Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Prihaja selektor Matjaž Kek: Na Brdu čakajo nogometno (r)evolucijo

Slovenska članska reprezentanca odšteva ure do imenovanja naslednika Tomaža Kavčiča. Odločitev bo znana ob 18. uri v vadbenem središču NZS.
Matjaž Kek bo danes popoldne predstavil svojo vizijo prihodnjega razvoja slovenske nogometne reprezentance. FOTO: Leon Vidic
Matjaž Kek bo danes popoldne predstavil svojo vizijo prihodnjega razvoja slovenske nogometne reprezentance. FOTO: Leon Vidic
27. 11. 2018 | 11:30
27. 11. 2018 | 11:33
5:05
Ljubljana – Prihod Matjaža Keka na čelo slovenske nogometne stroke je večtedenska javna skrivnost, epilog vrnitve 57-letnega Mariborčana pod dežnik NZS pa vendarle še ni povsem znan. Nogometni milje upravičeno goji najvišja pričakovanja, čeprav je Kek sprejel zahtevno nalogo z nepredvidljivim koncem.

Predsednik NZS Radenko Mijatović bo danes nagovoril slovensko javnost. FOTO: Leon Vidic
Predsednik NZS Radenko Mijatović bo danes nagovoril slovensko javnost. FOTO: Leon Vidic


Popoldne bo na sedežu NZS na Brdu pri Kranju zasedal izvršni odbor zveze, ki bo potrdil predlog predsednika NZS Radenka Mijatovića za imenovanje Matjaža Keka na položaj selektorja članske reprezentance. IO šteje 17 članov, v njem sedijo predsednik, štirje podpredsedniki Franci Zavrl, Milan Jarc, Stanko Glažar in Danilo Kacijan ter preostalih dvanajst članov iz medobčinskih zvez in trenerske ter sodniške organizacije. Kandidat za selektorja mora vsaj formalno izpolnjevati več pogojev, med drugim mora sprejeti koncept, naloge in cilje NZS, biti komunikativen, obvladati mora delo z računalnikom in ne sme biti pravnomočno obsojen za naklepno kaznivo dejanje.


Englaro ne, Benedejčič da?


Ovir za vrnitev uspešnega trenerja torej ni, vrača se strokovnjak, ki je nazadnje opozoril nase ob Kvarnerskem zalivu, prej pa s slovensko reprezentanco zabeležil tudi zgodovinsko prvo zmago na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki. Vsi v nogometnem okolju resda niso navdušeni nad Kekovo vrnitvijo: v zakulisju kroži več različnih teorij, po katerih naj bi se na Gorenjskem končal mandat nekaterim dosedanjim sodelavcem NZS, točneje akterjem v širšem delovnem okolju članske reprezentance. Matjaž Kek je namreč večkrat potrdil, da si je v dosedanji igralsko-trenerski karieri že zagotovil finančno neodvisnost, zato da ga zanimajo samo projekti s čistimi cilji, jasno vizijo in brez skrivnosti, na tej poti pa bi sodeloval le s strokovnjaki, ki jim zaupa in premorejo dovolj znanja na svojem področju. V zakulisju omenjajo tudi kadrovsko revolucijo v vadbenem središču pod Kamniško-Savinjskimi Alpami, ki naj bi ji ubežali le nekateri posamezniki v širšem strokovnem štabu selekcije A, torej bi šlo za novo zgodbo brez repov in imen, ki so povezana s prejšnjimi tremi selektorji, po drugi različici bo šlo zgolj za evolucijo ... Bomo videli danes po 18. uri, ko bo na Brdu posebna novinarska konferenca.

Selektor Matjaž Kek med treningom slovenske reprezentance na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki. FOTO: Reuters
Selektor Matjaž Kek med treningom slovenske reprezentance na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki. FOTO: Reuters


Ob selektorju Tomažu Kavčiču, ki je končal svoj 318 dni dolgi mandat prejšnji mesec, naj bi se – logično – poslovil njegov prvi pomočnik Robert Englaro, drugi pomočnik Igor Benedejčič naj bi ostal tudi ob Keku, ob tem pa še naprej vodil eno od mlajših reprezentančnih selekcij. Benedejčič sodi v delovni milje direktorja reprezentanc NZS Milana Miklaviča, sodelavca Keka v »južnoafriškem« mandatu 2007-2011. Kek je denimo Benedejčiča pozneje povabil tudi v strokovni štab NK Rijeka, toda Ankarančan tedaj ni sprejel ponujenega izziva.


Pet dni do žreba kvalifikacij za EP 2020


Novi zasedbi, ki bo dobila mandat NZS do evropskega prvenstva leta 2020, morda še za dve leti dlje, seveda ne bo lahko, njena naloga nikakor ne bo enostavna. Že prvi izziv bi bil lahko petkrat višji kot Storžič, proti kateremu pogledujejo na Brdu – zato bodo oči nogometne javnosti pet dni po inavguraciji novega selektorja uprte le v Dublin in nedeljski opoldanski žreb kvalifikacijskih skupin za euro 2020. Kdo ve, kako močno bo zagrenil življenje selektorju vselej nepredvidljivi ples kroglic, saj domujejo tudi v neuglednem bobnu 5 izrazito neugodni tekmeci, kakršni so denimo prerojena Makedonija, evforično Kosovo in Belorusija, v zadnjih mesecih prav tako odlična v Uefini ligi narodov.


Slovenci kotirajo v četrtem bobnu


Slovenci kotirajo v četrtem bobnu, zato je domišljavost odveč, pogled navzgor pa izjemno neugoden – nevarnost preži povsod od bobna ena (Belgija, Francija, Španija, ...), dva (Nemčija, Danska, Avstrija, ...) do tri (Škotska, Srbija, Turčija, ...), na evropsko prvenstvo pa bosta napredovali le po dve izbrani vrsti iz vsake kvalifikacijske skupine.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine