Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Rusi kaznovali preveč pogumne in naivne Savdijce

Rezervist Denis Čerišev je bil z dvema goloma prvi junak otvoritvene tekme SP v skupini A
Denis Čerisev se je pred začetkom SP veselil uvrstitve v rusko reprezentanco, niti v sanjah pa ni pričakoval, da bo že v prvi tekmi najboljši igralec. Foto: AFP
Denis Čerisev se je pred začetkom SP veselil uvrstitve v rusko reprezentanco, niti v sanjah pa ni pričakoval, da bo že v prvi tekmi najboljši igralec. Foto: AFP
Gorazd Nejedly
14. 6. 2018 | 22:00
4:39
Rusija je z drugo najvišjo zmago domače reprezentance v otvoritvenih tekem vstopila v 21. svetovno prvenstvo v nogometu. Na štadionu Lužniki so navijači na čelu s predsednikom Vladimirjem Putinom pozdravili visoko zmago s 5:0 proti neenakovredni Savdski Arabiji. Druga tekma skupine A med Egiptom in Urugvajem bo danes v Jekaterinburgu (14).

»Pred tekmo smo dejali, da besede ne pomenijo nič, zato smo bili možje dejanj in smo z njimi pokazali, da želimo dostojno zastopati domovino,« je domači selektor Stanislav Čerčesov v domoljubnem tonu pospremil zadnji žvižg avtoritativnega in zanesljivega argentinskega sodnika Nestorja Pitane.

»Zbornaja« je v tekmo vstopila v obrambnem ritmu in dobrih deset minut komaj dohajala živahne in igrive Savdijce. V navidezni všečnosti Arabcev pa je bilo kaj hitro mogoče opaziti veliko naivnosti in nekonkretnosti, zato so izkušeni Rusi lahko samo čakali, kdaj se jim bo ponudila priložnost za mat v dveh, treh potezah. Dočakali so jo v 12. minuti, ko je razigrani domači organizator igre 22-letni Aleksander Golovin z leve strani podal v gostujoči kazenski prostor. Eden od Savdijcev se je pri spremljanju leta žoge nerodno spotaknil in omogočil Juriju Gazinskemu, da je brez težav z glavo dosegel prvi gol na svetovnem prvenstvu.


Od rezervista do najboljšega igralca tekme


Nesrečna poškodba zadnje stegenske mišice enega od najmočnejših domačih adutov Alana Dzagojeva v 24. minuti je povsem zasukala tekmo. V igro je namesto napadalca moskovskega CSKA vstopil legionar iz Španije Denis Čerišev. Pred odmorom je igralec Villarreala povišal prednost na 2:0. Rusija je bila v neulovljivi prednosti ter v stanju sproščenosti, ki ji je vlila toliko samozavesti, da je tekmece z Arabskega polotoka v drugem polčasu odpravila tudi s svojo najvišjo zmago na svetovnih prvenstvih in drugo najvišjo na otvoritvenih tekmah. Najvišjo si že 84 let lastijo Italijani, ki so leta 1934 premagali ZDA s 7:1.

Še drugi rezervist Artjom Dzjuba je za svoj prvi mundialski gol potreboval le 89 sekund, Čerisev je v zadnji minuti zabil še svoj drugi gol, da bi v četrti minuti sodnikovega dodatka Golovin iz prostega strela oplemenitil svojo odlično igro in postavil končni izid.

»Niti v sanjah si nisem mogel predstavljati kaj takega. Srečen sem bil že s tem, da sem bil v moštvu. Moj drugi gol smo uigravali tudi na treningih. Samo streljal sem, nisem imel časa, da bi razmišljal,« je žarel od sreče najboljši igralec tekme Čerisev, ki ga je vzgojil madridski Real.

Selektor Savdske Arabije Španec Juan Antonio Pizzi ni skrival razočaranja. Njegovi izbranci so pred očmi svojega kronskega princa Mohameda Bin Salmana Al Sauda, ki je v družbi gostitelja Putina in predsednika Svetovne nogometne zveze Gainnija Infantina spremljal dvoboj, razen uvodnih minut igrali brezglavo in naivno.


Savdijci slabi, z Egiptom bo drugače


»Tekma je bila težka, doživeli smo velik in nepričakovan poraz. Rusija je bila dobra, medtem ko mi nismo bili v formi. Ne verjamem, da je Rusija naredila kaj takšnega, s čimer bi nas presenetila. Mislim, da naša slaba igra odraža visok poraz. Pozabiti ga je treba in razmišljati o naslednji tekmi. Povsem zaupam igralcem,« je povedal 50-letni Španec.

Ruskemu selektorju Čerčesovu je vidno odleglo. Boljšega štarta si ni bilo mogoče zamisliti, še posebej ne po polomih v prijateljskih tekmah, ki so že pošteno načeli razpoloženje navijačev.

»Včasih so bolj navdušeni, včasih manj, toda vem, da smo iskreni v tem, kar počnemo. Sproščen sem bil, ker poznam igralce. V veselje mi je, da delam z njimi. Vsak trener je odvisen od igralcev in zato sem sproščen. Ne vem, zakaj bi bil pod stresom,« se je spraševal nekdanji vratar in se že usmeril v naslednjo tekmo proti Egiptu.

»Hvaležen sem igralcem, ker so se tako učinkovito odzvali pod pritiskom uvodne tekme, toda z Egiptom bo povsem drugače. Igra bo drugačna, mesto in štadion. Natančno se moramo pripraviti,« je zaključil Čerčesov.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine