Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Mariboru prednost gola in izkušenj

Kvalifikacije za LP: Hitro se je začelo odštevanje do domačega derbija in nato revanše v Stockholmu
Rok Kronaveter (desno) je bil podobno kot v prejšnjem kolu kvalifikacij z Islandci vnovič vodilni mož mariborskega moštva.
Rok Kronaveter (desno) je bil podobno kot v prejšnjem kolu kvalifikacij z Islandci vnovič vodilni mož mariborskega moštva.
26. 7. 2019 | 11:50
4:05
Množica je na vroč julijski sredin večer mešanih občutkov zapuščala Ljudski vrt. Večini med 8000 gledalci je srce utripalo za vijolično barvo domačega moštva, to si je priborilo tesno zmago z 2:1 proti čvrstemu švedskemu tekmecu, a prav razposajeni so bili tudi obiskovalci iz Skandinavije, ki so prepevali še dolgo v štajersko noč. Domača zmaga pa je vlila samozavest lokalnemu okolju tudi v luči prihajajočega derbija z Olimpijo.

Ko se tekma razplete tako, kot se je mariborska v uvodnem dvoboju 2. kola kvalifikacij za ligo prvakov, med akterji pravzaprav ni nikogar, ki bi mirno pričakoval revanšo. Vijoličnim pač ta izid še zdaleč ne zagotavlja želenega napredovanja v naslednje kvalifikacijsko sito, nogometaši tradicionalnega stockholmskega kluba AIK pa so si na jasnem, da vendarle, vsaj z 1:0, morajo ugnati slovenske prvake, v zadnjih letih na mednarodni sceni vsekakor uglednejše od Skandinavcev.

Maribor je doslej v tem uvodnem delu sezone pokazal dva obraza: suverenega in odločnega v boju za novo evropsko uveljavitev, neprepričljiv, medel in povrh še ujet v nekatere nepredvidene okoliščine sodniških odločitev pa je videti ob vstopu v domačo sezono. A že čez dva dni bo morda tudi po tej plati drugače. Pod Kalvarijo namreč ne skrivajo, da so zadnji spodrsljaji proti največjim domačim tekmecem že prav boleči. »Ničesar drugega ne morem reči o derbiju kot to, da pričakujemo zmago,« je bil jasen Martin Milec in se tudi realno ozrl k enemu redkih spodrsljajev svojega moštva v sicer solidni sredini predstavi proti AIK: »Gola nismo prejeli le zaradi napake v polju, tudi v kazenskem prostoru smo bili takrat slabo postavljeni, to se nam ne bi smelo zgoditi.« A podobno kot zdaj že izkušeni član mariborskega moštva so si bili tudi drugi v domačem taboru enotni, da bi se zelo spodobna predstava lahko razpletla z višjo zmago in tako prepričljivejšim izhodiščem za povratno tekmo v Stockholmu (sreda, 31. t. m., ob 19. uri). Pred tem čaka Štajerce še derbi z Ljubljančani (nedelja, 20.30), pričakovati gre podobno praznično ozračje na tribunah kot v sredo, vendar tudi še kakšen strog pogled več iz vrst varnostnikov in policistov, saj tekma največjega nogometnega prestiža v Sloveniji ponavadi ne prinaša tako miroljubnih pogledov med privrženci obeh taborov, kot je v sredo ta druga mednarodna v novi mariborski sezoni ...


Švedi najprej nasmejani, nato pa resni


Očitno pa se bodo tudi v švedski metropoli Mariborčani srečali s pravim nogometnim vzdušjem. »Res mi je všeč ta štadion v Mariboru s številnimi in glasnimi gledalci, toda tudi pri nas bo živahno,« je pred odhodom iz Slovenije poudaril trener gostov Rikard Norling, večinoma zadovoljen s pristopom in igro moštva ter sploh dobre volje v pogovoru z novinarji, ko po štirih ali petih vprašanjih še zdaleč ni hotel nehati odgovarjati. »Mar res nimate več vprašanj? No, kar pogumno,« se je nasmehnil, a se pozneje ob snidenju s svojimi igralci hitro zresnil. In sodeč po besedah nogometaša Pera Karlssona se bodo Švedi z znano vikinško bojevitostjo lotili revanše: »Doma bomo igrali za svoje življenje. To bo še zanimivo ...«
Maribor je na poti do svojih velikih evropskih zgodb prestal že marsikaj. Ne nazadnje je edini slovenski klub z izkušnjami zadnjega desetletja pod žarometi slovitih aren Glasgowa, Moskve, Londona, Lizbone itn. Tega tudi AIK ni občutil. In prav to védenje, kako pristopiti adrenalinu izločilnega značaja, je velika prednost vijoličnega tabora. Zato bo tudi optimistično odšteval do srede v Stockholmu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine