Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Manchester že v središču pozornosti: Unitedu se zatika doma, Cityju v Evropi

Po novem porazu v angleškem prvenstvu Jose Mourinho ni hotel razpredati o sporu s svojim rdečim vragom Paulom Pogbajem.
Paul Pogba (levo) in Jose Mourinho sta se pred dnevi sprla, zdaj morata strniti moči za današnjo tekmo Manchester Uniteda z Valencio.<br />
FOTO: Reuters
Paul Pogba (levo) in Jose Mourinho sta se pred dnevi sprla, zdaj morata strniti moči za današnjo tekmo Manchester Uniteda z Valencio.<br /> FOTO: Reuters
2. 10. 2018 | 09:01
4:00
Ljubljana – Ko nogometna Evropa omeni Manchester, za Londonom in Birminghamom tretje največje mesto na britanskem otoku, se ji besede prepletajo med izjemno tradicijo in novodobnimi sanjskimi denarnimi vložki. Za obema kluboma, Cityjem in Unitedom, je armada privržencev, pri obeh pa navijači nad uvodom v sezono niso navdušeni.

Osrednja zvezdnika mestnih tekmecev sta – trenerja. Za Portugalcem Josejem Mourinhom (United) in Kataloncem Pepom Guardiolo (City) je izjemna preteklost, zlasti prvi še iz časov pri Chelseaju, ko je bil po trikrat prvak in pokalni zmagovalec, ohranja poseben ugled. Osebne izzive je Mourinho našel tudi v Milanu pri Interju in pri Real Madridu, s prvim se je tako kot nekoč v Portu veselil lovorike najboljšega v ligi prvakov. Tega v španski metropoli ni dosegel, na Otoku prav tako (še) ne.
Toda odskočna deska v sezono, zanj je to zdaj tretja pri Unitedu, je vse prej kot spodbudna. V domačem ligaškem tekmovanju je po sedmih kolih le na 10. mestu, zadnji poraz ob koncu tedna pri West Hamu z 1:3 je le še okrepil val kritik na moštvo, njegovo postavitev in vnovič pretirano samozavest Portugalca na trenerski klopi. V Londonu je odgovoril le na tri vprašanja, nato je pritisnil piko novinarski konferenci. Tako so ostali poročevalci v osrednji konferenčni sobi olimpijskega štadiona prikrajšani za mnenje o zadnjem prepiru trenerja z enim od njegovih udarnih igralcev Paulom Pogbajem. Otoški tisk, zlasti bulvarski, že namiguje na nogometaševo predčasno selitev v Španijo, usodo Mourinha pa bodo seveda krojili dosežki moštva. Zato je drevišnja predstava na Old Traffordu že ena tistih močno podčrtanih. Uvodna zmaga v Bernu proti moštvu Young Boys je bila pričakovana, današnja z Valencio je močno zaželena, kajti naslednji preizkus bodo imeli rdeči vragi proti močnem Juventusu, 23. t. m. doma, in za miren spanec v pričakovanju velikega derbija bi bila dobrodošla košara s šestimi točkami iz prvih dveh preizkušenj.


Popravni izpit v Nemčiji


V Unitedovi soseščini podobnih skrbi, kar zadeva angleško prvenstvo, nimajo. Guardiolova četa je štartala zanesljivo, na vrhu lestvice je skupaj z Liverpoolom, prav ti dve moštvi se bosta pomerili v velikem derbiju naslednjega kola na Otoku. Toda katalonski strokovnjak mora za zdaj igralcem prepovedati razmišljanje o prihajajoči tekmi za angleški vrh. Najprej je danes na vrsti gostovanje v Sinsheimu, kjer je doma silno zanimiva nemška nogometna zgodba. Ta se niti približno ne more primerjati s tradicijo velikanov iz Münchna, Dortmunda, Kölna in tudi Stuttgarta, ki prav tako kot omenjeno mestece pripada Baden-Württenbergu, najbogatejši nemški zvezni deželi. Toda izjemna vlaganja zadnjih let so poskrbela za organiziran in spoštovanja vreden klub, najmlajši trener bundeslige in tudi lige prvakov Julian Nagelsmann (23. julija je praznoval 31. rojstni dan) pa je že tako očaral nemški nogometni prostor, da so ga mnogi pomladi omenjali kot Heynckesovega naslednika pri Bayernu. A ta vloga je pripadla berlinskemu Hrvatu Niku Kovaču, Nagelsmann pa nadaljuje svojo pot pri Hoffenheimu in po remiju pri Šahtarju danes doma napada skalp Guardiolovega Cityja. Slednjemu se je za uvod zataknilo z Lyonom (1:2), za evropsko preživetje zdaj potrebuje točke. »Pred nami je ena največjih tekem v klubski zgodovini,« je prepričan Adam Szalai, madžarski zvezdnik nemškega moštva.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine