Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Jan Oblak: »Upam, da se naslednjič ne bomo zbrali čez 24 let«

Navijači slovenske nogometne reprezentance so dočakali prihod junakov z Eura, ki so jim glasno ploskali in pozdravljali z zastavami kljub temu, da so tekmovanje že končali.
FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo
S. B.
2. 7. 2024 | 20:31
2. 7. 2024 | 22:51
6:05

Na ljubljanskem Kongresnem trgu je bil nocoj sprejem slovenske nogometne reprezentance po vrnitvi z evropskega nogometnega prvenstva v Nemčiji.

Nogometaši so včeraj po srditem boju, podaljških in končnih enajstmetrovkah morali priznati premoč Portugalski, na druženje z navijači v središče Ljubljane pa so prišli z Brnika. Občinstvo je skupaj z nogometaši zapelo slovensko himno, večkrat pa je bilo slišati tudi skandiranje: »Mi, Slovenci, mi, Slovenci.«

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

Deset minut pred 20. uro, uro za tem, ko je navijače, ki so prišli pozdravit svoje nogometne junake na Kongresni trg v Ljubljani, poskušala ogreti Siddharta z največjimi uspešnicami, je nastopil vrhunec.

Po Vegovi ulici se je pripeljal avtobus s slovensko nogometno reprezentanco, ki se je na evropskem prvenstvu v Nemčiji z uvrstitvijo v osmino finala oziroma med šestnajst najboljših reprezentanc na stari celini vpisala v slovensko nogometno zgodovino.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

Prihod avtobusa neposredno z Brnika je marsikaterega navijača premaknil z mesta, bliže avtobusu so hodili pari, mladi in predvsem mlade družine, da bi ugledali igralce, ki so se, kot je bilo večkrat slišati na prireditvi, borili s srcem za Slovenijo.

Tokratnih slovenskih športnih junakov sicer ni pričakal za cel trg ljudi, a je vendarle čas dopustov in, kot je ugotavljal eden od sogovornikov, marsikdo ni pričakoval ali celo niti ni vedel, da bo sprejem že nocoj.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

Nogometaši so se z odra iz srca zahvaljevali navijačem za podporo od doma in v Nemčiji. »Najlepša hvala za fantastični sprejem. Tu so tisti, ki so odgovorni za ta uspeh. Vam še enkrat hvala, tudi na naslednjih tekmah obljubimo, da bomo s srcem igrali za Slovenijo,« je povedal selektor Matjaž Kek.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

»V imenu cele ekipe bi se vam rad zahvalil za podporo, ki je bila res izjemna. Čutili smo to veselje, to srečo, čeprav nismo zmagali. Res najlepša hvala,« so bile besede, ki jih je kapetan Jan Oblak namenil zbranim na Kongresnem trgu. Čeprav sta s selektorjem Matjažem Kekom požela najbolj glasen aplavz, pa so vidneje ploskali tudi večini drugih junakov iz Stuttgarta, Münchna, Kölna in Frankfurta.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

Nogometaši so se z odra, na katerega je prišla njihova strokovna ekipa, selektor pa tudi predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović in ljubljanski župan Zoran Janković, zahvaljevali navijačem za podporo, ki so jo, kot so dejali, čutili iz Slovenije in predvsem na tribunah nemških štadionov.

Tudi napadalec Andraž Šporar je dejal, da bi se jim rad iskreno iz srca zahvalil, hkrati pa dejal: »Imate samo dva meseca pavze, že čez dva meseca bo v Stožicah liga narodov.«

V novi sezoni Uefine lige narodov bo tam za Slovenijo prva na vrsti tekma z Avstrijo 6. septembra. Poleg tega pa so svojim podpornikom izrekali tudi obljube, da bodo tudi na naslednjih tekmah s srcem igrali za Slovenijo. Jan Oblak je svoje besede sklenil z besedami: »Upam, da se naslednjič ne bomo zbrali čez 24 let, ampak vsake dve leti.«

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

V množici, ki jih je prišla pozdravit, je bilo videti predvsem mlade družine z otroki, mlade in starejše pare, babice in dedke, prijateljske družbe. Ena od njih je prišla z vlakom kar neposredno s frankfurtske tekme.

»Neverjetno je, ni besed, ki bi to lahko opisale. Občudujem nogomet in sem velik navijač. Na ta trenutek smo čakali 24 let,« je navdušeno pripovedoval Matic z Iga, fant navidez nekje v svojih dvajsetih letih, ki si je v Nemčiji ogledal vse tekme. Povedal je, da sam ni imel niti ene vstopnice, a jih je uspelo pridobiti drugim kolegom, pa so si jih razdelili.

Z Martinom, s katerim sta se spoznala na vlaku noč, pravzaprav nekaj ur prej, sta sklenila, da gresta do konca in kljub utrujenosti prideta pozdravit tokratne slovenske športne junake še v središče Ljubljane. »Logično, to je bil šele začetek. Neverjetno je bilo predvsem doživeti, kako v Nemčiji cela Evropa diha za nogomet,« je povedal prav tako mladi sogovornik iz Ljubljane, ki si je ogledal tudi tekmo s Srbijo v münchenski Allianz Areni.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

Z bližnje Rimske ceste je na trg pred Slovensko filharmonijo z razširjeno družino med drugim prišel tudi Tomaž, sivolasi možak z očali, ki se je predstavil kot velik navijač.

»Zmeraj smo bili za vse športe – od odbojke do smučarskih skokov in košarke. Navijamo za Slovenijo, naši športniki res igrajo s srcem in to je najlepše. Sploh pa na tem prvenstvu, ko so pokosili Portugalce in je Ronaldo celo jokal,« je strnil.

Dodal je še, da smo Slovenci zelo močni v ekipnih športih in da se mnogi lahko zgledujejo po nas.

Srečanje se je izteklo s pesmijo, za katero je Matjaž Kek pred začetkom prvenstva poudaril, da mu igra v mislih. Z uradno himno NZS Dviga Slovenija zastave, ki so jo izvedli kar avtorji – Siddharta.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine