Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Zajc proslavil evropski prvenec, Ronaldo se je vrnil z golom št. 144

Slovenski reprezentant Miha Zajc je odlično izkoristil eno redkih priložnosti za igro pri Fenerbahčeju v tej sezoni in zabil svoj prvi gol v evropski ligi.
Miha Zajc proslavlja gol na ligaškem derbiju z Galatasarayem v minuli sezoni. FOTO: Umit Bektas/Reuters
Miha Zajc proslavlja gol na ligaškem derbiju z Galatasarayem v minuli sezoni. FOTO: Umit Bektas/Reuters
Š. R., STA
27. 10. 2022 | 20:56
27. 10. 2022 | 23:37
8:55

Miha Zajc, ki pod taktirko slovitega portugalskega stratega Jorgeja Jeusa zadnje čase igra zelo malo, je odlično izkoristil ponujeno priložnost v evropski ligi. Zajc je vstopil s klopi v 61. minuti in v 82. z golom, svojim prvim v skupinskem delu evropskih tekmovanj, pomagal do izjemne vrnitve svojemu Fenerbahčeju. Ta je na svoji zelenici proti Rennesu, ki je v minuli sezoni konferenčne lige igral v skupini z Muro, že zaostajal z 0:3, nato pa je v 42. minuti zaostanek znižal Enner Valencia. Zajc je v 82. minuti nato neposredno s prostega strela mojstrsko zadel za 2:3, Emre Mor, ki je bil skupaj z Zajcem del kvarteta menjav v 61. minuti, pa je v 88. minuti poskrbel za končnih 3:3.

To pomeni, da pred zadnjim kolom v boju za vrh lestvice skupine B ni še nič odločenega, tako Fener kot Rennes sta osvojila po 11 točk, tretji je AEK iz Larnake s štirimi, kijevski Dinamo pa je na zadnjem mestu z osvojeno točko. V zadnjem kolu bodo Turki gostovali pri Dinamu v poljskem Krakovu, Rennes pa bo gostil AEK. Če bosta imeli vodilni ekipi tudi po šestih tekmah enako število točk, bodo prvo mesto osvojili Francozi, saj so drevi dosegli odločilen gol več v gosteh na medsebojnih obračunih, prvi se je v Rennesu končal z 2:2.

Prvo mesto prinaša uvrsitev v osmino finala, drugo pa igranje v šestnajstini finala, kjer se tekmovanju priključijo ekipe, ki so osvojile 3. mesto v skupinskem delu lige prvakov. Postava bo v tej sezoni še posebej močna, saj sta že potrjena udeleženca šestnajstine finala španska velikana Barcelona in rekorderka evropske lige, Sevilla.

Bolgarski prvak Ludogorec, slovenski trener Ante Šimundža tudi tokrat ni mogel računati na Žana Karničnika, je doma izgubil z Betisom, ki je tako potrdil prvo mesto v skupini C (0:1). Bolgari bodo o drugem mestu v zadnjem kolu odločali na medsebojnem obračunu z branilko naslova v konferenčni ligi, Romo slovitega portugalskega stratega Joseja Mourinha, sinove volkulje so orli sicer na svoji zelenici že premagali z 2:1, z ravno takšnim izidom pa so Rimljani v četrtek zvečer premagali finski HJK, ki je bil v 3. kolu kvalifikacij za EL letos usoden za Maribor. 

Med uvodnimi rezultati 5. kola evropske lige velja izpostaviti tudi prvi evropski poraz vodilne ekipe angleške premier league, londonskega Arsenala, ki ga je v Eindhovnu z 2:0 ugnal PSV. Po razveljavljenem golu najstniške senzacije Xavija Simonsa v 43. minuti je rezervist Luuk de Jong najprej asistiral za gol Joeyju Veermanu, nato pa s kapetanskim trakom na roki v 63. minuti zadel še za končnih 2:0. To je prvi poraz Arsenala v katerem koli tekmovanju po 3. septembru, ko je do sedaj edini poraz varovancem baskovskega stratega Mikela Artete v premier league v sezoni 2022/23 na Old Traffordu prizadejal Manchester United (1:3).

Ronaldo spet med strelci

Na drugi tekmi skupine A Nino Žugelj ni dobil priložnosti za igro v dresu Bodö/Glimta, ki je gostoval v Zürichu. Ta je zmagal z 2:1, kar je njegova prva zmaga v tekmovanju in tako ostaja v igri za tretje mesto in pot v dodatne boje za osmino finala konferenčne lige. V zadnjem kolu bo PSV gostoval na Norveškem, kjer pa ne bo imel svojih navijačev, saj je Evropska nogometna zveza (Uefa) po izgredih navijačev v Londonu prepovedala prodajo vstopnic njegovim navijačem.

V skupini F je graški Sturm, pri katerem je Tomi Horvat igral vso tekmo, medtem ko Jona Gorenca Stankovića ni bilo v ekipi za boj s Feyenoordom, zmagal z 1:0, Otar Kiteišvili je zmagoviti gol dosegel v 93. minuti. Lazio je že opravil svojo predzadnjo nalogo v skupini in z 2:1 premagal Midtjylland ter prevzel vodstvo v skupini. Lazio in Sturm sta na vrhu s po osmimi točkami, preostala imata po pet točk. V zadnjem krogu bodo Avstrijci gostovali na Danskem, Lazio pa na Nizozemskem.

V skupini E je Omonia iz Nikozije brez točk in brez Tima Matavža igrala proti Realu Sociedadu, ki je najmanj v dodatnih bojih za osmino finala evropske lige. Španci so zmagali z 2:0, pri čemer je Robert Navarro prispeval gol in asistenco. Real Sociedad ima zdaj 15 točk in bo v zadnjem krogu gostil drugouvrščeni Manchester United (12 točk), ki je tokrat s 3:0 odpravil še enega mariborskega krvnika z začetka sezone Šerif iz Tiraspola. Strelci so bili Diogo Dalot, Marcis Rashford in povratnik v ekipo Cristiano Ronaldo, ki za vrage ni igral vse od zavrnitve vstopa v igro na nedavni ligaški tekmi. To je bil Portugalčev 144. gol v Uefinih tekmovanjih, če ne upoštevamo tudi dosežkov iz kvalifikacij.

Nov poraz Lipuščkovega RFS

Slovenski nogometni branilec Žiga Lipušček je v 5. kolu skupinskega dela konferenčne lige v gosteh z RFS Rigo izgubil proti Hearts z 1:2. To pomeni, da so Latvijci ostali brez vsakih možnosti za nadaljevanje v izločilnih bojih. RFS, pri katerem je Lipušček igral vso tekmo in prejel rumeni karton, ima po petih tekmah dve točki, Hearts pa šest, oba pa bosta evropsko pot končala po skupinskem delu.

Za prvo mesto se bosta na daljavo borila Bašakšehir in Fiorentina, ki imata oba po 10 točk, potem ko je v četrtek italijanska zasedba doma zmagala z 2:1. Luka Jović je bil junak zmage z dvema goloma. Firenčane za konec čaka gostovanje v Rigi, Turki pa bodo gostili Škote.

V skupini H je Slovan Bratislava brez Žana Medveda z 2:1 premagal armenski Pjunik. V tej skupini so sicer še vsi štirje klubi v igri, Slovan in Basel imata po osem točk, Pjunik je pri šestih, Žalgiris pa pri petih. V zadnjem kolu bodo Litovci gostili Slovake, Armenci pa Švicarje. Osmino finala so si že zagotovili West Ham, Villarreal in Djurgardens.

Izidi 5. kola skupinskega dela evropske lige:

​AEK Larnaka : Dinamo Kijev 3:3
Crvena zvezda : Trabzonspor 2:1
Fenerbahče : Rennes 3:3 (Miha Zajc je igral od 61. minute in dosegel drugi gol za Fenerbahče.)
Ferencvaros : Monaco 1:1
Freiburg : Olympiakos 1:1
HJK : Roma 1:2
Lazio : Midtjylland 2:1
Ludogorec : Betis 0:1 (Žana Karničnika ni bilo v kadru Ludogorca.)
Malmö : Union St. Gilloise 0:2
Manchester United : Šerif Tiraspol 3:0
Nantes : Karabah 2:1
Omonia : Real Sociedad 0:2 (Tima Matavža ni bilo v kadru Omonie.)
PSV Eindhoven : Arsenal 2:0
Sturm : Feyenoord 1:0 (Tomi Horvat je igral vso tekmo, Jona Gorenca Stankovića pa ni bilo v kadru Sturma.)
Union Berlin : Braga 1:0
Zürich : Bodö/Glimt 2:1 (Nino Žugelj ni igral za Bodö/Glimt.)

Izidi 5. kola skupinskega dela konferenčne lige:

Anderlecht : FCSB 2:2
Austria Dunaj : Lech 1:1
Ballkani : Slavia Praga 0:1
Basel : Žalgiris 2:2
Dnipro : Apolon Limasol 1:0
Fiorentina : Bašakšehir 2:1
Hearts : RFS 2:1 (Žiga Lipušček je igral vso tekmo za RFS.)
Molde : Djurgardens 2:3
Nice : Partizan 2:1
Shamrock Rovers : Gent 1:1
Sivasspor : Cluj 3:0
Slovan Bratislava : Pjunik 2:1 (Žana Medveda ni bilo v kadru Slovana.)
Vaduz : AZ Alkmaar 1:2
Villarreal : Hapoel Beršeba 2:2
West Ham United : Silkeborg 1:0

Slovacko – Köln (odpovedano zaradi slabega vremena)

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine