Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Portugalci brez trona na Pirenejih

Po golu Alvara Morate v 88. minuti so se na zaključni turnir najboljših štirih nogometnih reprezentanc lige narodov uvrstili Španci.
Navdušenje Špancev in strelca edinega gola Alvara Morate (na kolenih) je bilo veliko, zmaga jim je prinesla vozovnico za zaključni turnir štirih najboljših v ligi narodov. FOTO: Miguel Riopa/AFP
Navdušenje Špancev in strelca edinega gola Alvara Morate (na kolenih) je bilo veliko, zmaga jim je prinesla vozovnico za zaključni turnir štirih najboljših v ligi narodov. FOTO: Miguel Riopa/AFP
G. N., STA
28. 9. 2022 | 07:36
28. 9. 2022 | 07:37
3:43

Španski nogometaši so iz najmočnejše skupine (A) še zadnji udeleženci finalnega turnirja lige narodov, ki bo junija prihodnje leto. V odločilni tekmi so v Bragi premagali Portugalsko z 1:0 in osvojili prvo mestu v skupini 2 lige A. V tej skupini so Švicarji z 2:1 premagali reprezentanco Češke, ki je v skupini zasedla zadnje mesto in bo v naslednji izvedbi igrala v ligi B.

Edini zadetek na dvoboju je za Špance v 88. minuti dosegel Alvaro Morata. Španska izbrana vrsta se je tako pridružila Hrvaški, Italiji in Nizozemski na finalnem turnirju najboljše četverice, ki bo junija 2023.

Švicarji pa so z zmago nad Češko obstali v najelitnejši ligi in Čehe pahnili stopničko nižje, v ligo B. Švico je v vodstvo popeljal Remo Freuler v 29. minuti, le minuto kasneje pa je vodstvo povišal Breel Embolo. Čehi so tik pred odmorom zmanjšali zaostanek, ko je zadel Patrik Schick, v drugem polčasu pa se izid ni več spremenil.

V skupini 1 lige B sta bili obe tekmi velikega pomena, tako za izpad kot za napredovanje. Po remiju brez zadetkov z Ukrajino so Škoti osvojili prvo mesto v skupini in si priigrali napredovanje v ligo A. Na Irskem pa so slavili domačini, s 3:2 so premagali Armenijo. Irci so celoten prvi polčas nadzorovali potek igre in povedli v 18. minuti, ko je bil strelec John Egan. V začetku drugega polčasa je prednost povišal Michael Obafemi. Armenci so od igre praktično imeli le nekaj minut, a so jih izkoristili kar najbolje. V 71. minuti je Artak Dašjan najprej znižal, dve minuti zatem pa je Eduard Spercjan izenačil. A ob koncu tekme so Armenci prejeli dva rdeča kartona, Robbie Brady pa je v sodnikovem podaljšku izkoristil enajstmetrovko. Armenija se tako seli v ligo C.

Še dva meseca imajo prvi zmagovalci lige narodov Portugalci in Cristiano Ronaldo časa za izboljšanje forme za svetovno prvenstvo. FOTO: Miguel Vidal/Reuters
Še dva meseca imajo prvi zmagovalci lige narodov Portugalci in Cristiano Ronaldo časa za izboljšanje forme za svetovno prvenstvo. FOTO: Miguel Vidal/Reuters

Rusija zaradi vojaške agresije na Ukrajino v tej izvedbi lige narodov ni igrala in je že avtomatsko izpadla v ligo C. Odsotnost Rusije je v skupini 2 lige B najbolje izkoristil Izrael, ki je z dvema zmagama in dvema remijema osvojil prvo mesto v skupini in bo naslednjo sezono igral v ligi A. Danes sta se Islandija in Albanija udarili za drugo mesto v skupini. Islandija je že v deseti minuti igrala z igralcem manj, ko je rdeči karton dobil Aron Gunnarsson. Albanci so številčno prednost kronali v 35. minuti po zadetku Ermirja Lenjanija, Islandci pa so izenačili globoko v sodnikovem podaljšku, ko je končni izid postavil Mikael Anderson.

V skupini 2 lige C so si Grki že en krog pred koncem zagotovili prvo mesto v skupini in napredovanje stopnjo višje, v ligo B. Danes so premagali še Severno Irsko s 3:1 in letošnjo izvedbo lige narodov sklenili brez poraza. Na drugi tekmi v skupini pa je Kosovo visoko s 5:1 premagalo Ciper, ki je zaradi slabše razlike v zadetkih zasedel zadnje mesto v skupini in ga tako čaka play-off za izpad v ligo D.

Lestvico zagotavlja SofaScore LiveScore

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine