Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Lestvica za zdaj (še) ne kaže realnega razmerja sil

Maribor za nogometnega prvaka slej ko prej tudi z Olimpijo
Jucie Lupeta je postal nov močan adut Olimpije v boju za prvaka z Mariborom.<br />
Foto Leon Vidic/Delo
Jucie Lupeta je postal nov močan adut Olimpije v boju za prvaka z Mariborom.<br /> Foto Leon Vidic/Delo
4. 9. 2018 | 06:00
3:59
Pred prvim ligaškim premorom, ki bo trajal dva tedna, in po sedmih kolih 1. SNL se poraja naslednje vprašanje: bo Maribor – in če da, kdaj – vendarle dobil Olimpijo kot veliko izzivalko v boju za prvaka? Tretjega kandidata, ki bi najboljšima lahko mešal štrene, ni na vidiku.

Maribor je v strah vzbujajočem slogu odigral prvih sedem tekem, v povprečju zabijal 3,4 gola na tekmo, pri čemer je eno tekmo končal brez zadetka, na eni pa dosegel le enega. Ob tem je opravil in še opravlja pomlajevanje, razigral najboljše po tehničnemu znanju in obrtnih potencialih – ustvarjalca Dina Hotića, Amirja Derviševića, strelca Luko Zahovića, Jana Mlakarja. V preostalih tekmah je bil za nekaj razredov pred tekmeci, vključno z Olimpijo, ki je bila še v posebnem stanju po posegih drugorazrednih hipnotizerjev na trenerski klopi. Tako rekoč v zadnjem trenutku je v hipnotizirano moštvo posegel enotedenski trener Safet Hadžić.

Hišni rešitelj je vrnil Olimpijo v ustaljen ligaški ritem zmag in svojemu nasledniku, že četrtemu trenerju v tej sezoni, Zoranu Barišiću odlično pokazal smer, ki bi zeleno-bele vrnila v realen in enakovreden boj za prvaka. V taboru prvaka bodo sicer danes predstavili 48-letnega Dunajčana z bogatimi trenerskimi izkušnjami in tudi odmevnim poglavjem na klopi največjega avstrijskega kluba Rapida. Dunajskega velikana je popeljal v šestnajstino finala evropske lige kot zmagovalca skupinskega dela tekmovanja, vendar je nato v izločilnem delu tekmovanja doživel polom, proti Valencii je Rapid izgubil s skupnim izidom 0:10. Z Barišićem ali brez njega pa je bolj ali manj jasno, da Olimpija ne bo imela težav za preboj na lestvici tik za Mariborom. Njena kapitalska moč, tako kot mariborska, je v tej sezoni še poglobila kakovostni prepad med najboljšima in drugimi.


Domžale zdrsnile v drugi razred


Nesrečno evropsko slovo je vzelo zalet Domžalam, ki so namesto k priključitvi najboljšima zašle v drugi kakovostni razred v 1. SNL. Vanj se je vrnila Gorica, medtem ko je poletno odkritje Aluminij bolj kot ne spretno in srečno izkoristil ugoden razpored ter spodrsljaje tekmecev. Zasuk Domžal, podoben lanskemu po evropsko uspešnem poglavju, zaradi katerega so plačale davek s prevelikim zaostankom v 1. SNL, je bolj oddaljen kot utrditev v drugem razredu in je pogojen tudi z manjšim denarnim izkupičkom. Domžalčani so se očitno tudi ustrašili zdrsa, saj so odstopili od korenitejšega pomlajevanja in uveljavljanja igralcev iz mlajših kategorij, o čemer najbolj govorijo kadrovske poteze in vrnitve v SNL Slobodana Vuka, Mateja Podlogarja, Gregorja Sikoška. Namesto enakovrednega boja za vrh čaka ambicioznega trenerja Simona Rožmana bitka za ohranjaje položaja tretjega najboljšega kluba v državi.


Savinjsko-šaleška kriza


Največje razočaranje sta Celje in Rudar. Savinjsko-šaleški dvojec je v krizi, Celje v krizi rezultatov, Rudar tudi v selekcijski, ki je povezana z odhodi vidnih igralcev iz minule sezone. Kljub vsemu bi se lahko po premoru vrnila močnejša in uspešnejša, če bosta trenerja Dušan Kosić in Marijan Pušnik ušla svojima tradicijama – sicer različnima po vsebini, saj je prvi vztrajal z všečno igro, drugi je moč črpal iz motivacijskih prijemov –, po katerih sta vedno dobro začela trenerska poglavja, a slabo nadaljevala. Pomerila se bosta že v 8. kolu. Triglav zahvaljujoč gostujočim prebliskom ni zadnji, a se bo težko izognil zadnjemu mestu. Krško je in kot kaže tudi bo vedno tekmo oddaljen od trdne sredine, Mura pa se lahko nadeja tudi boja za zgornji del lestvice.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine