Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Matjaž Kek začenja 21. marca v Izraelu: Fantje bodo šli »na glavo«

Poljska, Avstrija, Izrael, Makedonija in Latvija tekmeci Slovenije v boju za evropsko nogometno prvenstvo 2020. Prva tekma 21. marca v Izraelu.
Selektor Matjaž Kek je napovedal zanimive kvalifikacije za evropsko prvenstvo leta 2020. FOTO: Leon Vidic
Selektor Matjaž Kek je napovedal zanimive kvalifikacije za evropsko prvenstvo leta 2020. FOTO: Leon Vidic
3. 12. 2018 | 06:06
6:01
Ljubljana – Nogometna Slovenija bo marca krenila v boj za svoj drugi nastop na evropskem prvenstvu po zgodovinskem v Beneluksu izpred 18 let. Včerajšnji žreb kvalifikacij za euro 2020 je bil prizanesljiv do reprezentance novega selektorja Matjaža Keka, saj Slovenci ne bodi igrali tekem proti najboljšim v Evropi. Toda, pozor, Kekove fante čaka strahovito zahteven štart novega ciklusa.

Kvalifikacijske skupine za evropsko prvenstvo leta 2020 in analiza tekmecev Slovenije. FOTO: Delova infografika
Kvalifikacijske skupine za evropsko prvenstvo leta 2020 in analiza tekmecev Slovenije. FOTO: Delova infografika


»Kaj naj rečem? Spremljali smo žreb kot žreb. Lahko bi bilo težje, gotovo pa nam ne bo lahko. Naša skupina G je zelo zanimiva, saj prinaša s seboj ogromno vprašajev, predvsem pa gre za skupino s šestimi ekipami, kar pomeni, da najbrž ne bomo igrali prijateljskih tekem. Če bi ocenjeval 'na prvo', bi rekel, da navzgor izstopata Poljska in Avstrija, ki sta imeli v zadnjem obdobju najboljše rezultate. Toda, saj veste: ne moreš podceniti niti Izraela in tudi obe reprezentanci za nami, torej Makedonija in Latvija, sta tekmici, na kateri se moraš maksimalno pripraviti,« je sporočil iz irske metropole Matjaž Kek.


Prva tekma bo v Izraelu


Kek ima seveda prav, v dolgoletni karieri si je nabral dovolj izkušenj, da se ne bo bal spoprijeti z najboljšimi v skupini G, kakršni sta Poljska in Avstrija, in hkrati ne bo vzel prelahko preostalih treh izzivov. Slovenci bodo namreč krenili v boj za euro 2020 prav proti tekmecema, ki ne sodita na vrh skupine G. Uefa je sinoči določila razpored kvalifikacij, v skupini G je zelo zanimiv urnik, ki ne more biti najbolj po godu Slovencem: Izrael – Slovenija (21. marec), Slovenija – Makedonija (24. marec), Avstrija – Slovenija (7. junij), Latvija – Slovenija (10. junij), Slovenija – Poljska (6. september), Slovenija – Izrael (9. september), Makedonija – Slovenija (10. oktober), Slovenija – Avstrija (13. oktober), Slovenija – Latvija (16. november), Poljska – Slovenija (19. november).


Kek: Cilj ni 3. ali 4. mesto


Izjemno pomemben bo torej že marčevski del kvalifikacij, saj bosta tedaj nebeško motivirana in polna naboja tako Izrael in Makedonija. Gre za tipični reprezentanci navdiha, torej zasedbi, ki igrata na vso moč, dokler premoreta upanje za kaj več. Marca bosta gotovo igrali nabrušeno. Če je žreb nemara prizanesel Slovencem, pa jim razpored zanesljivo ne bo šel na roko. Niti junij ne bo prav nič enostaven za Kekov kolektiv – gostovanji Slovenije v Avstriji in Latviji bi bili lahko že odločilni za nadaljnje ambicije večine ekip v skupini G, seveda predvsem Slovenije.



»Veseli me predvsem to, da z izjemo prve tekme v marcu ne bomo imeli logistično zahtevnih potovanj. To je pomembno, ko si tekme sledijo na vsakih tri dni. V seštevku pa tudi sami veste, kaj najbolj šteje – da si osredotočen na svojo kakovost. Liga narodov nam je odgovorila na nekaj vprašanj in vztrajam pri tem, da ni vse tako slabo, kot bi morda kdo želel prikazati,« je zatrdil Kek, toda nato vendarle dodal: »Naša skupina ni tako lahka, da bi lahko razmišljali o čem velikem. Če nisi pripravljen in osredotočen, če za izbrano vrsto ne igrajo najboljši, potem ima Slovenija lahko težave tudi z Makedonijo in Latvijo. Prepričan pa sem, da bomo 'šli na glavo' in da bomo v vseh dvobojih trd tekmec. Naš cilj gotovo ni tretje mesto v skupini!«


Nizozemska in Nemčija


Na evropsko prvenstvo 2020 se bodo uvrstile prvo- in drugouvrščene reprezentance iz vsake skupine. Preostale štiri udeležence eura bodo dali zaključni turnirji lige narodov v ligah A, B, C in D. Komur bo uspelo po eni ali drugi poti, bo razmišljal o žrebu šampionata stare celine, ki bo 1. decembra 2019, zgodovinsko razširjeni turnir pa med 12. junijem in 12. julijem 2020 v 12 mestih in 12 evropskih državah. Tekme bodo v Londonu, kjer bosta tudi polfinale in finale, Münchnu, Rimu, Bakuju, St. Peterburgu, Bukarešti, Amsterdamu, Dublinu, Bilbau, Budimpešti, Glasgowu in Københavnu.



Pregled drugih skupin namiguje na več spektakularnih merjenj moči, prav nobeno pa ne bo podobno nekaterim druščinam iz nedavne Uefine lige narodov ravni A, kar govori v prid ideji o ligi narodov. Spomin na derbije med Francijo in Nemčijo, Španijo in Anglijo ter druge je zelo svež ... V boju za EP 2020 bo najbolj odmevno v skupini C, kjer se bosta na položajih 1 in 2 merili Nizozemska in Nemčija (»Ta skupina bi bila spektakularna, toda veliko težja od naše,« je priznal tudi Kek.), gotovo bo zanimiv tudi troboj Portugalske, Ukrajine in Srbije v skupini B, kdo ve, kje bi lahko stopili »na mino« tudi Angleži v skupini A – morda v Pragi, Sofiji, Podgorici ali Prištini. Zanimivo: Norveška, Bolgarija in Ciper, ki so končali pred Slovenijo v ligi narodov C3, bodo morali za preboj na euro premagati sami sebe, gotovo pa je žreb prizanesel Hrvatom. Wales, Slovaška, Madžarska in Azerbajdžan so neugodni, toda – za Hrvate – še kako premagljivi nogometni tekmeci.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine