Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Na Hrvaškem v novi sezoni že z VAR

Tudi v Srbiji so vse bližje odločitvi, da bodo v naslednji sezoni v domačem nogometnem prvenstvu uporabljali video nadzor.
Kot zadnja od največjih nogometnihlig bo v naslednji sezoni uvedla VAR tudi Anglija. FOTO: Reuters
Kot zadnja od največjih nogometnihlig bo v naslednji sezoni uvedla VAR tudi Anglija. FOTO: Reuters
STA, G. N.
19. 2. 2019 | 19:59
19. 2. 2019 | 21:56
2:18
»Slej ko prej bomo VAR sprejeli tudi v Sloveniji, ker gre nazadnje tudi za podobo lige, države. Mislim, da bi se v Sloveniji sodniki lahko usposobili v enem letu,« je lanskega novembra v pogovoru za Delo, ali lahko in kdaj bo sestavni del sodniške ekipe na slovenskih prvoligaških tekmah tudi VAR, povedal predsednik krovne slovenske sodniške organizacije Vlado Šajn.

Vse kaže, da bo Slovenijo na področje nekdanje skupne države prehitela Hrvaška, morda tudi Srbija. Pri Nogometni zvezi Hrvaške (NZH) so že sprejeli odločitev, da bo v naslednji sezoni sodnikom pomagal VAR, pri čemer naj bi bil strošek 1,32 milijona evrov, od tega pa bi 80 odstotkov pokrila Mednarodna nogometna zveza (FIFA), preostalo pa NZH. Klubi morajo le zagotoviti sobo za sodnike VAR.


Za VAR 28 klubov od 32


Kar 28 od 32 srbskih klubov je glasovalo za uvedbo VAR. Združenje superlige in prve lige v Srbiji je na skupščini, kjer ni bilo predstavnikov Crvene zvezde, tako potrdilo predlog beograjskega Partizana.

Ustanovili so delovno telo, ki bo pripravilo načrt, kako bi funkcioniralo vse skupaj in kako bi rešili finančne in infrastrukturne težave povezane s tehnologijo. Načrt je, da bi VAR v najmočnejši srbski ligi začeli uporabljati v sezoni 2021/22.


Zahtevni denarni in logistični projekt


Šajn je med drugim izpostavil, da je uveljavitev VAR izjemno zahteven denarni in logistični projekt, ampak, da bi večji del stroškov pokrila UEFA in FIFA, ki ob Mednarodnem odboru za nogometna pravila bedi nad VAR. Ta izdaja sodniške licence in je tudi projektni izvajalec.

Video tehnologija se sicer med drugim že uporablja v Italiji, Španiji, Nemčiji, Franciji, pa tudi v ligi prvakov, v naslednji sezoni bo VAR tudi v angleški ligi.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine