Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Olimpijinega prevzema ne bo. Nemški vlagatelji s figo v žepu?

Milan Mandarić včeraj ni dočakal plačila dela kupnine. Ponedeljkov občni zbor bo bržkone odpovedan.
Milan Mandarić nima pretirane sreče pri iskanju novih vlagateljev. Po Italijanu Gabrieleju Nardinu so »padli« še Nemci. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Milan Mandarić nima pretirane sreče pri iskanju novih vlagateljev. Po Italijanu Gabrieleju Nardinu so »padli« še Nemci. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
16. 1. 2020 | 09:26
16. 1. 2020 | 09:26
4:32
NK Olimpija še ne bo dobila novih vlagateljev. Prevzemniki, vlagatelji ali kdorkoli že niso izpolnili dela dogovora: do včeraj niso plačali dela kupnine, s čimer je predsednik Milan Mandarić ustavil prevzemni proces. Naslednji korak ljubljanskega kluba bo bržčas odpoved ponedeljkovega občnega zbora, na katerem bi moral Thomas Kaiser na predsedniškem položaju zamenjati ameriškega poslovneža.

Informacije o še drugem propadlem poskusu prihoda novih vlagateljev v klubu še niso potrdili, toda viri znotraj kluba so brez leporečja tako rekoč odpisali možnost, da bi se čez noč lahko kaj spremenilo.


Glavne niti bi vlekli menedžerji


Zasuk v prevzemnem poglavju ni nepričakovan in se je v zakulisju napovedoval že nekaj dni. Včeraj, ko naj bi nemški vlagatelji plačali del kupnine in z njo pokazali resnost svojih namer, pa so predsednik in njegovi sodelavci spoznali, da je bila nasprotna stran vse prej kot verodostojna. Bila bi naj le nekoliko izboljšana različica poletnega italijanskega solista Gabrieleja Nardina.
Pri Olimpiji bodo podrobnejše informacije o propadu prevzema upravljavske pravice nad klubom bržkone predstavili danes, nekaj podrobnosti pa je že znano. Med drugim je najpomembnejša ta, da so za prevzemom stali zastopniki nogometašev na čelu z lastnikom menedžerske agencije »WR Player Agency Spieleragentur« Silviom Wudelom. V novi vodstveni posadki sta bil predvidena še samostojni agent Nadi Fetai iz Tetova in tudi v vlogi športnega direktorja Mladen Rudonja, ki je zastopal prevzemnike in bil povezovalni člen s predsednikom Mandarićem.


Zeleno-beli so se s parketa na Kodeljevem včeraj preselili na travnik v Brežicah. FOTO: Roman Šipić/Delo
Zeleno-beli so se s parketa na Kodeljevem včeraj preselili na travnik v Brežicah. FOTO: Roman Šipić/Delo


»Cesar« kot slamnati predsednik


Za nov fijasko pa naj bi bil najodgovornejši eden od poslovnih partnerjev prevzemne skupine vlagateljev iz Luksemburga. Češ, da se je premislil in tik pred zdajci odstopil od dogovora. Mandarića so želeli prepričati, da naj jim da še nekaj več časa, približno mesec dni, toda Mandarić njihove ponudbe ni sprejel.



Prve dvome je med administrativni del ljubljanskega kluba zasejala večtedenska prisotnost možakarja Thomasa Kaiserja, ki je preverjal poslovne bilance kluba po dolgem in počez. Večino je zmotilo to, da prileten možakar s tako pomembno »forenzično« nalogo ni znal angleško in da je imel zelo neugledno celostno podobo. Hitro je bilo jasno, da je imel le vlogo slamnatega predsednika, medtem ko bi glavne poteze vlekli možje iz ozadja.


Od deset milijonov evrov do nobenega


Še pred letom dni si je Mandarić obetal, da bo upravljavski delež lahko prodal za približno 10 milijonov evrov. Lansko poletje je upal, da bo Nardin, ki je imel, tako kot Mandarić v Rudonji, »koprskega svetovalca« v Alfredu Jermanišu, prišel s vsaj šestimi milijoni evrov. Pred mesecem dni bi bil zadovoljen s kupnino, ki jo je pred štirimi leti in pol (štiri milijone evrov) dal predhodniku Izetu Rastoderju. Zdaj je položaj tak, da bo Mandarić lahko zadovoljen, če se bo pojavil njemu podoben avanturist in spretnež izpred dvajsetih let, ko je za en evro kupoval klube v dolgovih in jih nato saniral ter prodal z debelim zaslužkom.

Še ene podobnosti s poletno avanturo ni mogoče prezreti in je vezana na igralski kader. Poleti je Jermaniš, še preden sta se Nardin in Mandarić sestala, v moštvo porinil svojega igralca v podobi Raoula Delgada, letos je Rudonja na enak način trenerju Safetu Hadžiću vsilil Tarasa Bondarenka.



Nogometaši, med katerimi ne bo več mladega štoperja Jana Gorenca, ki je odšel k Muri, so sicer od včeraj v Čatežu, kjer bodo trenirali do 24. t. m. V Turčijo v Belek bodo odpotovali 30. t. m. Klub je potrdil prestop Timija Maxa Elšnika, ki je bil zadnje pol leta brez kluba, pred tem pa je bil štiri leta v Angliji.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine