Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Klubsko svetovno prvenstvo v nogometu leta 2025 bo v ZDA

Na razširjenem tekmovanju bo junija in julija 2025 sodelovalo kar 32 klubov.
Lani je naslov klubskega svetovnega prvaka osvojil Real Madrid, letos bo tekmovanje na sporedu od 12. do 22. decembra v Savdski Arabiji. FOTO: Khaled Desouki/AFP
Lani je naslov klubskega svetovnega prvaka osvojil Real Madrid, letos bo tekmovanje na sporedu od 12. do 22. decembra v Savdski Arabiji. FOTO: Khaled Desouki/AFP
Š. R-, STA
23. 6. 2023 | 18:53
23. 6. 2023 | 21:29
2:46

Združene države Amerike bodo leta 2025 gostile prvo razširjeno klubsko svetovno prvenstvo v nogometu, je naznanila Mednarodna nogometna zveza FIFA. Na razširjenem tekmovanju bo sodelovalo 32 klubov.

Turnir bo na sporedu junija in julija 2025, kar so potrdili decembra lani. Februarja letos so razkriili tudi kriterije za uvrstitev na tekmovanje ter število udeležencev iz vsake celinske zveze.

Na prvenstvo so zaradi uspehov v zadnjih letih že uvrščeni savdski Al-Hilal, japonski Urava Red Diamonds, egiptovski Al Ahly, maroška Casablanca, mehiški Monterrey, ameriški Seattle Sounders, brazilska Palmeiras in Flamengo ter evropski Chelsea, Real Madrid in Manchester City. Preostala moštva bodo določili do konca sezone 2023/24.

Razširjeno klubsko SP s 24 ekipami bi moralo biti na sporedu že leta 2021 na Kitajskem, a so ga odpovedali zaradi pandemije novega koronavirusa. Iz Fife so prav tako sporočili, da so odobrili pravilnik za izvedbo svetovnega prvenstva leta 2026, ki ga bodo gostile ZDA, Mehika in Kanada.

O gostitelju SP 2023 z zamikom

Fifa je v izjavi sporočila še, da je zamaknila rok prijav za organizacijo svetovnega prvenstva leta 2030. Krovna nogometna zveza se je za ta korak odločila, da bi zagotovila dodatno posvetovanje z vsemi ključnimi deležniki.

O prijavah bodo razglabljali na naslednjem zasedanju sveta Fife septembra in oktobra letos. Postopek zbiranja uradnih ponudb se bo začel zatem, gostitelje pa bo Fifa izbrala v zadnjem četrtletju leta 2024, torej eno četrtletje pozneje kot sprva predvideno.

Svet Fife je obenem določil, da bo svetovno prvenstvo do 17 let letos gostila Indonezija, SP do 20 let za ženske prihodnje leto Kolumbija, Dominikanska republika bo leta 2024 pričakala ženske reprezentance do 17 let, SP v futsalu pa bo prihodnje leto v Uzbekistanu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine