Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Prvega aprila menjali Milaniča, ujeli pa težavnega fanta

Vodilni v 1. SNL predstavil prvega novinca za novo sezono, Andreja Kotnika.
Pred tremi tedni je bil Andrej Kotnik strelec gola proti Mariboru, zdaj je že njegov novi član za naslednjo sezono. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Pred tremi tedni je bil Andrej Kotnik strelec gola proti Mariboru, zdaj je že njegov novi član za naslednjo sezono. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
1. 4. 2019 | 21:01
1. 4. 2019 | 21:01
4:04
Na dan laži in neresnic je imel NK Maribor obilo opravka z resnico. Oziroma ga je imel del javnosti, ki je nasedel oziroma verjel že predprvoaprilskim zapisom in govoricam o takojšnji odstavitvi trenerja Darka Milaniča. V vijoličnem taboru se niso preveč ozirali na odzive javnosti, s svojo prvoaprilsko resnico pa so vendarle po malem presenetili: predstavili so prvega novinca za novo sezono – Andreja Kotnika.

Šele pred tednom dni se je 23-letni Primorec razšel z Gorico, zdaj je Koprčan, kot mnogo drugih rojakov pred njim, postal močan adut Maribora in velik izziv za športnega direktorja Zlatka Zahovića. Postavni zvezni igralec, nad katerim se je navdušil tudi Josip Iličić v tistih nekaj pičlih minutah, ki jih je Kotnik jeseni leta 2017 igral v Italiji za Crotone, velja za značajsko sila težavnega fanta. Težko naj bi ga bilo voditi ali nadzirati. Nadarjenosti mu nihče ni oporekal, vse drugo pa je bilo v nasprotju z idealno podobo profesionalnega in ambicioznega nogometaša.

Z njim sta bila v sporih oba goriška trenerja v tej sezoni Miran Srebrnić in Nermin Bašić. Zato se ne gre čuditi, da se je za samozavestnega in ne preveč samokritičnega igralca ogrel tudi Zahović, ki je del Kotnikovih igralskih odlik videl prav na njegovih zadnji tekmi za Gorico, v Ljudskem vrtu pred derbijem z Olimpijo. Ob porazu z 1:2 je bil tedaj rezervist Kotnik edini strelec za Gorico, hkrati je bil to tudi njegov edini gol v tej sezoni.

V odlično urejenem vijoličnem ustroju, v katerem se ve, kdo pije in kdo plača, Maribor s Kotnikovim prihodom ne more izgubiti veliko oziroma tako rekoč nič. Bil je zastonj. Če se ne bo znal uveljaviti ali prilagoditi trenerjevim zahtevam in zahtevam mariborske slačilnice, športnega direktorja, navijačev itd., bo le še eden v nizu mnogih »fakinov«, ki so ostali večni talenti.

 

Če ne bo porazov in privlačnih iger Darko Milanič in Zlatko Zahovič ne bosta skupaj dočakala leto 2021. Tadej Regent/Delo
Če ne bo porazov in privlačnih iger Darko Milanič in Zlatko Zahovič ne bosta skupaj dočakala leto 2021. Tadej Regent/Delo


Milanič še ima Zahovićevo zaupanje


Neprepričljive predstave na igrišču, mučenje »žoge« in slab točkovni izkupiček vijoličnih v prvih petih tekmah so navijačem že pošteno načeli potrpljenje, zato se tudi skrajnosti o Milaničevem slovesu niso zdele samo prvoaprilske. V »zasedi« za trenersko službo pri slovenskemu prvaku naj bi že čakal Hrvat Zoran Zekić, ki velja pri naših južnih sosedih za enega od vzhajajočih trenerskih zvezdnikov.

Toda, če kdo zna povzročiti zmedo in odmeven zaplet, je to prav Zahović. Prav mogoče je, da je športni direktor sprožil opozorilni manever na dan, ko je lahko vsaka laž tudi resnica ali obratno. Toda Maribor, ki je še vedno debelo pred Olimpijo (54:46), je pred jutrišnjo prvo polfinalno tekmo za pokal Nogometne zveze Slovenije proti neugodni Muri z Antejem Šimundžo na čelu, proti kateri v tej sezoni še ni zmagal, enkrat pa visoko izgubil (1:4), potreboval manjši pretres. Pri čemer Zahović ni zamajal le trenerjevega stolčka, marveč je opozoril tudi igralce, ki počasi izgubljajo njegovo podporo.

Milanič ima pogodbo do leta 2021 in (še) ima Zahovićevo zaupanje, ki ga je sicer veliko izgubil po lanskem izgubljenem naslovu z Olimpijo in ga nikakor nima za vsako ceno. Šampionska zvezdica ali obe lovoriki ne bosta odločilni za Milaničevo prihodnost na mariborski klopi, temveč – in to bolj kot kdajkoli prej – tudi podoba na igrišču. Prav gotov pa Zahović ne bo več dopustil, da bi ga Milanič prehitel, kot ga je ob prvem odhodu iz Maribora.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine