Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Maribor in Olimpija sta se za veliki derbi znojila, utrudila ne

V 13. kolu 1. SNL vodilni dvojec pred sobotnim spektaklom v Ljudskem vrtu zabil 5 golov, prejel nobenega.
Aleks Pihler je v slogu vrhunskega strelca premagal Gregorja Sorčana in dosegel svoj prvi gol v sezoni. Foto Jože Suhadolnik
Aleks Pihler je v slogu vrhunskega strelca premagal Gregorja Sorčana in dosegel svoj prvi gol v sezoni. Foto Jože Suhadolnik
21. 10. 2018 | 22:48
7:29
Maribor in Olimpija sta se v 13. kolu 1. SNL preznojila, utrudila ne. Pred velikim sobotnim derbijem sta v Novi Gorici in v Stožicah zanesljivo opravila s tekmecema, ki sta bila dovolj kakovostna za zahtevnejši trening, za presenečenje je bil pogum premalo. Maribor je ohranil pet točk prednosti pred Olimpijo, Gorici se je Aluminij približal za točko, Domžale na 5. mestu sta ujela Mura in Celje, ki je na dnu utrdilo Krško.

Vijolični so zmagali z višjo razliko kot Ljubljančani, toda imeli so težje delo. Gorica je bila dobrih 80 minut blizu, a vselej pol koraka zadaj. Ko se je odprla in se z večjim tveganjem spustila v odprt dvoboj, da bi izenačila, je prejela kazen. Jasmin Mešanović je z dvema goloma potrdil mariborsko zmago, ki sta jo v prvem polčasu s prvim golom v sezoni tlakovala Aleks Pihler in z zgrešeno veliko priložnostjo najboljši goriški strelec Andrija Filipović. Gorica je proti Maoriboru na domačem igrišču izgubila že četrtič zapored z razliko v golih 2:16 (0:3, 0:6, 0:3, 2:4)


Obrenović preklical enajstmetrovko


Poteza tekme je pripadla glavnemu sodniku Radetu Obrenoviću. V 67. minuti je po dvoboju Filipovića in Jasmina Handanovića dosodil enajstmetrovko za Gorico, nato pa po protestih Mariborčanov in po posvetu s pomočnikom za vrati pravilno preklical odločitev.

»Vesel sem zaradi sodnikov, da so spremenili odločitev,« je bil pokroviteljski do sodniške posadke mariborski trener Darko Milanič, ki je težave z igro in s svežino igralcev pojasnil z naslednjimi besedami. »Smo v obdobju, ko so nekateri igralci igrali že veliko tekem in nimajo več toliko moči. A te težave rešujemo v moštvu z menjavanjem. Ko smo trpeli, sem v igro poslal Vrhovca in vsi so naenkrat oživeli. Nato še Mešanovića, Bajdeta. Menjave so se posrečile.«

Andrej Kotnik je bil med boljšimi v goriškem moštvu. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Andrej Kotnik je bil med boljšimi v goriškem moštvu. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Goriški niz porazov proti Mariborčanom na domačih tleh se je podaljšal na štiri tekme. Zadnjo zmago je Gorica dosegla 13. avgusta leta 2016, odtlej pa so se porazi vrstili takole: 2:4, 0:3, 0:6 in zdaj še 0:3.
»Maribor je moštvo, ki te takoj kaznuje, ko mu ponudiš priložnost,« je o navidez enakovrednem razmerju sil na igrišču povedal domači zvezni igralec Jaka Kolenc.


Pol ducata golov bi bilo še malo


Spet z enajstmetrovke, so bržkone razmišljali nasprotniki Olimpije. Toda če bi videli le del vseh strelskih spodrsljajev Ljubljančanov, bi kritike usmerili v drugo smer. Zakaj ne zabijejo? Mimogrede, Roberto Ponis je v 45. minuti in v zadnjem Olimpijinem napadu v prvem polčasu upravičeno pokazal na belo točko, po prekršku komaj 18-letnega Žana Roglja nad Stefanom Savićem.

»Ne skrbi me neučinkovitost. Pomembno je, da si ustvarjamo veliko priložnosti. Konkretnost bo prišla sama po sebi,« se je tolažil trener Olimpije Zoran Barišić po igri mačke z mišjo, v kateri so zeleno-beli kot po tekočem traku zapravljali priložnosti. V prvem polčasu je bil v središču Savić. Njegova preigravanja so bila sprva všečna, vse zapravljane priložnosti so imele komentar – »Bo že«. A bolj ko se je bližal konec polčasa, bolj so njegovi spodrsljaji dvigovali tlak navijačem. Še dobro, da so bili mladi Gorenjci naivni in so v zadnjih trenutkih neenakovrednega prvega polčasa ob kotu plačali davek za pogumen ter preštevilčen izlet igralcev pred ljubljanska vrata. Rok Kronaveter je zanesljivo zadel z bele točke.

Stefan Savić je všečno preigraval in paral živce navijačev zaradi neučinkovite igre, a je izsilil enajstmetrovko, Jasmin Mešanović je z dvema goloma razblinil goriške upe. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo
Stefan Savić je všečno preigraval in paral živce navijačev zaradi neučinkovite igre, a je izsilil enajstmetrovko, Jasmin Mešanović je z dvema goloma razblinil goriške upe. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo


»Igrali smo in to tudi želim. Le tako lahko mladi igralci napredujejo. Z obrambno igro, bunkerjem ne bodo boljši. Prvih 15 minut smo zdržali, neverjetno veliko priložnosti je imela Olimpija, po pol ure smo imeli dve akciji, ki bi jih lahko izpeljali drugače,« je razmišljal gostujoči trener Dejan Dončić, ki je, kot gledalci v Stožicah, lahko tudi v drugem polčasu videl, da je včasih težje zgrešiti kot zabiti. Celo drugi gol, po katerem je bila Olimpija vendarle bolj mirna, je Kingsley Boateng zabil šele s tretjim strelom Ljubljančanov v akciji. Italijan je bil tudi glavni režiser spodrsljaja tekme. Z Juciejem Lupeto sta šla v troboj iz oči v oči z vratarjem Luko Čadežem in ga izgubila. Boateng je neoviran podal v prazno.


Domžale še v krizi, Mura navdušila 3000 navijačev


Domžalčanom ne gre in ne gre, veliko so stavili na reprezentančni odmor, da bi le ujeli ritem za približevanje vodilnemu dvojcu, a v Kidričevem so igrali po starem: tekmec je bil pretrd in nepremagljiv, sami pa so bili spet preveč agresivni in so še tretjo tekmo zapored končali z izključitvijo. Še dobro, da je Žan Žužek prejel rdeči karton v zadnjih minutah, da na Dravskem niso ostali povsem praznih rok.

»Tekma zamujenih priložnosti. Naša prevlada rezultatsko ni bila nagrajena. Od prve minute smo bili zelo razpoloženi, žoga je dobro tekla. Tudi v branjenju smo bili precej agresivni. S predstavo sem zadovoljen, enako tudi z željo in borbenostjo igralcev,« je komentiral tekmo trener Domžal Simon Rožman, čigar moštvo je dvoboj znova končalo z igralcem manj. Sodnik Vojko Goričan je izključil Žužka. Prvi nastop v SNL se ni izšel najbolje Dejanu Lazareviću, saj je zapravil veliko priložnost. »Gostje so bili grobi, a smo ohranili pred njimi dve točki prednosti,« je domači trener Oliver Bogatinov izpostavil drugo resnico, ki Domžalčane kaže v manj prijetni luči.

Rudi Požžeg Vancašš. FOTO: Tadej Regent/Delo
Rudi Požžeg Vancašš. FOTO: Tadej Regent/Delo




Rok Karničnik je v Fazaneriji načel velenjsko mrežo in dvignil na noge znova številčne privržence Mure. FOTO: Tadej Regent/Delo
Rok Karničnik je v Fazaneriji načel velenjsko mrežo in dvignil na noge znova številčne privržence Mure. FOTO: Tadej Regent/Delo


V Fazaneriji so se črno-beli s pomočjo navijačev (3000 se jih je zbralo) oddolžili Velenjčanom za poraz v prvem dvoboju. Izenačeno tekmo, ki so jo »rudarji« od 47. minute igrali z desetimi po izključitvi Davida Kašnika, je odločil rezervist Luka Šušnjara s strelom z roba kazenskega prostora.


Gorica Maribor ocene
Gorica Maribor ocene

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine