Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Kje je Zlatko Zahović? V Hongkongu!

Olimpija in Aluminij jutri v finalu pokala NZS, javnost pa vznemirja, ali je Maribor izgubil športnega direktorja
Po odhodu Zlatka Zahovića na počitnice ima eno od glavnih vlog v klubu Miran Pavlin (levo).<br />
Foto Marko Feist/Delo
Po odhodu Zlatka Zahovića na počitnice ima eno od glavnih vlog v klubu Miran Pavlin (levo).<br /> Foto Marko Feist/Delo
28. 5. 2018 | 22:00
4:50
Ljubljana – Duh nedeljskega šampionskega slavja Olimpije in njenih navijačev je že naslednji dan odpihnil Zlatko Zahović. Mariborski športni direktor je magnet za vse, po pisanju športnega dnevnika je tik pred tem, da se po enajstih letih poslovi od funkcije, v kateri je pomagal postaviti na noge najmočnejši in najbogatejši nogometni kolektiv v državi – NK Maribor.

Na namige, da je tako rekoč že odšel in da je vodstvo kluba obvestil o svojem odstopu pred zadnjo tekmo z Gorico, se je odzval NK Maribor z naslednjim sporočilom za javnost: »Vodstvo NK Maribor ni bilo uradno obveščeno o morebitnem odhodu športnega direktorja, tako da medijskih zapisov in neuradnih informacij ne moremo komentirati.«
Koliko resnice je v novem poglavju polnega in pikantnega življenjepisa najboljšega strelca slovenske reprezentance in izjemno uspešnega športnega direktorja, vedo le redki. Razen 47-letnega Mariborčana morda celo nihče drug. Pred dnevi je v pogovoru povedal, da si bo takoj po zadnjem prvenstvenem dejanju vzel odmor in odšel na dopust. »Grem v Hongkong,« je razkril. Včeraj se je za kratek čas, menda deset dni, res poslovil od Slovenije, če je šel na Daljni vzhod, pa lahko samo ugibamo.

Razporejanje sil v klubu

Ni skrivnost, da se je Zahoviću po marčevskem incidentu z novinarjem športnega dnevnika precej zamajal direktorski stolček in da je zanetil požar tudi v navzven homogeni klubski administraciji. Razdelil jo je na dva pola, na nasprotnike in na podpornike. Svoje je dodal še polletni suspenz Nogometne zveze Slovenije. Vse, kar se je od 17. marca naprej dogajalo, je zakuhala ligaška tekma. Poraz s Krškim v Ljudskem vrtu z 0:2 je sprožil rušilni plaz. Najprej je – zaradi Zahovićevega vpletanja v strokovne odločitve – po tekmi napovedal odstop trener Darko Milanič, zato je na novinarsko konferenco prišel Zahović in...
Najhujša posledica šokantnega poraza s Posavci je bil Zahovićev spor s trenerjem in prijateljem Darkom Milaničem, s katerim sta bila v dobrem in slabem več kot 30 let. Vse od Zahovićevega prihoda v Beograd k Partizanu, kjer je že bil nekaj let Milanič. Spor se je tako zakuhal, da je prišlo do ultimata: jaz ali on? Od tedaj nista več spregovorila med seboj.

Ob naslov, a s temelji za vrnitev na vrh

V Zahovićevi opravilni odsotnosti je Milanič izpeljal svoj igralni in ideološki zasuk. Sloves pragmatičnega trenerja je zamenjal s trenerjem, ki zaupa mlajšim silam in napadalnemu nogometu. Vse do velikega derbija so Milaničeve delnice naraščale, Zahovićeve pa mirovale. Toda poraz je znova postavil pod vprašaj Milaničevo prihodnost na trenerskem stolčku, saj je Olimpija izpeljala sanjski preobrat, vreden naslova državnega prvaka, v veliki meri zaradi njegovih napačnih strokovnih odločitev. Kljub izgubi naslova je v najslabšem tekmovalnem obdobju Maribora v tej sezoni prišlo do sprememb, zaradi katerih so navijači s precej manj bolečine sprejeli poraz proti zeleno-belim. Postavili so temelje za hitro vrnitev na vrh. Delno jih lahko zamaja tudi prodaja večjega števila igralcev. Med njimi je najbližje odhodu prav direktorjev sin in najboljši strelec 1. SNL v tej sezoni Luka Zahović.

Pred petimi leti je že odstopil in se hitro vrnil

Da je treba biti pri Zahovićevih potezah sila previden, govori izkušnja izpred petih let. Tudi tedaj sta bila glavna akterja Zahović in Milanič. Izolan je po koncu sezone presenetil z odhodom v Gradec k Sturmu, nakar je Zahović odstopil. Toda še teden dni ni trajala njegova odločitev, ko si je premisli. Pomenljive pa so bile tedaj njegove besede.
»Problem je v meni. Ne v klubu, ne v sodelavcih, ne v navijačih. Človek se preprosto iztroši in potem te začne motiti vsaka malenkost, ki je prej nisi niti opazil. Začnejo te motiti majhne stvari, ki te najedajo. Izčrpan sem. Nogomet živim intenzivno, zelo intenzivno in enkrat človeku pač zmanjka energije ter pregori. Zato mislim, da je to najboljša poteza. Boljše je tako, kot pa da zaradi morebitne nejevolje ali jeze trpijo odnosi v klubu. Moram biti pošten do drugih. Da bi si premislil? Ne, zakaj le. V nekaj dneh si je nemogoče povrniti energijo,« je povedal daleč največji zvezdnik v zgodovini prve slovenske nogometne lige, čeprav v njej ni igral niti sekunde.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine