Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Največ igra in trese mreže, toda v mladinski konkurenci

V članski nogometni konkurenci sta letos dosegla gol dva napadalca reprezentance do 21 let, Aljoša Matko in Dario Kolobarić.
Slovenska nogometna reprezentanca se zbira v Mariboru, kjer bo v sredo igrala otvoritveno tekmo evropskega prvenstva proti branilcu naslova Španiji. FOTO: Jure Banfi
Slovenska nogometna reprezentanca se zbira v Mariboru, kjer bo v sredo igrala otvoritveno tekmo evropskega prvenstva proti branilcu naslova Španiji. FOTO: Jure Banfi
18. 3. 2021 | 19:12
18. 3. 2021 | 21:04
4:16
Selektor nogometne reprezentance Slovenije do 21 let Milenko Aćimović si je zadal težko in odgovorno nalogo, ker med peterico napadalcev za evropsko prvenstvo ni izbral prvega strelca Maribora Jana Mlakarja. Kdo bo prevzel vlogo nekdanjega kapetana in z osmimi goli z naskokom najboljšega strelca mlade reprezentance, ki bo v sredo na otvoritveni tekmi evropskega prvenstva v Ljudskem vrtu takoj izzvala prvega favorita in branilca naslova Španijo?

Še preden se bo Aćimović s svojimi pomočniki lotil analitičnega in temeljitega pregleda stanja ter priprav na Španijo (24. t. m.), bo iz dneva v dan sestavljal zasedbo. Na včerajšnjem uvodnem treningu je vadilo samo devet reprezentantov: Igor Vekić, David Brekalo, Jan Gorenc, Žan Kolmanič, Aljaž Ploj, Sandi Ogrinec, Timi Max Elšnik, Tomi Horvat in Aljoša Matko. Po včerajšnjih pokalnih dvobojih so se jim pridružili še celjski in domžalski reprezentanti. Po načrtu bodo lahko v ponedeljek trenirali vsi.


Mlakar lani ni igral


»Ocenil sem, da zaradi okužbe z virusom ni bil najbolje pripravljen. Odločal sem se med njim in Dariom Kolobarićem, Žan Celar, Žan Medved, Nik Prelec in Aljoša Matko so bili odlični proti Nemčiji in Rusiji,« je svojo odločitev o tem, zakaj se je odrekel najbolj izkušenemu »enaindvajsetletniku«, za športni dnevnik razkril selektor, ki je sicer zelo zgodaj upošteval merilo najboljše pripravljenosti, zaradi katerega je prekrižal najstarejšega med kandidati, Ljubljančana Mlakarja.

Žan Celar je prvi kandidat za št. 9. FOTO: Jure Banfi
Žan Celar je prvi kandidat za št. 9. FOTO: Jure Banfi


Upoštevajoč zadnjih deset tekem mlade reprezentance je najboljši strelec s tremi goli prav Mlakar, dva je dosegel član dunajskega Rapida Dejan Petrović. Toda na zadnjih štirih tekmah, edinih v letu 2020 z Rusijo (2:2), Nemčijo (1:1, obe pod Aćimovićevo taktirko), Madžarsko (3:3) in Italijo (1:2) sta bila najučinkovitejša ​Žan Medved in Aljoša Matko s po dvema goloma, enega je med peterico izbranih napadalcev dosegel še Nik Prelec. Preostala gola sta zabila Tomi Horvat in David Brekalo. Mlakar lani ni igral.


Odločilen bo Aćimovićev občutek


Aćimović ne bo imel veliko manevrskega prostora za uigravanje napadalcev. V veliki meri bo odločal njegov občutek, še posebno, ker forma in statistični učinek izbrancev na klubski ravni v letu 2021 nikogar ne postavljata v ospredje. Nihče ni zabil več kot en gol. Pravzaprav sta le Matko, Belokranjec v dresu Maribora, ki bo med EP dopolnil 21 let (29. t. m.), in domžalski Idrijčan Kolobarić (21, letnik 2000) dosegla po enega. Prekrižani Mlakar je tudi letos najučinkovitejši v članski konkurenci s štirimi goli.

Celar (22 let, letnik 1999), član Cremoneseja v drugi italijanski ligi, je rezervist, a redno igra. Od trinajstih letošnjih tekem v serie B je igral na enajstih. Medved (21, 1999) je član Slovana iz Bratislave, ki ga je posodil poljskemu prvoligašu Wisli iz Krakova. Igral je na šestih od sedmih letošnjih tekem in ni dosegel gola.


Prelec igra največ, a v mladinski konkurenci


Najbližje Mlakarjevi vlogi na igrišču je Celar, postavni Gorenjec iz Voklega. Po igralnih značilnostih je tudi edini, ki lahko opravlja vlogo osrednjega napadalca in ima sloves golgeterja, čeprav si šele utira pot v članski konkurenci. V mladem moštvu Rome, katerega član je, je najboljši strelec.
Še najbolj standarden, a v mladinski konkurenci, je najmlajši med vsemi, 19-letni Prelec. Prodorni napadalec italijanske Sampdorie je letos v primaveri igral na enajstih tekmah in dosegel pet golov. Prav zanimiv je nogometni izvor slovenske peterice napadalcev: Matko, Medved in tudi Celar izhajajo iz mariborskih mlajših kategorij, Prelec se je učil nogometnih veščin pri Aluminiju, Kolobarić pa pri Bravu in večidel pri Domžalah.

Slovenskega vratarja Igorja Vekića čaka zahtevna naloga na euru. FOTO: Jure Banfi
Slovenskega vratarja Igorja Vekića čaka zahtevna naloga na euru. FOTO: Jure Banfi

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine