Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Popoln večer slovenskih klubov: zmagali Olimpija, Maribor in Bravo

Nogometaši Olimpije, Maribora in Brava se v 2. kolu kvalifikacij za konferenčno ligo borijo proti tekmecem iz Ukrajine, Romunije in BiH.
Reda Boultam je bil med tekmo večkrat nevaren za ukrajinska vrata. FOTO: Voranc Vogel
Reda Boultam je bil med tekmo večkrat nevaren za ukrajinska vrata. FOTO: Voranc Vogel
Š. R., STA
25. 7. 2024 | 21:10
25. 7. 2024 | 22:59
8:31

Lep podvig slovenskega klubskega nogometa v Evropi! Zadnji četrtek v juliju je prinesel tri tekme slovenskih nogometnih klubov pod dežnikom Uefe. Olimpija, Maribor in Bravo se namreč v 2. kolu kvalifikacij za konferenčno ligo borijo proti tekmecem iz Ukrajine, Romunije in BiH. Vsi trije so zmagali in si priigrali imenitno izhodišče pred povratnimi tekmami, ki bodo naslednji četrtek na Poljskem, v Romuniji in Spodnji Šiški. Prva je izpit z odliko opravila Olimpija, ki je v Stožicah zasluženo premagala Žitomir, tudi Mariborčani so nato v Ljudskem vrtu strli Romune z dvema goloma prednosti, Bravo pa je zmagal v Mostarju.

Konferenčna liga, 2. kolo kvalifikacij:
Olimpija – Žitomir 2:0 (4000; Florucz 56, Pinto 92)
Maribor – Univ. Craiova 2:0 (5500; J. Repas 57, Jakupović 88)
Zrinjski – Bravo 0:1 (Ivanšek 16)
Povratne tekme bodo naslednji četrtek.

Zmagovalca prve tekme odločila Florucz in Pinto

Nogometaši Olimpije so šele začeli letošnje evropsko popotovanje, saj so bili neposredno uvrščeni v drugi krog kvalifikacij za tretje najmočnejše evropsko tekmovanje. Ljubljančani so v novo sezono krenili z zmago v domačem prvenstvu, z 2:0 so doma odpravili novopečenega prvoligaša Primorje z 2:0.

Raul Florucz je sijajno kronal fantastično akcijo Ljubljančanov za končnih 2:0. FOTO: Voranc Vogel
Raul Florucz je sijajno kronal fantastično akcijo Ljubljančanov za končnih 2:0. FOTO: Voranc Vogel

Prvi tekmec v Evropi je ukrajinska Polisja iz Žitomirja, za katero je to prva uradna tekma sezone, saj prav tako ni nastopila v prvem krogu kvalifikacij, ukrajinsko prvenstvo pa se še ni začelo. Olimpija jim je tako zadala uvodni poraz z goloma Raula Florucza in Dioga Pinta. V uvodnih minutah tekme je bilo nekaj nepovezane igre na obeh straneh, tako tudi ni bilo pravih priložnosti. V prvih 15 minutah so nekoliko bolj na žogo stopili Ukrajinci, ki so pokazali več volje po zadetku.

Tudi Olimpija je počasi vse bolj prihajala pred vrata tekmeca, a do pravega zaključka Ljubljančani še lep čas niso prišli. Zeleno-beli so jalovo pobudo prevzeli v nadaljevanju polčasa, v 26. minuti je iz prostega strela precej iz desne strani Florucz prvič ogrel vratarja Jevgena Volineca. Kaj več priložnosti v tem delu ni bilo, igra pri obeh ekipah je delovala raztrgano. Bolj so pritisnili domačini, najbolj aktiven je bil Florucz, njegovi streli so bili nekajkrat blokirani, v naročju ukrajinskega vratarja je končal tudi poskus Rede Boultama. Slednji je poskusil tudi pet minut pred odmorom, ko je z roba kazenskega prostora žogo poslal čez gol.

V začetku drugega polčasa so tudi gostje prvič preizkusili domačega vratarja Matevža Vidovška, ki je ujel strel Oleksandra Nazarenka. Kljub tem poskusu Polisje pa so bili v začetnih minutah nadaljevanja še naprej v napadu agresivnejši nogometaši Olimpije. To pa so zeleno-beli kronali v 56. minuti. Dino Kojić je zaposlil še naprej zelo aktivnega Florucza, ta je potegnil v kazenski prostor, nato pa s strelom v oddaljeni kot Olimpijo popeljal do prednosti.

Marcel Ratnik v akciji. FOTO: Voranc Vogel
Marcel Ratnik v akciji. FOTO: Voranc Vogel

Varovanci španskega stratega Victorja Sancheza so imeli v 68. lepo priložnost za povišanje vodstva, Nemanja Motika je po tleh sprožil z leve strani, posredoval je Volinec, Boultam pa odbitka ni uspel pospraviti v mrežo. Ukrajinci so stopili višje v lovu na izenačenje, po kotu je Admir Bristić z glavo meril čez prečko. Na drugi strani je Volinec ujel strel Pedra Lucasa.

Toda volkovi so se ob tem preveč odprli, Ljubljančani pa so v sodnikovem podatku potrdili zmago po protinapadu, ob koncu katerega sta bila vpletena rezervista, Justas Lasickas je našel Dioga Pinta, ki je povišal na 2:0. Tik pred koncem je Vidovšek ukrotil še strel Caua Paixaa.

Štajerske navijače razveselila Jan Repas in Jakupović

Maribor, ki je večji del tekme imel igralca več na zelenici, je v Ljudskem vrtu ugnal štirikratne romunske prvake z 2:0. Štajerci so obetavno začeli obračun. Že v 4. minuti je Žan Repas odvzel žogo tekmecu in prodrl v kazenski prostor, njegov strel z desetih metrov pa je z bravurozno obrambo zaustavil vratar Laurentiu Popescu.

Po krajšem zatišju so prvo nevarno akcijo uprizorili gosti, po predložku Nicusorja Bancuja pa je Andrej Ivan z glavo streljal mimo desne vratnice Ažbeta Juga. Le minuto kasneje so si novo priložnost priigrali tudi gostitelji, strel Litovca Pijusa Širvysa z 20 metrov pa je zletel mimo leve vratnice romunskega gola.

Štajerski navijači so videli obetaven rezultat prvega dela slovensko-romunskega dvoboja. FOTO: Mediaspeed
Štajerski navijači so videli obetaven rezultat prvega dela slovensko-romunskega dvoboja. FOTO: Mediaspeed

V 26. minuti je ideolog mariborske igre Josip Iličić lepo podal Maksu Barišiću, nevarnost pa je v kazenskem prostoru v zadnjem hipu odklonil Bancu. Od 31. minute naprej so Mariborčani imeli igralca več na igrišču, potem ko je Denil Maldonado - kot zadnji igralec v polju - na nedovoljen način zaustavil Etienna Beugreja, ki je na današnji tekmi nastopil kljub smrti svojega očeta. Napadalec iz Slonokoščene obale bo v domovino odpotoval v petek. Afričan je v končnici prvega polčasa dosegel zadetek, a je bil razveljavljen zaradi prepovedanega položaja.

Vijoličasti so v drugem polčasu imeli terensko premoč. V 56. minuti je strel Iličića končal mimo leve vratnice Popescuja, le minuto kasneje pa je Kranjčan z lepo globinsko podajo v ogenj poslal Jana Repasa, ki je po natančnem strelu soigralce popeljal v vodstvo z 1:0. Izbranci Anteja Šimundže so si novo priložnost priigrali v 69. minuti, po dolgi akciji in ostrem predložku Arnela Jakupovića z leve strani so Svena Šoštariča Kariča centimetri ločili od drugega gola v Ljudskem vrtu.

Josip Iličić je bil vnovič med vidnejšimi posamezniki tekme v Ljudskem vrtu. FOTO: Mediaspeed
Josip Iličić je bil vnovič med vidnejšimi posamezniki tekme v Ljudskem vrtu. FOTO: Mediaspeed

Pet minut kasneje je bilo vroče tudi pred domačimi vrati, po strelu z glavo Gjoka Zajkova pa je žoga zletela mimo leve vratnice Juga. Mariborčani so tudi v zadnjem delu imeli premoč, v 88. minuti pa so podvojili prednost. Po ostrem predložku kapetana Martina Milca z desne strani je Jakupović po natančnem strelu z glavo postavil končni izid na tekmi.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine