Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Klopp: Bolje se proti Cityju ne da igrati

Superpokal ekipi Pepa Guardiole, ki pravi, da je razlika med favoritoma v premier league le v centimetrih. Liverpool začenja v petek.
Pep Guardiola in Jürgen Klopp sta na prvi tekmi sezone nosila neformalna oblačila in tudi s tem pokazala, da superpokal ni na seznamu njunih prioritet v sezoni. FOTO: Reuters
Pep Guardiola in Jürgen Klopp sta na prvi tekmi sezone nosila neformalna oblačila in tudi s tem pokazala, da superpokal ni na seznamu njunih prioritet v sezoni. FOTO: Reuters
5. 8. 2019 | 18:00
5. 8. 2019 | 18:09
5:13
Večina strokovnjakov se strinja, da je nedeljski uvod v nogometno sezono v Angliji, t. i. community shield, prinesel več pozitivnih spoznanj Liverpoolu kot Manchester Cityju, četudi je slednji po izvajanju enajstmetrovk ubranil najmanj cenjeno lovoriko na Otoku.

Najboljša kluba zadnje sezone sta se pomerila na Wembleyju, kjer je »zgolj« 77.000 gledalcev videlo malo odličnega nogometa, kakršnega sta ga evropski in angleši prvak kazala spomladi. To je logično, začetek avgusta je za najboljše evropske klube čas, ko šele začenjajo resne priprave, ob tem se je nekaj igralcev šele vrnilo s celinskih prvenstev v Južni Ameriki in Afriki (Alisson, Firmino, Salah; Agüero, Gabriel Jesus, Ederson), nekateri sploh še ne (Mane; Mahrez).



City, ki je v prejšnji sezoni osvojil vse štiri domače lovorike (premier league, pokal FA, ligaški pokal in superpokal), je nadaljeval dominacijo, potem ko je bilo uspešnih vseh pet njegovih izvajalcev enajstmetrovk, pri Liverpoolu pa je bil nenatančen Gini Wijnaldum.
 

Sedmica Guardiole


To je za ekipo Pepa Guardiole, ki je v treh sezonah osvojil že sedem trofej, dobra popotnica v prvenstveno sezono, ki jo bodo sinjemodri (125. obletnico obstoja kluba so obeležili s posebnimi dresi) začeli v soboto pri West Hamu in želeli vpisati ligaški »hat-trick«. Že dan prej bodo zelenico na slovitem Anfieldu preizkusili njihovi glavni tekmeci iz Liverpoola proti Norwichu, saj jih že naslednjo sredo čaka tekma evropskega superpokala proti Chelseaju v Istanbulu, mestu, kjer so leta 2005 osvojili peti naslov evropskih prvakov.

Manchester City je v prejšnji sezoni osvojil vse štiri angleške lovorike in tudi novo začel zmagovito. FOTO: AFP
Manchester City je v prejšnji sezoni osvojil vse štiri angleške lovorike in tudi novo začel zmagovito. FOTO: AFP


Izenačenost tekmecev na Wembleyju, kjer je v prvem polčasu za City zadel bivši Liverpoolov igralec Raheem Sterling, v drugem pa izenačil Naby Keita, daje slutiti, da bodo tudi v novi sezoni odločale malenkosti v boju za naslov, na katerega rdeči čakajo od leta 1990. Nazadnje jim je zmanjkala točka, tudi 97 točk ni bilo dovolj za končno zmago, kar se še ni zgodilo nikdar prej.

Trener Jürgen Klopp ima tako pred seboj izziv kariere, zadnji poraz s Cityjem pa mu je dal več pozitivnih kot negativnih spoznanj. Ne nazadnje je imel Liverpoll več posesti (53:47) in strelov (17:8).

»Ta tekma je bila za nas najboljša priprava na sezono. Če želiš biti pripravljen na City, moraš pač igrati proti njem. Nihče v Angliji ne igra podobno. V prvem polčasu smo padli v njegov sistem in potrebovali kar precej časa, da smo se pravilno postavili. V drugem polčasu smo pokazali voljo in tudi zelo dobro telesno pripravljenost, kar je odlična novica. Mislim, da se bolje proti Cityju sploh ne da igrati in s tem spoznanjem gremo v sezono,« je odločen Nemec, ki po nakupovalni mrzlici prejšnjega poletja v tem prestopnem roku ni pripeljal niti enega znanega nogometaša, govorice sicer omenjajo Garetha Bala iz Real Madrida in Paula Dybalo iz Juventusa, ki bi zamenjala Daniela Sturridga, vendar še ni nič oprijemljivega.

Strelec gola za Manchester City Raheem Sterling je takole skušal zaustaviti Liverpoolovega kapetana in bivšega soigralca Jordana Hendersona. FOTO: AFP
Strelec gola za Manchester City Raheem Sterling je takole skušal zaustaviti Liverpoolovega kapetana in bivšega soigralca Jordana Hendersona. FOTO: AFP


Tudi Manchester City je zadržan, čeprav je za Rodrija, mladega Španca iz Atletica, odštel skoraj 70 milijonov evrov. Ekipo sta zapustila Vincent Kompany in Fabian Delph, na seznamu želja je bil angleški reprezentant Harry Maguire iz Leicestra, ki pa se je odločil prestopiti k mestnemu tekmecu Manchester Unitedu.
 

Konkurenca ne spi


Guardiola je po zadnji tekmi izjavil, da je razlika med Cityjem in Liverpoolom v centimetrih. »Zadeli smo en kazenski strel več, to je vse,« Katalonec ni hotel iz muhe delati slona, prav tako ni želel prikimati tistim, ki pravijo, da bosta City in Liverpool še nekaj let dominantna sila v premier league, podobno, kot sta bila Man. United in (Wengerjev) Arsenal v 90. letih ter United in (Mourinhov) Chelsea na začetku tisočletja.

»Drugi klubi ne stojijo in križem rok. United se vrača, Arsenal, Tottenham in Chelsea imajo odlične nogometaše. Zanimivo bo,« je še dejal Guardiola in obenem dodal, da domačih lovorik ne bo žrtvoval za evropski uspeh, ki se mu vztrajno izmika.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine