Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Mura lahko pride daleč

Sobočani so v Brežicah pilili formo za sredin evropski štart v Haifi.
Kapetan Mure Alen Kozar (desno) je z Muro igral v Evropi že pred šestimi leti. FOTO: Tadej Regent/Delo
Kapetan Mure Alen Kozar (desno) je z Muro igral v Evropi že pred šestimi leti. FOTO: Tadej Regent/Delo
6. 7. 2019 | 12:00
4:07
Mura je pred sedmimi leti uprizorila senzacionalen evropski pohod v kvalifikacijah za evropsko ligo, ki ga je šele v zadnjem krogu pred uvrstitvijo v skupinski del tekmovanja ustavil rimski Lazio (0:2, 1:3). To je bilo poglavje za zgodovino, Sobočani so bili že na poti v pogubo, a so vztrajali celo brez ključnega ustvarjalca bliskovitega vzpona moštva trenerja Anteja Šimundže od 2. lige do kvalifikacij za evropsko ligo.

Mariborčan je tedaj po koncu ligaške sezone že pospravil kovčke, ker je bilo slutiti bankrot. Sedem let pozneje je Šimundža znova v sedlu, okoliščine pa so povsem drugačne kot poleti leta 2012, saj je Mura v zaletu na vseh ravneh. Med nogometaši, ki so bili del evropskega čudeža, so v zdajšnjem igralskem kadru trije: Matic Maruško, Nino Kouter in najmlajši med njimi, kapetan Alen Kozar.



»To je bila prvovrstna izkušnja, ki je imela tudi nenavadne okoliščine. Bil sem še mlad, premlad, ampak bilo je nadvse vznemirljivo. Bili smo sproščeni, dobesedno vse se nam je izšlo. Tudi z nekaj sreče proti kijevskemu Arsenalu. Zaradi nastopa z igralcem, ki je bil kaznovan, je ukrajinski klub izgubil prvo tekmo za zeleno mizo z 0:3, čeprav jo je na igrišču dobil s 3:0, v povratni v Fazaneriji pa se je veselil zmage z 2:0. Vse je bilo drugače, nekoliko kaotično, a srečno. Zdaj vse jemljemo z resnostjo,« je primerjavo med Muro '12 in '19 bežno povlekel Kozar, ki je prve evropske minute odigral pri komaj 17 letih. Ognjeni krst je imel na olimpijskem štadionu v Rimu ob porazu z 1:3.
 

Prvi evropski cilj je veselica v Fazaneriji


Sobočani bodo v novo sezono vstopili v Izraelu – v Haifi. Maccabi je favorit, toda črno-beli se zavedajo, da bo ključna povratna tekma 18. t. m. »Nismo obremenjeni z napredovanjem, naš cilj je, da si v prvi tekmi priigramo ugoden izid za končno veselico v Fazaneriji. Pomembno je le to, da se čim bolje pripravimo za dvoboja,« je 24-letni trenerjev zaupnik razkril načrt gostovanja na Bližnjem vzhodu. Toda kakšna je moč črno-belih? Neznanka je, kdo in kako bo nadomestil prvega strelca Rok Sirka (v prejšnji sezoni 15 ligaških golov). Zdi se, da bo to vse prej kot mačji kašelj, še posebej, ker na trgu ni odličnih strelcev iz nižjega plačilnega razreda.

Kako in kdo bo nadomestil 15 ligaških golov Roka Sirka? FOTO: NŠ Mura
Kako in kdo bo nadomestil 15 ligaških golov Roka Sirka? FOTO: NŠ Mura


»Našo moč in optimizem bomo črpali iz zrelosti, še bolj smo homogeni in kompaktni. Trener natanko ve, kaj si želi in kako doseči ideal. Če imaš rdečo nit, je vse lažje in lahko daleč prideš,« Kozar ni zaskrbljen nad tem, da bi po vzponu sledil zdrs. Tudi na domačem tekmovališču bo Mura konkurenčna. »Prvenstvo bo še bolj izenačeno, naš doseg je 4. do 6. mesto,« je skromen kapetan, ki je prepričan, da bodo tudi novinci dodali dodano vrednost. Da je med njimi tudi zelo zanimiv fant z odličnimi geni Kai Cipot, sicer sin nekdanjega reprezentanta Fabijana Cipota. Novinca sta tudi branilec Marin Karamarko in napadalni zvezni igralec Andrija Bubnjar.

Mura je v pripravljalnem obdobju odigrala pet tekem: premagala je Duplek z 12:0 in Partizani z 2:1, izgubila s Ferencvarosem z 1:4 in Zrinjskim z 1:2 ter igrala nedoločeno z 2:2 s Pjunikom. Zadnjo preizkušnjo za evropski štart bo Mura opravila danes v Brežicah proti sosedom iz Beltincev.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine