Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Zanimivo bo spremljati, ali bo kdo ustavil PSG

PSG zaradi izgubljenega finala lige prvakov depresivno krenil v novo francosko nogometno prvenstvo, odpustil je tudi trenerja Thomasa Tuchla, zato Lyon grozi.
Lyonov nizkoproračunski Zimbabvijec Tino Kadewere, desno, bi bil lahko presenečenje za bogati Paris Saint-Germain. FOTO: Valery Hache/AFP
Lyonov nizkoproračunski Zimbabvijec Tino Kadewere, desno, bi bil lahko presenečenje za bogati Paris Saint-Germain. FOTO: Valery Hache/AFP
Marko Uršič
23. 12. 2020 | 22:09
25. 12. 2020 | 06:21
5:02
Letošnji začetek francoskega prvoligaškega nogometnega prvenstva je res presenetljiv. Paris Saint-Germain se ni v slogu strele Usaina Bolta, ne pretiravajmo, v slogu francoskega atletskega sprinterskega zvezdnika Christopha Lemaitra že takoj pognal do novega naslova francoskega državnega prvaka, temveč Lille in Olympique Lyonnais držita korak. Pa tudi Olympique de Marseille škili proti vrhu.

Seveda se Pariz brez katarskega vlaganja v nogomet, tudi rokomet, ne bi tako šopiril, kot se, osvajanje naslovov prvaka postaja rutina, nekoč vladar Lyon si je denimo zadnji naslov v elitni ligue 1 priigral leta 2008. Kar vsemu pomenu današnje športne tekmovalne logike daje čar, je danes že kar pogrešana športna romantika, gre namreč, vsaj v primeru PSG in Lyona, za dva popolnoma različna pristopa.

Uspeva seveda tisti pariški z denarjem, ko lahko brez težav kupijo Neymarja in ga tudi s plačo zadržijo v mestu luči. Lyon pa je znan kot klub z vrhunsko šolo vzgajanja mladih nogometašev, ki jih zaradi ekonomskih razlogov nato prodajo bogatejšim. Seznam teh, ki so odšli, je zares dolg, če le omenimo Karima Benzemaja, zdaj pri madridskem Realu, bo to le vrh ledene gore lyonskega uspešnega vzgajanja igralcev.

Pa da ne bi govorili na pamet; Paris Saint-Germain ima v sezoni 2020/21 proračun 600 milijonov evrov, Olympique Lyonnais 285, spomnimo se, v pretekli sezoni se polfinalist lige prvakov po uvrstitvi v francoskem prvenstvu ni prebil v evropske pokale. Kar pa je seveda prineslo znaten finančni primanjkljaj. Evropska nogometna zveza je po nagradah vendarle dobra mati Evropa, seveda če si igralsko priden. Tretji največji proračun v ligue1 ima v letošnji sezoni sicer Monaco (215 milijonov evrov), sledi Lille s 147.

Če Parižani ne bodo preveč žurirali, se Neymarju ni bati, da bi objokaval izgubljeni naslov francoskega prvaka. FOTO: Charles Platiau/Reuters
Če Parižani ne bodo preveč žurirali, se Neymarju ni bati, da bi objokaval izgubljeni naslov francoskega prvaka. FOTO: Charles Platiau/Reuters

 

Apatični PSG


Lyon pri kadrovanju svojega moštva po finančnih zmožnostih posega po vseh zemljepisnih področjih, tako se je v letošnji sezoni izkazal in že zavzel mesto v začetni enajsterici zimbabvejski napadalec Tino Kadewere. »Bistvo je v tem, da se s soigralci na igrišču zelo dobro razumemo, vemo, kaj mora postoriti eden, kaj drugi. Seveda pa je tudi kakovost nogometašev v naših vrstah takšna, da je veselje biti na igrišču. Toda moramo še garati, da si naberemo toliko točk, da bomo v naslednji sezoni spet igrali v ligi prvakov,« je povedal Tino Kadewere, ta je v sezoni za Olympique Lyonnais zadel že sedemkrat.

Lyon torej prek oglednikov pobira nadarjene igralce po vsem svetu, z namenom, da jih v Franciji izbrusi in potem morebiti proda, tistim iz mesta luči iz Paris Saint-Germaina pa v bistvu niti ni treba pretegniti noge. V Katar sporočijo, koliko željeni igralec stane, potem bodo arabski mogotci že izpraznili denarnico.

Boj za naslov francoskega prvaka je tek na dolge proge. Ravno zaradi tega je občutek, da bo Lille, klub, ki je denimo vseboval takšne ase kot so Eden Hazard, Pierre-Emerick Aubameyang, Nicolas Pépé in Rio Mavuba, zaradi finančne šibkosti na koncu potegnil spet kratko. No, čeprav je bil denimo nazadnje francoski prvak leta 2011. Lyon ima vztrajnost in kakovost, da se dlje časa bojuje s pariškim velikanom, a pri tem je tudi občutek, da se je PSG po razočaranju v Evropi, izgubljenem finalu proti Bayernu v ligi prvakov, v sezono zagnal malce apatično s še svežim grenkim priokusom.

Čas bo pokazal, ali je bila odpustitev nemškega trenerja Thomasa Tuchla racionalna poteza s strani vodstva PSG. FOTO: Charles Platiau/Reuters
Čas bo pokazal, ali je bila odpustitev nemškega trenerja Thomasa Tuchla racionalna poteza s strani vodstva PSG. FOTO: Charles Platiau/Reuters

 

Tuchel odšel, prihaja Pochettino


Je pa vodstvo pariškega kuba včeraj odpustilo trenerja Thomasa Tuchla, ta klop PSG presenetljivo zapušča pol leta pred iztekom pogodbe. Parižani so na lestvici francoskega prvenstva sicer resda le na tretjem mestu, a le točko za vodilnima Lyonom in Lillom, ob tem ne gre spregledati, da je PSG osvojil prvo mesto v svoji skupini lige prvakov pred Leipzigom s Kevinom Kamplom in Manchester Unitedom. Za Tuchla naj bi bil sicer usoden poraz z Lyonom v domačem prvenstvu 13. decembra (0:1), teden dni kasneje je PSG remiziral brez golov na gostovanju v Lillu.

KonecTednaNaTujem24Dec
KonecTednaNaTujem24Dec


Odločitev sovpada tudi z intervjujem nemškega trenerja za nemško medijsko verigo Sport 1, v katerem je kritiziral del vodstva kluba, a v PSG zagotavljajo, da je bila odločitev sprejeta že pred tem. V času svojega službovanja je imel Tuchel sicer večkrat nesoglasja s prvim zvezdnikom ekipe Neymarjem. Nemca naj bi v PSG nasledil nekdanji trener Tottenhama, Argentinec Mauricio Pochettino.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine