dunaju lahko zmagali, po remiju z 1:1 in osvojeni točki pa so že uvrščeni na evropsko prvenstvo 2025.
Nejc Gradišar je s svojim prvim golom v kvalifikacijah priboril Sloveniji dragoceno točko. FOTO: Martin Metelko/NZS
Nejc Gradišar je s svojim prvim golom v kvalifikacijah priboril Sloveniji dragoceno točko. FOTO: Martin Metelko/NZS
11. 10. 2024 | 22:33
11. 10. 2024 | 23:27
3:44

Slovenski nogometni reprezentanci do 21 let je uspel še en podvig. Tudi na Dunaju so nadaljevali niz neporaženosti, ki traja že več kot leto dni, po remiju z 1:1 je Slovenija ostala na vrhu kvalifikacijske skupine H in bo v njej zasedla najmanj drugo mesto. Torkova tekma med Francijo in Avstrijo bo dala odgovor, ali bo Slovenija končala na vrhu skupine, zagotovo pa bo med tremi najboljšimi drugouvrščenimi reprezentancami in je tako že uvrščena na EP, ki bo prihodnje leto na Slovaškem.

Zasedba Milenka Ačimovića je še enkrat več pokazala odlično igro, v Novem Mestu pred Dunajem se niso ustrašili priložnosti za preboj na evropsko prvenstvo 2025, proti domači zasedbi so iztržili remi z 1:1 in za nekaj časa znova skočili na vrh skupine H. Slovenija je bila že v prvem polčasu boljši nasprotnik, dve lepi priložnosti je zapravil Enric Ostrc, dvakrat je po predložkih Svita Sešlarja z glavo mimo gola meril tudi Marko Ristić. 

Prvi polčas se je končal brez golov, v drugem pa je Avstrija prišla do vodstva z enajstmetrovko, potem ko je Srđana Kuzmića žoga v kazenskem prostoru zadela v roko. Slovenci se niso zmedli, nadaljevali so s kombinatorno igro in na 1:1 je izenačil Nejc Gradišar. 

Dišalo je po slovenski zmagi

Slovenci so zadeli tudi za 2:1, a je bil gol Marcela Ratnika zaradi prepovedanega položaja razveljavljen. V zadnjih 10 minutah so se osredotočili na obrambo in brez hujših težav zdržali ter osvojili veliko točko. David Flakus Bosilj bi v 89. minuti z lobom skoraj prinesel Sloveniji vse tri točke, a je avstrijski vratar z zadnjimi močmi žogo odbil in ostalo je pri 1:1.

Milenko Ačimović je uspešno vodil Slovenijo v kvalifikacijah. FOTO: Leon Vidic
Milenko Ačimović je uspešno vodil Slovenijo v kvalifikacijah. FOTO: Leon Vidic

Kam jih bo točka pripeljala, bodo pokazali rezultati v ostalih skupinah, ko bodo odigrane vse tekme, se bodo v skupinah s po šestimi moštvi najprej izbrisale točke, osvojene proti zadnji ekipi. Nato se bodo vse prve in tri najboljše drugouvrščene reprezentance neposredno uvrstile na EP 2025, preostale se bodo pomerile v dodatnih kvalifikacijah. Slovenijo s 17 točkami čaka mesto med tremi najboljšimi drugimi reprezentancami, če ne bo zmagala v svoji skupini.

Slovenska reprezentanca do 21 let se je tako prvič skozi kvalifikacije prebila na evropsko prvenstvo, glede na videno na zadnjih osmih tekmah povsem zasluženo. 

Avstrija: Slovenija 1:1 (0:0)

Mestni stadion, sodniki: Cibelli, Jobin, Sbrissa (vsi Švica).
Strelca: 1:0 Ballo (56.), 1:1 Gradišar (65.).
Avstrija: Spari, Wohlmuth, Estrada, Baidoo, Omoregie (od 7. Bockle), Braunoder (od 76. Adewumi), Sattlberger (od 28. Micheler), Husković (od 46. Wurmbrand), Seidl, Ballo, Grgić (od 76. Hedl).
Slovenija: Turk, Ilenič, Ristić, Ratnik, Kuzmić, Ostrc (od 69. Jevšenak), Zeljković, Sešlar, Cipot, Brest (od 62. Kojić), Gradišar (od 80. Flakus Bosilj).
Rumeni kartoni: Baidoo; Ilenič, Kuzmić, Gradišar, Zeljković.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine