Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Posebneža Bendtnerja so imeli vrh glave

Norveški nogometni prvak Rosenborg je že enajstkrat igral v ligi prvakov. V DP peti z osmimi točkami zaostanka za Moldejem.
Nicklas Bendtner (levo) je letos pozimi 50 dni preživel tudi za zapahi, ker se je s pestmi lotil voznika taksija. FOTO: Reuters
Nicklas Bendtner (levo) je letos pozimi 50 dni preživel tudi za zapahi, ker se je s pestmi lotil voznika taksija. FOTO: Reuters
6. 8. 2019 | 07:00
4:23
Zgodovina lige prvakov razkriva, da je tekmec Maribora v 3. kolu kvalifikacij za ligo prvakov Rosenborg z naskokom najuspešnejši skandinavski klub. Kar enajst uvrstitev norveškega šampiona v skupinski del LP je tako rekoč nedosegljiv dosežek za, na primer, švedske ali predvsem danske klube, ki so v minulih sezonah pustili vidnejši pečat v Evropi.

Slovenski nogomet se je na klubski in tudi reprezentančni ravni srečeval z Norvežani in čez palec zbral manj uspehov kot več. Telesna moč je bila vselej glavno orožje Skandinavcev, proti katerim so se Mariborčani že pošteno utrdili. Letos so izločili islandske »vikinge«, minulo sredo pa švedske.



»Podobno kot AIK je Rosenborg v napadu močan pri prekinitvah. Je pa drugače postavljen na igrišču in igralci se obnašajo drugače,« je mariborski trener Darko Milanič na kratko že razkril, kaj je v soboto v Sarpsborgu videl njegov pomočnik Saša Gajser. Rosenborg je igral neodločeno (1:1). Druge podrobnosti bo Milanič razkril nogometašem, ki jih bržkone čaka podoben dvoboj kot z AIK.


Po norveških taktih


Toda norveški rekorder po številu naslovov državnega prvaka je nekaj posebnega. Športni direktor Stig Inge Bjørnebye, sicer nekdanji zvezdnik Liverpoola in norveške reprezentance ter tudi starega znanca mariborskega športnega direktorja Zlatka Zahovića iz reprezentančnih dvobojev (igral je na levem bočnem branilskem položaju), je oblikoval moštvo z izrazito nacionalnim pridihom. V prvem moštvu so le trije Nigerijci in Srb, pri čemer sta le dva Afričana pogosteje v igri. Do poletja je bil del moštva tudi nekdanji napadalec Arsenala Nicklas Bendtner, ki je sicer bolj kot na igrišču zaslovel z neumnostmi zunaj igrišč. Kljub pogodbi, je trener Eirik Horneland ob spoglasju klubskega vodstva Danca odstranil iz prvega moštva. 

Nicklas Bendtner (levo) je letos pozimi 50 dni preživel tudi za zapahi, ker se je s pestmi lotil voznika taksija. FOTO: Reuters
Nicklas Bendtner (levo) je letos pozimi 50 dni preživel tudi za zapahi, ker se je s pestmi lotil voznika taksija. FOTO: Reuters


Rosenborg letos bržkone ne bo ubranil naslova v domačem prvenstvu. Za vodilnim Moldejem po 16 kolih zaostaja za osem točk (25:33). Vse sile je usmeril v kvalifikacije za evropsko ligo. S prvo evropsko oviro je opravil lahkotno. Severnoirski Linfield je premagal s 4:0 in 2:0, z drugim tekmecem je imel najmanj tako težko delo, kot ga je imel Maribor z AIK. Soočil se je z močnim beloruskim prvakom Bate Borisovom. Po porazu v gosteh z 1:2 je v Trondheimu v drugem polčasu in končnici tekme strl trd oreh. V 73. minuti je z bele točke zadel Pal Andre Helland, napredovanje pa je v 85. minuti potrdil Alexander Soderlund, ki je tudi prvi strelec moštva.



Postavitev 4-3-3


Trener Eirik Horneland uporablja postavitev 4-3-3. Proti Bate Borisovu je Rosenborg igral v naslednjih postavah, v gosteh: Hansen; Meling, Hovland, Reginiussen, Hedenstad; Konradsen (strelec), Lundemo, Jensen; de Lanlay (od 77. Helland), Soderlund, Akintola (od 64. Adegbenro); doma: Hansen; Meling, Hovland, Reginiussen, Hedenstad; Konradsen (strelec), Trondsen, Jensen; Adegbenro (od 78. de Lanlay), Soderlund (strelec v 85. minuti), Akintola (od 70. Helland, strelec v 73. minuti). Strelci v kvalifikacijah za LP: 3 – Konradsen, 2 –, Soderlund, Helland, 1 – Jensen, Akintola.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine